První den Biaggiho testu s Desmosedici

Ve čtvrtek zahájil testování s týmem MotoGP Pramac Racing bývalý šampion motocyklového mistrovství světa prototypů a superbiků Max Biaggi. Ten v sedle litrové Desmosedici spolupracoval na okruhu v Mugellu s nováčkem Andrea Iannonem a členy italské satelitní skupiny.

Jednačtyřicetiletý rodák z Říma (dvaačtyřicet mu bude 26.června) přijel na okruh v Toskánsku s karavanem a fyzioterapeutem, takže nic neponechal náhodě. Ve čtvrtek ráno bylo v Mugellu slunečno a Max Biaggi mohl vyrazil vstříc testovacím kilometrům. Počasí se pokazilo až odpoledne, protože to začalo pršet.

Testovat závodní stroj třídy MotoGP není pro Biaggiho nic snadného. Osm let neseděl na prototypu, nemá zkušenosti s pneumatikami japonského výrobce Bridgestone stejně, jako s uhlíkovými brzdovými kotouči, které technické regule WSBK neumožňují. Podle italských médií zajel Biaggi časy mezi 1´55 a 1´54 sekundy. V jednu chvíli se uváděl čas 1´49,7 sekundy, ale ten nakonec patřil Iannonemu. V tomto případě může být dobrým referenčním bodem čas 1´48,564 sekundy testovacího jezdce Ducati Michele Pirra, který s GP13Lab nastavil v kvalifikaci na italskou Grand Prix.

Angažování Maxe Biaggiho v testu Ducati vyvolalo v Itálii řadu spekulací. Web gpone.com se na názor zeptal Biaggiho bývalého šéfa Gigi Dall'Igna, jenž k tomu uvedl: „Znáte Maxe, ne? Když je na motorce, je to Max Biaggi, nedělá věci pro nic za nic, jen tak pro legraci. Bude velmi pečlivý a precizní, tak jako vždy. Co je ale cílem toho všeho nevím, na to se musíte zeptat Ducati. Jsem si ale jistý, že Max odvede precizní práci, jak je jeho zvykem.“

Mimo Pramac Racingu testují v Mugellu také oba tovární jezdci stáje Ducati Andrea Dovizioso s Nicky Haydenem a nechybí ani testovací jezdci italského výrobce Michele Pirro a Franco Battaini. Test v Mugellu ukončí italské týmy v pátek odpoledne.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist