V Brně ukončil Pedrosa nadvládu Marca Márqueze, tři Češi bodovali

V průběhu závodů Velké ceny České republiky v Brně nepršelo, takže všechna klání jezdci odjeli na suchém povrchu. V třídě Moto3 slavil první vítěství kariéry Alexis Masbou, Španěl Esteve Rabat vyhrál závod šestistovek Moto2 a v královské kubatuře zastavil Márquezovu nadvládu jeho týmový kolega Dani Pedrosa.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Z pole position odstartoval do 22kol závodu Marc Márquez (Repsol Honda Team), druhý Andrea Dovizioso (Ducati Team) a třetí Andrea Iannone (Pramac Racing). Z druhé řady vyrazil Bradley Smith (Monster Yamaha Tech 3), Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) a Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP). Karel Abraham (Cardion AB Motoracing) startoval do své padesáté Grand Prix v královské kubatuře ze sedmnácté pozice v šesté řadě.

Po startu šel do vedení Andrea Iannone, druhý jel Andrea Dovizioso a třetí Dani Pedrosa. Do druhého kola najel jako první Andrea Iannone, ale ještě v prvním sektoru se před něj do čela závodního pole posunul Jorge Lorenzo. Na druhém místě jel Andrea Iannone, třetí Andrea Dovizioso, čtvrtý Dani Pedrosa, pátý Valentino Rossi a šestý Marc Márquez. Karel Abraham jel sedmnáctý.
Po pěti úvodních kolech Dani Pedrosa zlikvidoval náskok vedoucího Jorge Lorenza a převzal vedení v závodu. Pořádně tvrdé souboje předvedl Marc Márquez s Andrea Iannonem, který nechtěl Španělovi pustit třetí místo a šli pěkně do sebe. Jezdce Pramac Racingu pak předjel také Valentino Rossi a snažil se dostat do závěsu za Márqueze. Cal Crutchlow byl mimo trať, vrátil se do závodu poslední a v osmém kole závod ukončil. Yonny Hernandéz (Pramac Racing) zajel do boxů s nějakým technickým problémem a závod ukončil. V šestém kole spadl z osmého místa Pol Espargaró (Monster Yamaha Tech 3), spadl rovněž Michael Laverty (Paul Bird Motorsport). Karel Abraham jel na bodech patnáctý.

V polovině závodu vedl Dani Pedrosa náskokem 1,5 sekundy před druhým Jorge Lorenzem, který dokázal ustát nástup Marca Márqueze a začal se mu postupně vzdalovat, když rozdíl mezi oběma navýšil z šesti desetin na 1,6 sekundy. Čtvrtý Valentino Rossi začal umazávat náskok třetího Marca Márqueze a v polovině klání dělily oba jezdce čtyři desetiny. Ve dvanáctém kole už Valentino Rossi útočil na Marca Márqueze a dostal se před něj, takže pořadí bylo první Dani Pedrosa, druhý Jorge Lorenzo a třetí Valentino Rossi.
Pět kol před cílem zůstával na vedoucí pozici Dani Pedrosa, jehož od druhého Jorge Lorenza dělilo 1,5 sekundy. Třetí Valentino Rossi dokázal navýšit náskok na čtvrtého Marca Márqueze na jednu sekundu. Španěl Márquez tak v této chvíli nejen ztrácel vítězství v závodu, ale také pozici na stupních vítězů. O páté místo sváděli souboje jezdci Ducati Andrea Iannone a Andrea Dovizioso. Karel Abraham figuroval na patnáctém místě poté, co jej předjel Leon Camier (Drive M7 Aspar).

Závod Velké ceny České republiky vyhrál Dani Pedrosa, druhé místo obsadil Jorge Lorenzo a double pro Yamahu získal třetí Valentino Rossi. Marc Márquez přišel o svoji neporazitelnost v Brně. Šňůra deseti vítězství skončila a Marc Márquez na Masarykově okruhu chyběl dokonce i na stupních vítězů, protože cílem projel čtvrtý. Nejlepší z jezdců Open je osmý Aleix Espargaró. Karel Abraham byl v cíli domácí Grand Prix čtrnáctý.
Lídrem seriálu zůstává nadále s velkým náskokem Marc Márquez. V pondělí 18.srpna zůstává většina jezdců královské kubatury v Brně absolvují plánované testy.

GP České republiky, MotoGP – Závod
zataženo, 17°C, dráha suchá, 23°C, vlhkost: 71%

1 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - 42'47.800
2 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +0.410
3 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +5.259
4 - Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +10.454
5 - Andrea IANNONE - ITA - Pramac Racing - Ducati - +17.639
6 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - +17.834
7 - Stefan BRADL - GER - LCR Honda MotoGP - Honda - +23.819
8 - Aleix ESPARGARO - SPA - NGM Forward Racing - Forward Yamaha - +29.621
9 - Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +30.364
10 - Alvaro BAUTISTA - SPA - GO&FUN Honda Gresini - Honda - +37.639
11 - Scott REDDING - GBR - GO&FUN Honda Gresini - Honda - +55.604
12 - Michele PIRRO - ITA - Ducati Team - Ducati - +56.727
13 - Hiroshi AOYAMA - JPN - Drive M7 Aspar - Honda - +56.908
14 - Karel ABRAHAM - CZE - Cardion AB Motoracing - Honda - +1'04.135
15 - Leon CAMIER - GBR - Drive M7 Aspar - Honda - +1'04.902
16 - Alex DE ANGELIS - RSM - NGM Forward Racing - Forward Yamaha - +1'20.666
17 - Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Avintia - +1'24.282
18 - Mike DI MEGLIO - FRA - Avintia Racing - Avintia - +1'27.436
19 - Broc PARKES - AUS - Paul Bird Motorsport - PBM - +1'38.867

Závod nedokončil/ neklasifikován:
Danilo PETRUCCI - ITA - Octo IodaRacing Team - ART - 2kola
Cal CRUTCHLOW - GBR - Ducati Team - Ducati - 15kol
Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - 16kol
Michael LAVERTY - GBR - Paul Bird Motorsport - PBM - 16kol
Yonny HERNANDEZ - COL - Energy T.I. Pramac Racing - Ducati - 17kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist