gbox_leden



Tekutý nano vosk Namokro

Strávit hodinu mytím motorky a následně jejím leštěním berete buď jako skvělý relax, nebo jako ukrutnou prudu. S tímhle voskem to jde hodně rychle a efekt je dlouhodobý, takže bude zajímavý i pro tu druhou skupinu.

Bože, jak já to nesnáším! Testovací motorky při vracení samozřejmě poctivě myji, ale svoje jedno- i dvoustopé povozy rozhodně nijak nerozmazluji. Dešťovka zpravidla musí stačit, když je nejhůř, vezmu hadici a kartáč. Co je mokré, to je čisté. Ještě to něčím dál matlat? Pche, taková ztráta času, to radši půjdu dělat něco užitečnějšího. Proč právě já dostanu na test tenhle vosk?! Asi proto, abych pochopil, že to může jít i velmi snadno a rychle.
S produkty české značky Nasucho jsme se už setkali, v redakci jsme svého času nemyli testovačky ničím jiným. Tohle je sice Namokro, ale je to vlastně jen jiná řada stejné kosmetiky. Název není nikterak složitý, půllitrová piksla s rozprašovačem se jmenuje Tekutý nano vosk. Jestli jste zvyklí, že vosk je něco tuhého, co na plasty či karoserii nanášíte hadrem a potom dlooouze leštíte, tak tady je to úplně jinak. Jestli to může fungovat? Sám jsem se divil.

Nejprve slova výrobce. Tenhle produkt obsahuje i karnaubský vosk (ať je to, co je to, najdete to snad ve všech leštěnkách, na boty i na nábytek) a je určený pro leštění a ochranu povrchů. Má osvěžovat, rozzařovat a chránit speciální voskovou nano technologií, která opatří povrch UV ochranou, odpuzuje vodu a minimalizuje opětovné usazování nečistot. Prý okamžitě navrací lesk vnějšímu laku, sklu, zrcadlům, chromovým částem, gumám, plastům, tvrzenému vinylu, slitinám, kolům, čalounění a stěračům, zároveň ještě funguje preventivně proti škrábancům a oděrkám. Takový „bezpečnostní a rozjasňovací potah“ na všechno, zdá se.

S velkým počátečním odporem jsem se pustil do práce. Jako figurant posloužila naše Mařena, tedy dlouhodobě testovaná Honda CB500X. Ta nějaký čas stála na dvorku pražské redakce, zažila pár přeháněk a její povrch byl nesympaticky flekatý. Prostě zmoklá slepice s usazeným prachem. Na vyloženě velké mytí to nebylo, stačila namočená utěrka z mikrovlákna, abych setřel to nejhorší. Pak už byla jen trochu ušmudlaná. Čekat na uschnutí není nutné, tenhle tekutý vosk funguje i na mokrém povrchu, jak ostatně napovídá i jeho název.

A jak že se to dělá s tím voskem? Aha, protřepat, nastříkat něco na utěrku, něco na povrch, rozetřít a druhou utěrkou potom rychlými pohyby rozleštit. To je jako všechno? Jo. Nejdřív jsem si myslel, že to zkusím akorát na kousek nádrže. Za tři vteřiny hotovo. Tak jsem udělal celou nádrž. Takže asi deset vteřin. Čelní plexi, ochranný rám, boční kryty chladiče… no prostě jsem Mařenu tím voskem ošetřil celou (až na kola, ta nebyla umytá). Nelakované plasty s hrubší strukturou? Nechtělo se mi, ale test je test, tak se ukaž… Bez problémů. Zajochovu dobrou radu, ať vezmu i brzdy a pneumatiky, jsem naštěstí včas odhalil jako podvratnou, jinak jsem to v zápalu boje udělal taky.

Cébéčko je malá motorka, na takovém Gold Wingu byste asi strávili času víc, ale i tak jsem to měl celé hotové snad za tři minuty. Cák cák, rozetřít, vzít druhou utěrku, dvěma-třemi pohyby stáhnout suchou stranou, hotovo. Na nové motorce to samozřejmě tak nevynikne, ta je ještě krásná, ale i tak se leskla víc, než jen po samotném umytí. A hlavně ten povrch je na omak takový kluzký, fakt jak kdyby na něm byl nějaký potah.

Jelikož jsme vedle měli zrovna postavenou Kawu W800 v matné černé, zkusil jsem na ni vosk nastříkat taky. Co udělá na matu? Hm, ten optický efekt nebyl příliš výrazný. Vlastně vůbec. Půlka nádrže jen umytá mokrým hadrem, druhá nastříkaná voskem a neviděl jsem rozdíl. Ovšem když jsem si sáhnul, věděl jsem naprosto přesně, kde vosk je a kde není. Na tohle se bordel moc chytat nebude. A když už, tak zase půjde pěkně dolů.

Až se mi Zajoch smál, když viděl, jak se ze zarputilého odpůrce leštění, který vrčí, kdykoli se přiblíží k nějaké motokosmetice, měním ne sice přímo v milovníka krouživých pohybů mikrovláknové utěrky, ale minimálně v člověka, který uzná, že by tohle byl ochoten občas svému stroji věnovat a vlastně by ho to ani tak moc nekrkalo. Je to fakt rychlé a zdá se, že i účinné.

Půllitrové balení Tekutého nano vosku Namokro stojí 239 Kč a výrobce udává, že váš motocykl s ním ošetříte 5-6krát. Vybrat můžete také balení s 2 speciálními utěrkami za 337 Kč nebo komplet nano čistič prémium (místo šamponu) + tekutý nano vosk + 2x utěrka za 578 Kč.

Informace o redaktorovi

Jan Rameš (Odebírat články autora) - Výška redaktora: 174 cm
Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

Související firma
  • Nasucho

    Výrobce a distributor produktů na čištění - leštění - ochrany - bez vody. Naše produkty jsou jedinečné, biologicky odbouratelné, ekologické a vyvinuté k čištění a ochraně motocyklů.Zaměřujeme se na nejen ekologicky smýšlející zákazníky a podnikatele . Denní praxí jsme zdokonalili celý výrobní proc...



TOPlist