Manx GP: Senior MGP vyhrál Soar, Kamil Holán byl pátý

Poslední klání letošního ročníku Manx Grand Prix jeli jezdci v pátek 29.srpna 2014. Na ostrově Man počasí ukázalo svou přívětivější tvář, což se rozhodně nedalo říct o tréninkovém týdnu, který byl poznamenán nepřízní počasí. Jezdci třídy Senior měli před sebou čtyři dlouhá kola, která ale nedokončili, protože závod zastavily červené vlajky.

Start v pořadí již 77. Senior Manx Grand Prix byl stanoven na 12:30 hodin místního času a ve čtyři odpoledne pak měla proběhnout slavnostní přehlídka jezdců MGP. Toto pořadí bylo prohozeno oproti původnímu plánu z toho důvodu, aby jezdci odjeli svůj závod za příznivých podmínek, takže start z původně plánovaných 10:30 hodin posunuli o dvě hodiny.

Převážná část silničního okruhu už byla po obědě suchá, ale přesto byli jezdci před startem upozornění na mokré úseky v místech jako Laurel Bank, Ramsey Hairpin, Hillberry a Nook stejně jako na nepříjemně silný vítr v horské části okruhu.

Jako první vyrazil vstříc úvodním mílím jezdec z Manchesteru Anthony Redmond, následován Skotem Andy Lawsonem a Novozélanďanem žijícím v Blenheim v Oxfordshire Michaelem Moulaiem. Na cestě do Glen Helen byl první Anthony Redmond, ale Andrew Soar, druhý v závodu Senior MGP 2012, byl v Glen Helen nejrychlejší a to tři sekundy před Robem Hodsonem, který doufal, že jeho smůla už dál pokračovat nebude. Po prvním kole vedl Soar před Moulainem, Hodsonem, Mitchell-Thomasem a pátým Kamilem Holánem, který byl jako poslední na průměru nad 115mph.
Ve druhém kole zajel k doplnění paliva Andrew Soar. Moulain s Hodsonem, jenž si ve druhém kole prohodili pozice, ztráceli na lídra závodního pole Soara kolem sedmi sekund, čtvrtý byl Mitchell-Thomas, první pětici uzavíral český závodník Kamil Holán. Ve třetím kole byly rozestupy mezi první trojicí opravdu velmi těsné. Vedl Michael Moulai (112.479mph) následován Soarem, který ztrácel jen půl sekundy, třetí byl Hodson (+3s), čtvrtý Mitchell-Thomas a pátý Kamil Holán. Bitva o vítězství byla před nájezdem do posledního čtvrtého kola víc než otevřená.

V Glen Helen se rozestupy mezi jezdci ještě o něco snížily a v Ballaugh šel do vedení Rob Hodson, který měl 0,7 sekundy náskok před Michaelem Moulainem a necelé čtyři sekundy najel na třetího Andrewa Soara. V posledním kole došlo na jedenácté míli k nehodě tří závodníků, což si vyžádalo vyvěšení červených vlajek a zastavení závodu.

Závod již nebyl restartován, takže konečné pořadí bylo dáno výsledkem ukončeného druhého kola. Tímto závod vyhrál Andrew Soar před Michaelem Moulainem a Robem Hodsonem, který se konečně dostal na stupně vítězů jako třetí v pořadí, třebaže mohl bojovat o vítězství. Kamil Holán obsadil parádní páté místo.

Aktualizováno: Bohužel ve večerních hodinách přišla z ostrova Man smutná zpráva, kde se píše, že následkům zranění podlehl Gary Firth. Ostatní dva jezdci mají být v pořádku.

Full Factory Winnerswear Senior Manx Grand Prix 2014
pátek, 29.srpna 2014 - závod (4kola) červené vlajky, výsledky po 2.kole
Senior MGP - Result.pdf

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist