Téma: Jak na steaky
23.10.2009 v 17:13
Už tady bylo hodně vláken, ale myslím, že vlákno o steacích tady chybí. Přitom je to, jak mi jistě dáte za pravdu, téma pro motorkáře stěžejní.

Tedy jak máte rádi/y steak? Rare, medium, well done? Z jakého masa? Co k němu?

Díky tomuto vláknu jsem udělat v oblasti steaků obrovský pokrok. Steaky už nedělám ve friťáku, ale na pořádně steakové pánvi a dávám si hezky záležet. Taky jsem zjistil, že docela dobré maso na steaky prodávají v Makru, tak už nejsem odkázán jen na roštěnou. Obzvláště jsem si oblíbil rib eye, protože je šťavnatější. A taky je asi o pajsku na kile levnější, a to potěší :o)

Na druhou stranu T-bone stojí v tom Makru asi 500 kč za kilo, a to nepotěší...

Naposledy editováno 03.02.2010 20:00:57
Předchozí
1 2 3 4
Následující

Jak na steaky

23.10.2009 v 17:15 | Nahoru | #1
Se nudíš co ?

1 reakcí na tento příspěvek Jak na steaky

23.10.2009 v 17:18 | Nahoru | #2
Vidím spojení steak a friťák...

To je jako motorka a diesel... bílý ponožky a oblek....Repulsion a Václav Klaus...

Jak na steaky

23.10.2009 v 17:20 | Nahoru | #3
no...čeče..nevim..v tom riťáku...no..ale tak nezkusil sem,tedy nevim... my sme takhle steaky dělali, že sme je hodili na minutu z každe strany na rozpalenou panev(tedy začatek podobny jak u Tebe ve fritu..) at se zatahne a zachova štavu...a pak ho na par chvilek hodili do tlakoveho hrnce ("papiňáku")...taky dle libosti... masa...tak idealně hovězí svíčkova-jestli se tda nepletu.. jinač nej je to stejně venku..pěkně na grilu... s pivkem..a prostě takova ta pohodička..ktera taky podle mě tu chuť dotváří

(reakce na) Jak na steaky

23.10.2009 v 17:21 | Nahoru | #4

rydlas>Vidím spojení steak a friťák...

To je jako motorka a diesel... bílý ponožky a oblek....Repulsion a Václav Klaus...



já to tušil Ale doma si ho na dřevěném uhlí neuděláš (myslím v interiéru) a jestli na elektrickém grilu nebo ve frtáku, to už máš prašť jako uhoď.

Jak na steaky

23.10.2009 v 17:27 | Nahoru | #5
friťák by mě nenapadl ale když se vozil ztužák ze setuzy do Olomouce,což je asi pět hodin jízdy,dávali si řidiči celou kotletu přivázanou na drátu do cisterny,má to asi 120 stupňů a po těch pěti hodinách fakt dobrota

Jak na steaky

23.10.2009 v 17:30 | Nahoru | #6
vepřová kýta vysoký kousek posolit nejlíp Brazilská sůl s pepřem a řádně potřít česnekem ,pořádně rozpálený olej ,prudce opéct ze všech stran aby se maso zatáhlo , a nechat na mírném ohni pomalu dodělat cca 20 minut... můj oblíbený recept...

Jak na steaky

23.10.2009 v 17:38 | Nahoru | #7
To mi děláte chutě,já kus masíka prudce osmahnu na nerez pánvi/teflon prý není dobrý/cca 3min/kdo jak má rád./nesolené ale s kořením,pak vyjmu,posolím,zabalím do dvojitého alobalu a nechám dojít.Mňam...

Jak na steaky

23.10.2009 v 17:41 | Nahoru | #8
pekne poradnej flak masa nalozit na cca hodku v oleji a pepři a trochu soli pak hodit na panev z kazdy strany tak minutku dve :)
Repulsion>fritak je barbarstvi

1 reakcí na tento příspěvek Jak na steaky

23.10.2009 v 17:43 | Nahoru | #9
Moc to řešíte a celkově to máte moc složité.

Přijdu domů. Dostanu chuť na jídlo, nejlépe steak. Sedím u počítače a čtu internet. Surfuju na internetu. Přemýšlím zda je lepší pánvička nebo grill. Houknu na mámu, že bych si dal steak. Po několika hoďkách máma houkne na mě a já jdu žrát.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky

23.10.2009 v 17:58 | Nahoru | #10
RaDeoon> Jo Hotel máma... To sem netahej...

(reakce na) Jak na steaky

23.10.2009 v 18:06 | Nahoru | #11

kovis.13>RaDeoon> Jo Hotel máma... To sem netahej...



navíc steaky jsou chlapská záležitost

1 reakcí na tento příspěvek Jak na steaky

23.10.2009 v 18:06 | Nahoru | #12
Repulsion> dřevěný uhlí taky není úplně to vono... nejlepší je fakt ten emerickej nerez rozpálenej trochu mastnej plech... a samozřejmě pravá svíčková... je pak jak dortíček

3 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky

23.10.2009 v 18:08 | Nahoru | #13

rydlas>Repulsion> dřevěný uhlí taky není úplně to vono... nejlepší je fakt ten emerickej nerez rozpálenej trochu mastnej plech...



nojo - ale ten doma nemám...

jo - a steaky ze svíčkové považuju za takovou papu pro ženský maso na steaky by mělo být trošku prorostlé.

Naposledy editováno 23.10.2009 18:09:43

Jak na steaky

23.10.2009 v 18:11 | Nahoru | #14
Tak hlavně nesmí být gumové, moc připečené, z grilu nic moc to snad i ten friťák je lepší, nerez je nej, minimum koření.

(reakce na) Jak na steaky

23.10.2009 v 18:13 | Nahoru | #15

Repulsion>nojo - ale ten doma nemám...

jo - a steaky ze svíčkové považuju za takovou papu pro ženský maso na steaky by mělo být trošku prorostlé.



no když krávu, tak fakt svíčkovou nebo ještě tak roštěnou při nejhorším pěkný zadní... ostatní je vždycky žvejkačka...

když prase, tak jedině krkovici...

když kuře, tak pouze a pouze křidýlka (ještě spodní stehno - paličky, taky jdou)

ostatní moc nežeru...

Jak na steaky

23.10.2009 v 18:17 | Nahoru | #16
Akorát jak sem rozklikl toto vlakno tak sem uslyšel jak tam matka cosi smaží, doufam že to bude steak

Jak na steaky

23.10.2009 v 18:19 | Nahoru | #17
hele babuka jak to že se neznáme? Stebou bych si rozuměl!

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky

23.10.2009 v 18:22 | Nahoru | #18

Repulsion>nojo - ale ten doma nemám...

jo - a steaky ze svíčkové považuju za takovou papu pro ženský maso na steaky by mělo být trošku prorostlé.



Chlape ty jsi normalni barbar

Jak na steaky

23.10.2009 v 18:23 | Nahoru | #19
dal bych si masoooo

(reakce na) Jak na steaky

23.10.2009 v 18:24 | Nahoru | #20

Black>Chlape ty jsi normalni barbar



Já myslím, že troška toho barbarství ke steakům patří, ne?

1 reakcí na tento příspěvek Jak na steaky

23.10.2009 v 18:27 | Nahoru | #21
Udělali ste mi chutě ale vzhledem k tomu že sem moc líny si něco chystat tak stejně skončím o chlebu a kolečku vysočiny

Jak na steaky

23.10.2009 v 19:08 | Nahoru | #22
Já mám kulatej gril, zapálím briketky ( s uhlím neumím zarábět, protože to mám vždycky někde studený ), na gril položím šutr v nerezovým rámečku a potom na něm škvařím steak. Nejraděj kuřecí, naloženej den dopředu v oleji a směsi grilovacího koření se vším možným co doma najdu a pořádně propečenej. Mi přijde, že se na tom kameni maso nevysuší tak jak na grilu.

1 reakcí na tento příspěvek Jak na steaky

23.10.2009 v 20:54 | Nahoru | #23
Jsem trochu zdegenerovanej prací v hospodě,takže steak jedině ze svíčkové a nemusí být ani z grilu-stačí na to taková ta mřížkovaná grill-pánev.je to fakt poznat.jo a radši propečenej

(reakce na) Jak na steaky

23.10.2009 v 21:49 | Nahoru | #24
vikik> No, nějak hodně krvavé nemusím, takové ty uvnitř syrové a zvenku připálené, jako dělaj ve Francii, to už vůbec ne, ale steak musí být uvnitř růžový a trošičku krvavý - jinak to nemá cenu...

Jak na steaky

23.10.2009 v 22:11 | Nahoru | #25
Doma mám občas náhražky,pže podělat pravou svíčkovou se mi fakt nechce..ale v hospě jedině svíčkovou,tak akorát..vevnitř růžová,troška krve..u žádnýho jinýho jídla mi netrvá tak dlouho než polknu.Ukrojim,dám do huby a jazykem ošahávám jak je to maso úžasně jemný...pak mě občas rozhodí drsnej účet,ale jednou za čas těch 200-300g za to prostě stojí
Nevim jak jinde,ale tady je celkem problém sehnat dobrý místo na steaky..Všude možně se dělaj,ale o luxusním kousku vim v okolí jen na jednom místě.

Jak na steaky

23.10.2009 v 22:19 | Nahoru | #26
Nejlepší je samozřejmě hovězí bifteček, ale na to musí být maso. Nejde vzít obyč maso a udělat z toho dobrej steak. Sestřenky manžel má jatka, tak nám vysvětloval, jak se to dělá, proto je tak drahý.

A pokud máme dobré maso, tak já rád trochu krvavější.

1 reakcí na tento příspěvek Jak na steaky

23.10.2009 v 22:21 | Nahoru | #27
Chlapci nestačím se divit, jsem z oboru a steak z friťáku je považovaný za vyložené barbarství a každému kdo tohle dělá by měli useknout ruce...Taky se moc nepřikláním k piplání různého koření apodobně - když si dám steak, což je kus masa, chci si pochutnat na tom mase, na té přírodní chuti, nechci cítit tunu glutamátu z koření. Já osobně steaky sypu jenom čerstvě hrubě namletým pepřem a hrubou solí, ale solíme až jakmile je maso zatáhlé, protože póry jsou uzavřené a šťáva zůstane vevnitř..daleko lepší než sypat tunu koření na steak je varianta, že si uděláme omáčku (a je už jedno jestli ,,pepřovou", sýrovou, houbovou nebo jakou..

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky

23.10.2009 v 22:31 | Nahoru | #28

zelda>Chlapci nestačím se divit, jsem z oboru a steak z friťáku je považovaný za vyložené barbarství a každému kdo tohle dělá by měli useknout ruce...



blablabla... v profi vybavené hospě je to něco jiného... taky si dávám steak jenom tam, kde vím, že ho umí udělat. Ale nadoma, pokud se člověk na to spešl nevybaví, je friťák velmi přijatelná alternativa - tuhle jsme tu měli debatu o guláši, kde já naopak "ostře kritizoval" zahušťování guláše moukou - to zas pro změnu dělají v hospodě, a takže dobrý guláš si člověk připraví jedině sám.
Na friťáku je špatné akorát to, že je to friťák - takový symbol českého maloměšťactví - ale když se to vezme kolem a kolem, ten steak se v něm má docela dobře - velice rychle se ze všech stran zatáhne, takže je uvnitř opravdu nádherně šťavnatý

(a samozřejmě - kdyby mi dali v hospě steak z friťáku, tak budu vědět, že ten olej má několikrát překročený počet kilometrů doma si to udělám na čerstvém...)

a omáčkám na steak já neholduju vůbec....

Naposledy editováno 23.10.2009 22:32:40

Jak na steaky

23.10.2009 v 22:32 | Nahoru | #29
jo,jen s bylinkovym máslem nebo holandskou omáčkou politý chřest zabalený ve slanince
Příloha dusí

2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky

23.10.2009 v 22:45 | Nahoru | #30
Repulsion>
to není o profi vybavené kuchyni ale o rukách. Pokud chci steak dělat doma,vezmu obyčejnou teflonovou pánev (protože steakovou doma nemám), opravdu pořádně rozehřeju a steak opeču na suché pánvi z obou stran - samozřejmě za co nejvyšší možné teploty. Poté steak buďto nechám dojít na pánvi nebo v troubě (záleží jak kdo má rád, já preferuji medium rare - růžový s kapkou krve uvnitř, ale všechny úpravy mají něco do sebe, snad kromě well done - to můžu rovnou žvýkat podrážky od bot). V hotelu kde momentálně pracuju steaky připravujeme na lávovém grilu, což je taky velice rychlá varianta, ale chápu, že do domácnosti ho moc lidí kupovat nebude.

Steak bez omáčky je pro (a troufnu si říct většinu) lidí kteří si jsou vychutnat steak nezbytná věc. Jenže lidi, kteří berou steak jenom jako ,,velkou porci masa" tohle nikdy nepochopí. Každé jídlo by mělo být o nějakém novém zážitku, a jídlo, které patří mezi ty ,,lepší" jídla tím tuplem..

A správně jak píše Kubák, příloha dusí. A pokud ji musím mít, raději než tunu hranolek volím třeba čersvou rozpečenou bagetku..

Edit: Na zahuštění guláše moukou není nic špatného, ale opět je potřeba dodržet správný postup. Pokud víš jak na to, je výsledek hodně dobrý. Nevlastní taťka pořádá každý rok ,,Mistrovství republiky v přípravě kotlíkového guláše" , info najdeš na www.gastromorava.cz . A pokud si věříš že umíš opravdu dobrý guláš, nic ti nebrání se příští rok přihlásit..

Naposledy editováno 23.10.2009 22:52:28
Předchozí
1 2 3 4
Následující
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.

TOPlist