TT 2023 – Dunlop překonal 130mph a vyhrál závod supersportů, Birchallovi první v sidecar

Jezdec ze Severního Irska Michael Dunlop (MD Racing Yamaha) vyhrál druhý závod supersportů letošního ročníku Isle of Man TT 2023, když v něm jako první zajel kolo rychlostí přes 130mph. Dunlop porazil Petera Hickmana (K2 Trooper Beer Triumph), který byl jezdcem, jenž také překonal hranici 130mph, o víc jak devět sekund a získal v tomto týdnu své čtvrté vítězství a celkově pětadvacáté na TT. Aby dorovnal svého strýce Joey Dunlopa v počtu vítězství, potřebuje vyhrát ještě jeden závod, když vyhraje dva, stane se historicky nejúspěšnějším jezdcem TT. Dean Harrison (BPE by Russell Racing Yamaha) byl opět třetí. Ve druhém závodu sidecar znovu dominovali bratři Ben a Tom Birchallovi, kteří vyhráli s novým rekordem 120.645mph. V pátek 9.června jsou na programu druhé závody tříd TT Superstock a TT Supertwin. Závěrečným dnem letošního ročníku závodů TT na ostrově Man je sobota 10.června s jediným kláním superbiků Milwaukee Senior TT.

Monster Energy Supersport TT – závod (2)

Michael Dunlop (MD Racing Yamaha) byl hned od začátku ve vedení, třebaže to bylo nesmírně těsné. V prvním kole činil v Glen Helen jeho náskok na druhého Deana Harrisona (BPE by Russell Racing Yamaha) jen jednu. Třetí Peter Hickman (K2 Trooper Beer Triumph) a čtvrtý Davey Todd (Milenco by Padgetts Honda) ztráceli na vedení necelé dvě sekundy. Pátý jel James Hillier (Boyce Precision Engr/Russell Racing), šestý Craig Neve (Bathams Racing Triumph), sedmý Rob Hodson (SMT / Vehicle Recovery Services), osmý James Hind (Bass Tyre Services), devátý Michael Evans (Smith Racing) a první desítku uzavíral Jamie Coward (KTS powered by StanleyStewartRacing).

První kolo s rychlostí 128.809mph zajistilo Dunlopovi náskok 6,692 sekundy před druhým Harrisonem, který měl na třetího Hickmana náskok 2,4 sekundy. Čtvrtého Todda dělilo od pozice v Top3 necelých osm sekund, pátý byl Coward, šestý Hind, sedmý Paul Jordan (PreZ Racing Yamaha), osmý Craig Neve, devátý Hodson a desátý Dominic Herbertson (Dafabet Racing Yamaha). Čech Michal Dokoupil (Rocknet) byl sedmnáctý.

Druhé kolo Michaela Dunlopa s rychlostí 129.370mph bylo těsně za jeho vlastním rekordem. Díky tomu Dunlop vedl, když mířil do boxů doplnit palivo. Jeho náskok na druhého Petera Hickmana představoval 11,636 sekundy, což nebylo zase až tam moc s ohledem na fakt, že také on už měl kolo přes 129mph. Třetí Harrison ztrácel na druhou pozici 5,5 sekundy, necelých třináct sekund za pódiem jel čtvrtý Davey Todd. Top5 uzavíral Jamie Coward. Michal Dokoupil postoupil na patnáctou pozici.

Ve třetím kole Peter Hickman náskok vedoucího Michaela Dunlopa postupně stahoval až se dostal na rozdíl 8,147 sekundy v momentě, kdy najížděli do posledního čtvrtého kola. Víc jak dvacet sekund ztrácel na druhého Hickmana třetí Dean Harrison, který měl necelé čtyři sekundy za sebou Davey Todda. Top5 uzavíral Jamie Coward. Druhou pětku tvořili jezdci James Hind, Paul Jordan, Craig Neve, Dominic Herbertson a David Johnson. Čtrnáctý byl Michal Dokoupil.

Závěrečné kolo bylo v podání vedoucích závodníků velmi rychlé. Jak Michael Dunlop (130.403mph), tak Peter Hickman (130.219mph) jeli horským okruhem rychlostí přes 130mph, takže k nějakému souboji o první pozici nedošlo a rozestup mezi oběma se měnil jen minimálně. Michael Dunlop nakonec vyhrál rozdílem 9,617 sekundy na druhého v pořadí Petera Hickmana. Na třetím místě závod dokončil Dean Harrison. Davey Todd a Jamie Coward uzavřeli pětici nejlepších. James Hind skončil šestý, což je jeho nejlepší výsledek na TT. Český závodník Michal Dokoupil (122.622mph) obsadil čtrnácté místo a získal letos již třetí bronzovou repliku.

3wheeling.media Sidecar TT – závod (2)

Bratři Ben a Tom Birchallovi se znovu zapsali do historie závodů Isle of Man TT 2023, když jim nový rekord kola 120.645mph pomohl k vítězství ve druhém závodě sidecar TT 3wheeling.Media. Birchallovi vyhráli náskokem devíti sekund před dvojicí Pete Founds/Jevan Walmsley, jenž také překonala hranici 120mph. Třetí skončila místní posádka Ryan a Callum Croweovi. Pro Birchallovy to bylo jejich jedenácté vítězství v řadě a čtrnácté celkově v TT. Díky tomu jsou nyní po boku takové hvězdy jakou byl Mike Hailwood (Michael Stanley Bailey Hailwood, MBE).

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist