TT Assen - sobota v Nizozemsku

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Z pole position startoval Casey Stoner (Repsol Honda Team), druhý v pořadí jeho týmový kolega Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) a třetí Jorge Lorenzo (Yamaha Factory Racing). Po zahřívacím tréninku tým Cardion AB Motoracing oznámil, že do závodu holandské TT jejich jezdec Karel Abraham nenastoupí kvůli problémům s levou rukou, kterou si brněnský závodník zranil pádem v testu na okruhu MotorLand Aragón.

Jorge Lorenzo nemá v poslední době v Assenu štěstí. Loni se tam srazil s Marcem Simoncellim, letos ho doslova sestřelil Álvaro Bautista (San Carlo Honda Gresi), který do první zatáčky vletěl jak bowlingová koule. Lorenzo tím přišel o náskok v průběžném hodnocení a zcela zaručeně o jednu pohonnou jednotku M1. Tento incident také vyšetřuje Ředitelství závodu. Ve druhém kole spadl Stefan Bradl (LCR Honda), což byla velká škoda pro tým LCR Hondy, protože tady měli šanci na velmi dobrý výsledek. Ve vedení jely obě tovární Hondy, první Dani Pedrosa, druhý Casey Stoner. Třetí místo patřilo Benu Spiesovi (Yamaha Factory Racing), čtvrtý jel Andrea Dovizioso (Monster Yamaha Tech 3) a první pětku uzavíral pátý Valentino Rossi (Ducati Team).

Od pátého kola závodu to bylo o souboji jezdců továrních RC213V, kteří bojovali o vedoucí pozici. Dani Pedrosa jel stále první, těsně za ním Casey Stoner. Třetí Ben Spies už ztrácel téměř dvě sekundy a těsně za ním už bylo vidět Itala Doviziosa. Za Doviziosem jela trojice na motocyklech italského výrobce, dvě tovární Ducati Rossiho a Haydena plus satelit Héctora Barbery. V osmém kole zamířil Colin Edwards (NGM Mobile Forward Racing) do boxů a Suter/BMW předal bez úsměvu na tváři do rukou svých mechaniků. Nejlepším jezdcem kategorie CRT byl devátý Aleix Espargaró (Power Electronics Aspar). V devátém kole šel Hayden před Rossiho a viditelně mu začal ujíždět. Na třetí místo se také posunul Andrea Dovizioso, který předjel Bena Spiese.

V polovině závodu kolem Rossiho projel Cal Crutchlow na satelitní Yamaze a Héctor Barberá (Pramac Racing) na satelitní Ducati. Italovi v sedle tovární Desmosedici patřila ve třináctém kole osmá pozice a viditelně ztrácel. Za ním už jel na devátém místě Aleix Espargaró, ale ne moc dlouho, protože už ve čtrnáctém kole v závodu nepokračoval. Na dráze tak v tuto chvíli závodilo celkem čtrnáct jezdců z dvaceti startujících. V šestnáctém kole zamířil do boxů Valentino Rossi, tam to bylo více méně jasné, protože viditelně zpomaloval. Casey Stoner ve stejný moment předjel Daniho Pedrosu, čímž převzal vedení. Rossimu pravděpodobně vyměnili zadní gumu a ten se vydal zpátky na dráhu.

V závěru měla dvojice tovární Hondy už takový náskok, že i kdyby také oni zajeli pro nové obutí, tak se to snad na výsledku dnešního závodu ani neprojeví. Stoner Pedrosovi viditelně poodjel, takže Španěl ani tentokrát neměl to štěstí vyhrát závod. Australana po pádu z třetího tréninku bolelo snad všechno, ale to se na jeho výkonu v závodu neprojevilo. Čtyři kola před koncem začal čtvrtý Dovizioso stahovat náskok Bena Spiese a to byl možná také jediný zajímavý souboj na dráze. Nicméně všem u Yamahay při tom musel v žilách tuhnout krev …

Sedmý závod královské kubatury vyhrál Casey Stoner a tím srovnal krok s Jorge Lorenzem, protože teď mají oba v průběžném hodnocení naprosto stejný počet bodů. Druhé místo obsadil Dani Pedrosa a třetí projel cílem jezdec satelitní stáje Yamahy Andrea Dovizioso. Čtvrtý byl v cíli Ben Spies a první pětku uzavřel Cal Crutchlow, který s bolavým kotníkem na víc prostě nedosáhl. Nejlepším jezdce kategorie CRT byl osmý Randy De Puniet (Power Electronics Aspar) a Valentino Rossi dokonce v posledním kole předjel Jamese Ellisona (Paul Bird Motorsport) a bodoval třináctým místem.

TT Assen, MotoGP – Závod
Slunečno, 23°C, dráha suchá, 37°C

01- Casey Stoner – Repsol Honda Team – Honda RC213V – 26 kol za 41’19.855
02- Dani Pedrosa – Repsol Honda Team – Honda RC213V – + 4.965
03- Andrea Dovizioso – Monster Yamaha Tech 3 – Yamaha YZR M1 – + 11.994
04- Ben Spies – Yamaha Factory Racing – Yamaha YZR M1 – + 14.775
05- Cal Crutchlow – Monster Yamaha Tech 3 – Yamaha YZR M1 – + 22.074
06- Nicky Hayden – Ducati Team – Ducati Desmosedici GP12 – + 31.660
07- Hector Barbera – Pramac Racing Team – Ducati Desmosedici GP12 – + 59.107
08- Randy De Puniet – Power Electronics Aspar – ART GP12 – + 1’04.441 (CRT)
09- Michele Pirro – San Carlo Honda Gresini – Honda RC213V – + 1’06.980 (CRT)
10- Mattia Pasini – Speed Master Team – ART GP12 – + 1’25.087 (CRT)
11- Danilo Petrucci – CAME Iodaracing Project – Ioda TR003 – + 1’32.103 (CRT)
12- Ivan Silva – Avintia Blusens – BQR MotoGP – + 1’33.797 (CRT)
13- Valentino Rossi – Ducati Team – Ducati Desmosedici GP12 – 1 kolo
14- James Ellison – Paul Bird Motorsport – ART GP12 – 1 kolo (CRT)

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist