europ_asistance_2024



Jedno velké WOOOW v Černé Hoře

VRÁTIT SE ZPĚT KE ČLÁNKU

Vložení komentáře

Pokud chcete vložit komentář, tak se registrujte a přihlaste.
Komentáře
jaro27 (78) napsal 01.12.2019 v 16:58

Tak som to dnes konečne dal. Takže prečítané.
Nič ma neprekvapilo, sám už viem, že Čierna Hora je úchvatná.

Kdekoľvek sa už budúci rok s motorkou ocitnem, pár dní by som v ČH rád pojazdil. A presne ako vy, nejaká základňa a na ľahko.
Jediné, čo momentálne dumám, je, že asi terénne auto nemá zmysel brať. Ťažšie prístupné kempy v horách asi nebudú. Alebo okrem toho jedného, nefunkčného, máte info o nejakých iných, funkčných? Celkom lákavé mať základňu niekde v horách...

No a ešte keby ste zdieľali záznam vašej trasy, tak plán mám hotový.

Ďak za cestopis.

walaszek (44) napsal 15.08.2019 v 19:42+1

Moc dobře jsem si početl, skvěle napsáno. Stejně jako cestopis z Balkánu, i teď jsem se dobře bavil

Brukev (853) napsal 14.08.2019 v 17:30+1

Za mě vtipně napsané a hodně inspirativní. Hned bych se k Vám přidal . Rozhodne mi to nepřijde jako ničení přírody Bjamboja to moc pekne a trefně popsala . Bych vám ukázal co udělali lesaci tady v lese... pokud někdo jezdí s ohledem na přírodu , tak maximálně vyplasi par veverek. Zato 500 autobusu na Stelviu každý den ... . Až si otevřete cestovku tak jedu s Vámi ... když mi teda nebudete moc ujizdet .

truk (3) napsal 14.08.2019 v 11:01

Super akce . Kámoš měl taky Wranglera a taky mu to vařilo, hlavně nad 2000m. A tak zjistil, že má naprasklou expanzku, tzn se mu nenatlakuje a zejména ve vyšších polohách to vařilo tak, že se s tím skoro nedalo jet. Tak jestli tím třeba ty Wranglery netrpí chronicky...

MotoBjamboja (14) napsal 14.08.2019 v 06:57

pro Kniha: když zadáš do mapy.cz petrol station montenegro, vyjede ti toto: https://mapy.cz/zakladni?x=19.6790094&y=42.7892452&z=9&q=petrol%20station%20montenegro

Nevěděli jsme právě, jak to budeme mít s dojezdem, ale nakonec se ukázalo, že ty kanystry nebyly až tak potřeba. Ale aspoň jsme pak nezajížděli v rámci trasy do většího města kvůli tankování a přelili si benzín do nádrží někde v pustině. Benzínek podél pobřeží je hodně a s velkou motorkou ten dojezd na klid dáš. Abych řekla pravdu, nepamatuji si, jak to bylo v neděli, ale nestalo se nám, že bychom nemohli natankovat.

mendosk (13) napsal 13.08.2019 v 20:52+1

TET y su pecka, da sa z toho cerpat peknych par rokov. Zaujimavy projekt, ved kto vie naplanovat trasu lepsie ako domaci Ja som zacal tento rok Bosnou, prejazdili sme ju celu cez TET + neake extra trasy. Stihli sme aj Crnogorski TET po Durmitor a dost zaujimave, dalej som si to nechal na buduci rok.
Vyslo Vam pekne pocasie, dobre ste si zajazdili, nakoniec aj vykupali. Proste dovolenka snov

Kniha (31) napsal 13.08.2019 v 10:58

Ahoj, jak je to tam s benzinkama? Brali jste jen do motorek, plus do toho dělaného kanystru? Nebo jste měli i něco v autě a přelívali jste?
Protože v Bosně jsme narazili na problém, že v neděli bylo všechno zavřené, i benzinky. A museli jsme přelívat mezi motorkama, abychom mohli jet dál :o)

MotoBjamboja (14) napsal 13.08.2019 v 08:27+6

Jako účastník zájezdu děkuji za pozitivní i negativní komentáře

pro poldaj: tvůj pohled ti neberu, nevím, zda jsi na Balkáně někdy byl a jestli víš, jak to tam chodí nebo vypadá, ale shrnu ti můj pohled. Za celou dobu jsme na trase potkali dvě skupiny motorkářů, myslím, že to bylo i v jeden den, takže 90 % času jsme jezdili sami a nepotkali ani duši. Pokud do toho nebudu zahrnovat místní, protože mě tam hodně překvapily vesničky desítky km od civilizace, to jsem např. z Bosny vůbec neznala (pokud nepočítám např. Lukomir). A ty místní tam na koních s povozy fakt nejezdí, není to Rumunsko. Další věc je, že jsme jezdili jen po cestách, většinu najdeš na mapách.cz nebo googlu. Když jsme bydleli v národním parku, ptali jsme se číšníka v restauraci, která byla poměrně éňo ňůňo, jestli tam můžeme jet na motorkách. Měli jsme obavu, ptž to bylo jediné místo, kde jsme viděli i turisty jít na nějaký trek. Vůbec nechápal, na co se ptáme, ptž to je přece oficiální cesta - legal road jeho slovy - a proč jako máme obavu tam jet.
Kdybys tam někdy zavítal, určitě si projedeš Durmitor, tzv. Durmitor ring..světe div se, ještě před lety to byly šotolinové trasy, teď tam jezdí i s karavany, černohorci pro turisty pořádají výlety v SUV, prostě to tam vydláždili, protože to láká turisty. Takže když je to šotolina, tak je to ničení přírody, ale když je tam asfalt, hurá do toho? V neposlední řadě, co taková rakouská nebo italská passa. Alpy protkané asfaltovými trasami, provoz jak na Václáváku a ekologii vzdáváme hold a své duši ulevujeme tak, že za motorku zaplatíme na GG 26,5 éček.
Další věc, jeli jsme část trat Trans euro trail, ty trasy dělá jeden místní, který mimo jiné vlastní i motoguide cestovku a provází lidi po horách - na moto, 4kolky, suv. A když jsem hledala trasy na netu, dost mě překvapilo, kolik místních takto podniká. Takže takto se k tomu i sami Černohorci staví. Jestli je to do budoucna pro jejich zemi a planetu dobře, to se asi ukáže.

Závěrem asi dodám jen to, že zmiňovaná bosenská vesnice Lukomir se k náporu turistů postavila tak, že kousek cesty k nim vydláždili. Takže se zese ptám, pak už to není ničení přírody?

A pro Pavlyse: wow viz zde https://cs.wiktionary.org/wiki/wow ... že je tam více "o" umocňuje ten údiv

Edit jeho pro jaro27: Černá Hora se dá projet rychle, ale v těch horách je neskutečně tras a taky v terénu to trvá déle...ale mohli jsme tam jet třeba 100 km a pořád jsme byli v horách a v terénu, to z jiné země taky moc neznám. Je opravdu nádherná.

poldaj (2) napsal 12.08.2019 v 21:41+2

HONZAKK v podstatě máš pravdu.Otázkou je jen kolik takových malých endur krajinou projede denně.Radši prostě po horách chodím,než jezdím v terénu.Prostě tomáme každý jinak nastavené...Tohle je samozřejmě věcí každého. a pro tomh není to pohoršování.Jen prostě máme na tohle každý jiný náhled.A to je přece v klidu ne.Kdybychom byli každý stejný stálo by to za prd.

HONZAKK (12) napsal 12.08.2019 v 20:48-2+1

poldaj,příjde doba,kdy nám zakážou jíst maso,protože krávy moc prděj,chlastat pivo a kouření v hospodě už nám zakázali...hlavně,že můžou lítat tisíce letadel a zemědělci můžou stříkat a hnojit tunama chemie... co asi udělá za škodu takové stokilové 250cm endurko...

tom.h (2) napsal 12.08.2019 v 19:26+1

Ahoj Báro a Tome. Já teda na čtení moc nejsem, ale to video vidá za tisíc slov. Takže za mě paráda. Předpokládám, že jestli jste jeli část trasy podle TET tak je to legální a není důvod se nad tím nějak pohoršovat. Přeju vám objema hodně takových zážitků.

poldaj (2) napsal 12.08.2019 v 18:09-6+3

Určitě to muselo být hezké.Dovolím si ale poznámku-příroda její ochrana ?To asi nebude zrovna Tvůj šálek čaje.Nejsem zastánce tohohle cestování,považuju to za čuňárnu.Proto za mě ne .Nikdy.Ale je to Vaše věc.Za čas to zakážou a bude.

Pavlys (13) napsal 12.08.2019 v 14:44

Co je to WOOOW?

nepirum (29) napsal 12.08.2019 v 09:14

Cestopis fajn, díky. Když si člověk zvykne na ten styl, tak se to dá číst :)

jaro27 (78) napsal 12.08.2019 v 07:39+1

Začal som to čítať, ale na mňa dosť "šroubovité"... (jak hovorí jedna moja kamoška).
Pozrel som teda video a je to jasné. Čiernu Horu som prechádzal pred dvomi týždňami a presne to ma napadlo, dať ľahkú moto na príves a potom ČH prebrázdiť cakom-cak. Dokonca by sa oplatilo tam takto ísť aj len na predĺžený víkend, veď ja som ju prešiel za dva dni a teda, minimálne prvý deň by som si kľudne zopakoval aj zajtra.
Zo všetkého, čo som doteraz prešiel, sa mi Čierna Hora javí ako najlepšia destinácia na takéto pojazdenie. Krajina, výhľady, terény... sú úžasné.
Ona a on na ľahkých endurách niekoľko dní v Čiernej Hore - u mňa je to momentálne dovolenka snov.



TOPlist