europ_asistance_2024



Kniha – Motorkářský průvodce po Rumunsku III

Po úspěchu dvou předchozích dílů Motorkářského průvodce po Rumunsku je právě nyní v prodeji třetí pokračování s názvem: Offroadové trasy.

Rumunsko ukrývá řadu kouzelných míst, plných prastarých tradic a legend. Většina z nich leží mimo městské oblasti a nelze se k nim dostat po moderních silnicích. Proto vznikl tento další díl průvodce, který nás zavede tam, kde končí asfalt.

Zatímco předchozí dva díly průvodce se věnovaly především trasám po asfaltových cestách, tato kniha popisuje na 3 000 kilometrů tras po Rumunsku, převážně po nezpevněných cestách. Více než půlka z nich vede po kamenitých, štěrkových či hliněných cestách, skrze horské průsmyky, vesnice zapomenuté v čase, přes řeky, rokle a hluboké soutěsky. Asfaltové silnice tvoří pouze spojnice mezi oblastmi a zajišťují možnost doplnit si v civilizaci zásoby. Trasy tvoří ucelený okruh Rumunskem, ačkoliv se dají absolvovat i jednotlivě, a jsou rozděleny do 13 kapitol, každá s dvěma mapami, popisem a fotkami. Jsou zvýrazněny obtížné úseky, stejně jako místa po cestě stojící za návštěvu a možnosti pro přespání, jak ve volné přírodě, tak v penzionech či chatách.

První část knihy se věnuje základním informacím o Rumunsku, které mohou být cestovatelům užitečné, ať už se jedná o potřebné dokumenty pro pobyt v zemi, peníze, dopravní předpisy, či chování při dopravní nehodě. Nechybí zde základní rady a doporučení při vyhledávání ubytování, kempování a stravování. Převážná většina obsahu průvodce je věnována samotným trasám. Základní celková mapka názorně ukazuje jednotlivé okruhy, a na dalších stránkách jsou pak tyto okruhy podrobně popisovány. U každé popisované trasy jsou uvedeny důležité informace ohledně bezpečnosti a sjízdnosti, obtížnost a délka trasy a nechybí zajímavosti na trase. Kniha mapuje trasy vedoucí po rumunských cestách od Dunajských kotlů přes pohoří Poiana Rusca, Bicazskou soutěsku, pohoří Nemira či údolí řeky Olt, až po „tajnou” nezpevněnou silnici Strategica ve výšce přes 2000 metrů. Nechybí známé atrakce, jako jsou třeba opevnění Sighisoara, Rupea nebo Bran, moldavské kláštery, dřevěné kostely v Maramureši, či opevněné kostely Transylvánie. Vše je doplněno o krásné fotografie. V neposlední řadě se také dozvíte, kde se dobře najíst a napít a co si dát.

Určitě vhod pak může přijít rejstřík na poslední dvoustránce průvodce, který obsahuje kontakty na kempy a jiné možnosti ubytování a kontakty na motoservisy. Velkým bonusem je pak možnost stažení všech popisovaných tras v digitální formě. Jediné, co k tomu je potřeba je unikátní přístupový kód uvedený v knize, který umožní stažení tras do GPS navigace, stejně jako přístup k plné verzi mobilní aplikace s průvodcem a navigačními funkcemi.

Po přečtení první stránky jsem celou knihu zdolal jedním dechem během víkendu, a těch 128 stránek mi uteklo až moc rychle. Knihu určitě doporučuji všem, co se do Rumunska chystají, neboť tam naleznou opravdu více než jen užitečné informace, které jim cestování výrazně usnadní. Ale i všichni ti, kteří mají rádi cestování cestou necestou na dvou kolech si v tomto nevšedním průvodci přijdou na své, a i když se doposud do Rumunska nechystali, po přečtení knihy dost možná změní svůj názor. Co se mi naopak nelíbilo, byly reklamní stránky, které se v knize sem tam nacházejí. Za téměř pětsetkorunovou cenu si dokážu představit knihu bez reklam. Velkou výhodou tohoto průvodce je skutečnost, že autorem knihy je rumunský motorkář, čímž je zaručeno, že trasy jsou skutečně původní, dobře prověřené a popsané znalcem místních poměrů.

Vybrané knihy si můžete objednat přes formulář níže:

Objednejte od MotoRoute

Motorkářský průvodce po Rumunsku III: Offroad

Třetí část. Průvodce má 128 stran a má praktickou kroužkovou vazbu a formát 160 x 210 mm jej lze vozit v tankvaku

449Kč
Kusů:

Motorkářský průvodce po Rumunsku II: Silnice

Druhá část Motorkářského průvodce po Rumunsku s podtitulem Nejlepší rumunské silnice navrhuje 28 tras po asfaltu

399Kč
Kusů:

Motorkářský průvodce po Rumunsku I

Silnice, šotoliny, vše pouze v pohoří Apuseni - západní Karpaty.

499Kč
Kusů:




Informace o redaktorovi

František Hadt (Odebírat články autora) - Výška testovacího jezdce: 193 cm

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):


TOPlist