globalmoto_duben_nolan





Téma: Jak na steaky
 
23.10.2009 v 17:13
Už tady bylo hodně vláken, ale myslím, že vlákno o steacích tady chybí. Přitom je to, jak mi jistě dáte za pravdu, téma pro motorkáře stěžejní.

Tedy jak máte rádi/y steak? Rare, medium, well done? Z jakého masa? Co k němu?

Díky tomuto vláknu jsem udělat v oblasti steaků obrovský pokrok. Steaky už nedělám ve friťáku, ale na pořádně steakové pánvi a dávám si hezky záležet. Taky jsem zjistil, že docela dobré maso na steaky prodávají v Makru, tak už nejsem odkázán jen na roštěnou. Obzvláště jsem si oblíbil rib eye, protože je šťavnatější. A taky je asi o pajsku na kile levnější, a to potěší :o)

Na druhou stranu T-bone stojí v tom Makru asi 500 kč za kilo, a to nepotěší...

Naposledy editováno 03.02.2010 20:00:57

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky

23.10.2009 v 22:31 | Nahoru | #1

zelda>Chlapci nestačím se divit, jsem z oboru a steak z friťáku je považovaný za vyložené barbarství a každému kdo tohle dělá by měli useknout ruce...



blablabla... v profi vybavené hospě je to něco jiného... taky si dávám steak jenom tam, kde vím, že ho umí udělat. Ale nadoma, pokud se člověk na to spešl nevybaví, je friťák velmi přijatelná alternativa - tuhle jsme tu měli debatu o guláši, kde já naopak "ostře kritizoval" zahušťování guláše moukou - to zas pro změnu dělají v hospodě, a takže dobrý guláš si člověk připraví jedině sám.
Na friťáku je špatné akorát to, že je to friťák - takový symbol českého maloměšťactví - ale když se to vezme kolem a kolem, ten steak se v něm má docela dobře - velice rychle se ze všech stran zatáhne, takže je uvnitř opravdu nádherně šťavnatý

(a samozřejmě - kdyby mi dali v hospě steak z friťáku, tak budu vědět, že ten olej má několikrát překročený počet kilometrů doma si to udělám na čerstvém...)

a omáčkám na steak já neholduju vůbec....

Naposledy editováno 23.10.2009 22:32:40

2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky

23.10.2009 v 22:45 | Nahoru | #2
Repulsion>
to není o profi vybavené kuchyni ale o rukách. Pokud chci steak dělat doma,vezmu obyčejnou teflonovou pánev (protože steakovou doma nemám), opravdu pořádně rozehřeju a steak opeču na suché pánvi z obou stran - samozřejmě za co nejvyšší možné teploty. Poté steak buďto nechám dojít na pánvi nebo v troubě (záleží jak kdo má rád, já preferuji medium rare - růžový s kapkou krve uvnitř, ale všechny úpravy mají něco do sebe, snad kromě well done - to můžu rovnou žvýkat podrážky od bot). V hotelu kde momentálně pracuju steaky připravujeme na lávovém grilu, což je taky velice rychlá varianta, ale chápu, že do domácnosti ho moc lidí kupovat nebude.

Steak bez omáčky je pro (a troufnu si říct většinu) lidí kteří si jsou vychutnat steak nezbytná věc. Jenže lidi, kteří berou steak jenom jako ,,velkou porci masa" tohle nikdy nepochopí. Každé jídlo by mělo být o nějakém novém zážitku, a jídlo, které patří mezi ty ,,lepší" jídla tím tuplem..

A správně jak píše Kubák, příloha dusí. A pokud ji musím mít, raději než tunu hranolek volím třeba čersvou rozpečenou bagetku..

Edit: Na zahuštění guláše moukou není nic špatného, ale opět je potřeba dodržet správný postup. Pokud víš jak na to, je výsledek hodně dobrý. Nevlastní taťka pořádá každý rok ,,Mistrovství republiky v přípravě kotlíkového guláše" , info najdeš na www.gastromorava.cz . A pokud si věříš že umíš opravdu dobrý guláš, nic ti nebrání se příští rok přihlásit..

Naposledy editováno 23.10.2009 22:52:28
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist