Letos podruhé do Anglie

Superbikový šampionát se po závodě na brněnském Masarykově okruhu přestěhoval do země zaslíbené těmto motocyklům, do Anglie, kde se po Doningtonu pojede letos už podruhé a sice na supermoderním okruhu Silverstone. A tak se nabízí otázka: Kdo zastaví Melandriho na jeho cestě za titulem mistra světa v superbicích?

Stejně jako Itálie, má i Anglie tu příležitost vidět během jednoho soutěžního roku superbikové jezdce naživo víckrát. Po Doningtonu, který se jel jako pátý letošní závod, je Silverstone celkově desátou zastávkou šampionátu WSBK. Na tomto okruhu se ovšem světové superbiky moc nejezdí, a budou zde hostovat teprve podeváté. Z 15 doposud odjetých závodů (v roce 2007 se druhá jízda kvůli nepřízni počasí nejela) na 5.902 m dlouhé trati vyhráli jezdci s motocykly Ducati celkem 11x, 2x pak Honda a Yamaha. Z jezdců se zde nejvíce dařilo superbikové legendě Troy Baylissovi - který zde vyhrál celkem 4x. Vůbec prvním vítězem ale byl Američan Colin Edwards v roce 2002, tím posledním a dokonce hned dvojnásobným, úřadující mistr světa Carlos Checa s Ducati. Jinak ze současného startovního pole už zde žádný jiný jezdec nevyhrál. 
Krátce z loňska: Bez zraněného Toma Sykese se do čela prvního závodu dostal Ir Eugene Laverty, ale od 7. kola vedl vedoucí jezdec šampionátu Španěl Carlos Checa a své vítězství už nikomu nepustil a získal hodně potřebné body do tabulky šampionátu, neboť Melandri dojel 3. a mistr světa Biaggi dokonce až 11. V 16. kole se sice na třetím místě jezdící Camier příbližil na dostřel druhému Lavertymu, vzápětí ale musel zpomalit pro poruchu své Aprilie a nakonec zachránil s velkou ztrátou jako 15. - poslední - 1 mistrovský bod. Tím se třetí místo ve velmi zajímavém závodě uvolnilo pro Itala Marca Melandriho, který tak doplnil dvojici jezdců na továrních Yamahách na podiu. Konečně se podařilo zajet po delší době pořádný závod domácímu vicemistru světa Leonu Haslamovi, který s továrním motocyklem BMW dojel čtvrtý před jezdcem na divokou kartu, populárním Američanem Johnem Hopkinsem na Suzuki startujícím z Pole position na wild card.

Profesorsky skvěle zajetou jízdou si Francouz Sylvain Guintoli na Ducati českého týmu Effenbert Liberty dojel pro 10 bodů za 6. místo, když se v přímém boji vypořádal jak se Španělem Joanem Lascorzem - Kawasaki (7.), milým překvapením celého závodního víkendu, mladým Francouzem Maximem Bergerem - Ducati (8.), australským veteránem Troyem Corserem - BMW (9.), Italem Ayrtonem Badovinim - BMW (10.), i s mistrem světa Maxem Biaggim - Aprilia (11.), který vloni v Silverstone absolvoval doslova Waterloo. Za Biaggim dále dojeli po zranění se vrátivší Brit James Toseland - BMW (12.), Ital Roberto Rolfo (13.), s wild card startující domácí Jon Kirkham (14.) a konečně už jmenovaný Leon Camier (15.).

Náš Kuba Smrž vystartoval na 13. místě, po 3. kole zamířil do boxové uličky, v závodě pak sice pokračoval s velkou ztrátou, ale v 7. kole zajel definitivně do své garáže... Jinak už v prvním kole měl pád Michel Fabrizio, a nepříjemně upadl v 6. kole Alex Lowes po hodně tvrdém highsideru. V 10. kole havaroval Haga, který jel do té doby skvělý závod, stejně jako 11. kolo bylo posledním pro skvěle jedoucího Aitchisona - z 10. místa. A konečně ve 13. kole z bodovaného místa upadl Xausův náhradník, Ital Fabrizio Lai.

Španěl Carlos Checa pak vyhrál i druhý loňský britský závod, což byl jeho čtvrtý double a desáté vítězství sezóny 2011. Z počátku závodu jezdil Checa třetí za Lavertym a Camierem, v 6. kole předjel britského továrního jezdce Aprilie Camiera a o kolo později i irského továrního pilota Yamahy Lavertyho a pak už nebylo o jeho vítězství vůbec pochyb. Na druhém místě dojel stejně jako v první jízdě Eugene Laverty a třetím byl opět Marco Melandri, který ovšem musel až do samého odmávnutí šachovnicovým praporkem odrážet útok mistra světa Maxe Biaggiho, v cíli nakonec čtvrtého. Pátý pak dojel Biaggiho týmový kolega Leon Camier a na výborném šestém místě jezdec českého superbikového týmu Effenbert Liberty Racing Francouz Sylvain Guintoli, který skvěle pozávodil "divočáka" Johna Hopkinse (7.), Leona Haslama (8.) a také Michela Fabrizia (9.).

Český jezdec Jakub Smrž dojel do cíle jako jedenáctý, jen o 0,048 sekundy za desátým Ayrtonem Badovinim a připsal si tak důležitých 5 bodů do klasifikace mistrovství světa superbiků. Za Smržem skončil dvanáctý Maxime Berger, třináctý pak James Toseland, čtrnáctý Mark Aitchison a posledním, který bodoval byl domácí jezdec s wild card Jon Kirkham.
Letošní průběh šampionátu: Stále v něm sice vede mistr světa z roku 2010 Max Biaggi, ale jeho náskok na Melandriho je po "Maciově" doublu v Brně už pouhých 21,5 bodů. Jen za Brno totiž získal tovární pilot BMW o 27 bodů více než Max Biaggi a v posledních třech jízdách nepoznal Melandri porážku.

Třetí je nyní domácí jezdec Tom Sykes (212,5 bodů), čtvrtý obhájce titulu Carlos Checa (204,5) a Top-5 kompletuje další Brit Jonathan Rea, kterému ale Brno vůbec nevyšlo (187).

Dalším ze skvělých domácích pilotů je pak šestý Leon Haslam se ziskem 160 bodů, sedmý je Ir Eugene Laverty (148), osmý zůstal v Brně nestartující Sylvain Guintoli, kterého zde uvidíme za tým PATA Racing (110), devátý je Davide Giugliano (99) a konečně na desátém místě se nachází další Brit Chaz Davies (93).
Jedenáctý je nyní Michel Fabrizio (87), na dvanáctou pozici se po Brně propadl náš Kuba Smrž (84,5), a za ním jsou dále umístěni Leon Camier (65,5), Ayrton Badovini (57) a Maxime Berger (56,5), což je elitní Top-15.
Jinak na závodní trať se vrací po dlouhé době zaviněné zraněním třetí pilot českého superbikového týmu Effenbert Liberty Racing, Kanaďan Brett McCormick. A také uvidíme Niccola Canepu z Red Devils Roma, který se už zotavil z částečného ochrnutí tváře, tedy z Bellovy obrny.

Naopak na startu nebude Leandro “Tati” Mercado z týmu Pedercini Kawasaki, jehož premiérová superbiková sezóna je zřejmě nad jeho jezdecké možnosti a který byl poslán svým týmem do "litrových" stocků. Mladého Argentince nahradí v Silverstone australský pilot David Johnson (29 let), aktuální pilot stocků v BSB a českým fanouškům známý rovněž jako jezdec Road Racingu.

Supersport


Ve světovém šampionátu supersportů vede po brněnském závodě stále Turek Kenan Sofuoglu s továrním motocyklem Kawasaki se ziskem 137 bodů. Druhý je Brit Sam Lowes na Hondě (114 bodů) a třetí pak pilot týmu Kawasaki Intermoto Step Francouz Fabien Foret (108), když další zástupce země Galského kohouta Jules Cluzel s Hondou (95) a jeho značkový kolega Australan Broc Parkes (82) kompletují Top-5.
Druhý jezdec z Hradce Králového Francouz Romain Lanusse (Intermoto) má na svém kontě 18 mistrovských bodů, což znamená 17. pozici v bodovací tabulce MS, Maďar Gábor Talmacsi z ProRace Honda je 23. (18 bodů) a Francouzi Valentinu Debisemu z SMS Racing patří místo 25. (10 bodů).

Jinak s divokou kartou zde pojede Američan Kenny Noyes, který letos jezdí velmi úspěšně šampionát CEV v kubatuře Moto2 a v Silverstone se objeví v týmu WK Hampshire Racing s motocyklem Suzuki GSX-R600.

V novém indickém týmu MSD R-N Racing Team India Kawasaki pak Floriana Marina, ex-pilota Ten Kate Honda - premiéru měl v Brně - doplní na druhém motocyklu Kawasaki Ninja ZX-6R Dan Linfoot.

Stock 1000 ccm


V kubatuře stocků do 1000 ccm o pohár FIM je potom následující pořadí: Vede Ital Eddi La Marra s motocyklem Ducati Panigale se ziskem 94 bodů, který dokázal bodovat ve všech závodech. Na místě druhém je Francouz Sylvain Barrier na BMW s 75 body, ten ale jezdí systémem vyhraj nebo padni a jeho aktuální skóre je 3:3. Už na třetí místo se probil dvěma po sobě jdoucími vítězstvími Australan Bryan Staring s Kawasaki (70). Ital Lorenzo Savadori na Panigale (67) a Francouz Jeremy Guarnoni s Kawasaki potom kompletují Top-5.
Na 16. místě je v současné době český jezdec Ondra Ježek se ziskem 16 bodů, když jeho týmový kolega ze slovenské stáje SK Energy Ducati Tomáš Svitok je 21. (11). A konečně český jezdec s wild card Jan Halbich s Kawasaki se nachází na pozici 25. (4).

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Libor Bedřich - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist