Změny pravidel v superbicích

Do nové sezóny vstoupí superbikový seriál s některými změnami pravidel proti těm současným.

Omezení testů
Doposud bylo v superbikovém šampionátu neomezené testování. Kvůli ušetření nákladů je nyní zákaz testování na 1 a půl měsíce a sice od 1. prosince do 15. ledna. Potom už bude testování povoleno, neboť koncem února začíná šampionát na Phillip Islandu. 

Věkový limit v kubatuře superstocků 1000 ccm
V této kubatuře platí věkový limit. Zúčastnit se tedy mohou od 1. ledna 2012 mohou pouze jezdci narození mezi 1. lednem 1986 a 29. březnem 1996, což znamená maximální věk 26 roků a minimální 16 let, tedy v době, kdy začne sezóna. 

Superbike, Supersport a Superstock - pouze jeden motocykl
Jak už jsme vás informovali během závodního víkendu v Silverstone, tak každý jezdec kubatury superbiků se může k technické přejímce dostavit pouze s jedním motocyklem. Za celou sezónu je povoleno pouze osm motorů, v kubatuře superstocků dokonce pouze tři.

Váhový limit

Hodně sporný problém, tedy jak vyřešit handikep mezi dvouválci a čtyřválci, aby oba projekty měly relativně stejné šance. Byl zaveden minimální váhový limit pro motocykly o objemu 1200 ccm. Ten byl zvýšen o 6 kg, tedy na 171 kg. U litrových motocyklů zůstává váha 165 kg neměnná.

Zkrácení tréninkových časů
Páteční tréninky superbiků, jak volný, tak i kvalifikační, byly ze 60 minut zkráceny na 45 minut.
Změna Superpole

"Suché" Superpole se nemění, ovšem v případě "mokrého" se pojede následovně: Budou celkem dva "poločasy", po prvním na 20 minut postoupí do druhého "poločasu" rovněž na 20 minut osm nejlepších jezdců.

Konec závodu Flag-to-Flag

Jelikož budou mít jezdci k dispozici pouze jeden motocykl, tak v případě deště bude závod přerušen. Jezdci budou smět přezout na mokré pneumatiky. Pokud se ale v "mokrém" závodě změní podmínky a trať začne schnout, tak závod přerušen nebude. Pokud ale na základě povětrnostních podmínek bude závod přerušen, tak ten opakovaný bude automaticky vyhlášen jako "Wet Race".

Vyvěšení červené vlajky
Po vyvěšení červené vlajky mohou být na startu nového závodu všichni jezdci, kteří v době přerušení byli ve výsledkové listině a byli schopni přijet včas do svého boxu a k novému startu.

Katalog trestů
V platnosti zůstává starý katalog trestů, ale byly zavedeny některé novinky. V případě porušení pravidel může být jezdec potrestán posunutím v pořadí o nějaká místa nazpět. To stejné platí i o postavení na startovním roštu.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist