Před Grand Prix Itálie

Osmé zastavení mistrovství světa silničních motocyklů si jeho aktéři dají na jedné z nejrychlejších tratí šampionátu, kde každoročně probíhá italské davové šílenství – na okruhu v Mugellu.

Okruh

Autodrom v Mugellu, kde se uskuteční závod s názvem Grand Premio d´Italia TIM, měří 5245 metrů, startovní rovinka má takřka nekonečných 1 141 metrů a jezdci během jednoho kola zatočí šestkrát doleva a devětkrát doprava. Je charakteristický jak dlouhými rovinkami, tak rychlými, ale i pomalými zatáčkami. Tato kombinace činí tuto trať jednu z nejnáročnějších jak pro závodníky, tak i pro týmové inženýry. Na rovinkách speciály MotoGP dosahují rychlosti přes 330 km/h a Alex Barros to tady na litrové Hondě RCV 211 svištěl přesně 343 km/h. Pro letošní sezónu dostal okruh na několika místech nový asfaltový koberec, takže se dá očekávat zlepšení traťových rekordů.Ty ve všech třídách pochází z loňského roku, kdy ve třídě MotoGP Dani Pedrosa zajel čas 1:49,531 sekundy, v Moto2 ustanovil Andrea Iannone rekord s časem 1:55,647 sekundy (ve čtvrtlitrech byl v roce 2009 nejrychlejší Alvaro Bautista s časem 1:53,669) a ve dvackách pak Bradley Smith (1:58,009). Vůbec nejrychlejší kolo v historii zde zajel ve stejném roce Rubens Barichello na efjedničkovém Ferrari s časem 1:18,704 sekundy (průměr 239,911 km/h). První závod mistrovství světa silničních motocyklů se zde konal v roce 1976 a od roku 1991 je již tato trať pevnou součástí tohoto šampionátu.

Loňské výsledky


Ve dvackách se vloni skvěle přetahovalo kvarteto nejúspěšnějších pilotů ve složení Marc Marquez, Nicolas Terol, Pol Espargaro a Bradley Smith, aby nakonec celé stupně vítězů obsadili reprezentanti Španělska. Jakub Kornfeil dojel sedmnáctý. Ve dvojkách se nakonec po souboji Itálie – Španělsko více radovali domácí, když obsadili dva stupně vítězů (zvítězil Andrea Iannone) a svému soupeři nechali jen druhé místo. Nebodoval ani jeden náš zástupce, když Lukáš Pešek kvůli havárii závod nedokončil a Karel Abraham dojel sedmnáctý. Hispánci to Taliánům zase natřeli v nejsilnější kubatuře, kde první dvě místa obsadil Dani Pedrosa a Jorge Lorenzo a na nejlepšího domácího pilota Andreu Doviziosa zbylo třetí místo.

125 ccm                                    Moto2                                MotoGP

1. Marc Marquez                       1. Andrea Iannone              1. Dani Pedrosa
2. Nicolas Terol                          2. Sergio Gadea                  2. Jorge Lorenzo
3. Pol Espargaro                        3. Simone Corsi                   3. Andrea Dovizioso


Dosavadní průběh šampionátu

Stopětadvacítky


Pokud to v nejslabší kubatuře po prvních pěti závodech vypadalo na naprostou dominanci Španěla Nicolase Terola (4x vítězství a 1x druhé místo), tak po sedmi závodech je situace na čele opět otevřená. Nico totiž na Silverstone dojel až na osmém místě a v Assenu do závodu kvůli zranění z tréninku dokonce ani nenastoupil. Jeho náskok se tak před druhým Jonasem Folgerem z Německa ztenčil na sedmadvacet bodů a i když je to sice stále více než pětadvacetibodový náskok, rovnající se jednomu vítězství, rozhodně nemá Španěl klidné spaní. V Mugellu ale určitě nastoupí a bude chtít svůj náskok opět navýšit. Za druhým Folgerem je na třetím místě další Němec a to Sandro Cortese. Ten byl letos stejně jako Folger (1x vítězství a 1x druhý) dvakrát na stupních vítězů (2x druhý), jen to vítězství mu v jeho dlouhé kariéře stále chybí. Stejný počet bodů, jako má Cortese, má i čtvrtý Francouz Johann Zarco, na kterého je těsně nalepený španělský bombarďák Maverick Viňales. Tenhle nováček se dostal do neuvěřitelné formy, když z posledních čtyřech závodů jednou nedokončil (Silverstone), jednou dojel druhý a dva závody dokonce vyhrál. Pokud se vyvaruje nováčkovských chyb, dá se určitě očekávat jeho další postup směrem vzhůru. Zatím tedy v pohodě válcuje svoje zkušenější krajany, kteří se seřadili za ním v pořadí: šestý Efren Vazquez, sedmý Luis Salom, osmý Hector Faubel a devátý Sergio Gadea. Hlavně od Faubela a Gadey se jako od nejzkušenějších pilotů z celého pole očekávalo určitě mnohem více. Desítku uzavírá Brit Danny Kent. Jakub Kornfeil si v Holandsku bohužel nerozšířil svoje bodové skóre a je na dvanáctém místě. V Itálii budeme mít ale i druhého našeho reprezentanta a bude jím šestnáctiletý Miroslav Popov, který nás skvěle reprezentuje v italském mistráku, kde je průběžně třetí a s Aprilií RSW týmu ElleGi Racing si tak odbude svoji světovou premiéru. „Je to něco nového. Něco, co jsem si přál. Jet ve světě... Těším se. V Itálii je to tak, že divoké karty se udělují do třetího místa v mistráku. Bylo to ve výhledu a nakonec to dopadlo. Je pravda, že okruh znám. Je tam ale nový povrch, takže předpokládám, že časy, které se tam pojedou, budou o něčem jiném. Nedokážu říci, zda bude stačit. Mám Aprilii RSW, což je oproti světu strašný rozdíl. Navíc nemám ani takový materiál, jaký mají ve světě jezdci s RSW. O to více se budu muset snažit."


Průběžné pořadí šampionátu

1 Nicolas TEROL Aprilia SPA 128; 2 Jonas FOLGER Aprilia GER 101; 3 Sandro CORTESE Aprilia GER 94; 4 Johann ZARCO Derbi FRA 94; 5 Maverick VIÑALES Aprilia SPA 90; 6 Efren VAZQUEZ Derbi SPA 77; 7 Luis SALOM Aprilia SPA 55; 8 Hector FAUBEL Aprilia SPA 54; 9 Sergio GADEA Aprilia SPA 52; 10 Danny KENT Aprilia GBR 38; 11 Adrian MARTIN Aprilia SPA 30; 12 Jakub KORNFEIL Aprilia CZE 25; 13 Miguel OLIVEIRA Aprilia POR 22; 14 Alberto MONCAYO Aprilia SPA 16; 15 Simone GROTZKYJ Aprilia ITA 16; 16 Taylor MACKENZIE Aprilia GBR 15; 17 Zulfahmi KHAIRUDDIN Derbi MAL 13; 18 Louis ROSSI Aprilia FRA 13; 19 Marcel SCHROTTER Mahindra GER 10; 20 Alexis MASBOU KTM FRA 10; 21 Hiroki ONO KTM JPN 8; 22 Danny WEBB Mahindra GBR 8; 23 Niklas AJO Aprilia FIN 5; 24 Jasper IWEMA Aprilia NED 4; 25 John McPHEE Aprilia GBR 1; 26 Josep RODRIGUEZ Aprilia SPA 1

Moto2



Stejně jako v nejslabší kubatuře, tak i ve „dvojkách“ si vedoucí muž průběžného pořadí v Assenu dovolil bodový výpadek. Němec Stefan Bradl v Holandsku havaroval z osmého místa a tak je jeho dosavadní letošní bilance následující: 4x vítězství, 1x třetí, 1x pátý a 1x havárie. Protože ale jeho nejbližší pronásledovatel, kterým je Španěl Marc Marquez má naprosto nevyrovnané výkony (2x vítězství, 1x druhé místo, 1x jednadvacátý a 3x havárie) má před ním luxusní náskok sedmapadesáti bodů. Po zisku desátého a čtrnáctého místa z Silverstone a Assenu se na třetí místo propadl Ital Simone Corsi. Ten má sice body ze všech sedmi závodů, ale pouze jedno třetí místo z Jerezu. Čtyři body na něho ztrácí Brit Bradley Smith, který je na tom úplně opačně – v posledních dvou závodech skončil druhý a třetí. Následují dva piloti se šestapadesáti body a to Japonec Yuki Takahashi a Švýcar Thomas Luthi a stejný počet bodů (třiapadesát) mají sedmý Ital Andrea Iannone a osmý Sanmaríňan Alex De Angelis. Zraněný Španěl Julian Simon si tenhle týden ještě poleží v posteli a tak svoje bodové skóre a devátou pozici ještě určitě nevylepší. Elitní desítku nejnabitější kubatury uzavírá Ital Michele Pirro, který už má za sebou letos také jedno umístění na stupních vítězů (třetí v Silverstone).


Průběžné pořadí šampionátu

1 Stefan BRADL Kalex GER 127; 2 Marc MARQUEZ Suter SPA 70; 3 Simone CORSI FTR ITA 67; 4 Bradley SMITH Tech 3 GBR 63; 5 Yuki TAKAHASHI Moriwaki JPN 56; 6 Thomas LUTHI Suter SWI 56; 7 Andrea IANNONE Suter ITA 53; 8 Alex DE ANGELIS Motobi RSM 53; 9 Julian SIMON Suter SPA 49; 10 Michele PIRRO Moriwaki ITA 37; 11 Esteve RABAT FTR SPA 37; 12 Randy KRUMMENACHER Kalex SWI 36; 13 Aleix ESPARGARO Pons Kalex SPA 31; 14 Kenan SOFUOGLU Suter TUR 28; 15 Jules CLUZEL Suter FRA 27; 16 Dominique AEGERTER Suter SWI 24; 17 Max NEUKIRCHNER MZ-RE Honda GER 24; 18 Yonny HERNANDEZ FTR COL 23; 19 Anthony WEST MZ-RE Honda AUS 18; 20 Alex BALDOLINI Suter ITA 18; 21 Scott REDDING Suter GBR 16; 22 Mattia PASINI FTR ITA 13; 23 Pol ESPARGARO FTR SPA 13; 24 Kev COGHLAN FTR GBR 11; 25 Mika KALLIO Suter FIN 8; 26 Mike DI MEGLIO Tech 3 FRA 7; 27 Claudio CORTI Suter ITA 6; 28 Ratthapark WILAIROT FTR THA 4; 29 Xavier SIMEON Tech 3 BEL 2; 30 Ricard CARDUS Moriwaki SPA 2; 31 Axel PONS Pons Kalex SPA 1

MotoGP



V nejsilnější kubatuře svůj náskok na čele průběžného pořadí navyšuje Australan Casey Stoner. Ten kromě druhého závodu v Jerezu, kde byl sestřelen Rossim, dojíždí pravidelně na stupních vítězů (4x vítězství, 1x druhá a 1x třetí) a jeho náskok před úřadujícím mistrem světa Španělem Jorgem Lorenzem, který je zatím druhý, je už osmadvacet bodů. Obě tovární Yamahy ale v posledním závodě Assenu ukázaly, že se stávají rovnocenným soupeřem dosud dominantních strojů Honda a nebýt Jorgeho nezaviněného pádu, mohla být jeho ztráta daleko menší. Potvrdí Yamahy zlepšení i na superrychlém Mugellu? Na třetím místě je Ital Andrea Dovizioso, který dokázal bodovat ve všech odjetých závodech, ale na první dva mu přeci jenom „něco“ chybí. A co Valentino Rossi? Dokáže na domácí půdě tisícům italských tifosi, že jeho spojení z červenou Ducati je to „pravé ořechové“? Zatím je se ziskem jednoho třetího místa průběžně čtvrtý a jeho fandové by tak nejspíš kvitovali jakékoli umístění na bedně. Deset bodů na něho ztrácí jeho týmový kolega Američan Nicky Hayden, jehož výsledky jsou v podstatě podobné – včetně zisku jednoho třetího místa. Vítěz loňského závodu, tedy Španěl Dani Pedrosa, se konečně zotavil ze svého zranění a v Mugellu se bude snažit o vylepšení své dosavadní šesté pozice. Stejný počet bodů, jako má tenhle maličký Španěl, má i Američan Ben Spies, který si výrazně polepšil po zisku svého prvního vítězství v minulém závodě. Platí o něm to samé co o Lorenzovi – v Assenu jel jak z praku a ostatní soupeře odsoudil do role statistů. Na osmém místě je Japonec Hiroshi Aoyama, který se po jednom závodě s Pedrosovou mašinou opět vrací do sedla svojí privátní Hondy. Veterán Colin Edwards se postupně prokousal na devátou pozici a největší střelec, šílenec, vlasáč a padač Marco Simoncelli uzavírá elitní Top Ten. Za ním se v rozmezí tří bodů srovnali čtyři piloti a to jedenáctý Hector Barbera (Assen v jeho podání byl prachbídný – kolo už asi dlouho nedostal) dvanáctý Toni Elias (že by se začal probírat z letargie v úvodu sezóny?) třináctý Karel Abraham (v Mugellu nakousne druhou stovku „světových“ závodů) a čtrnáctý Cal Crutchlow. Po zranění z Assenu bohužel vynechá domácí závod i vítěz památné bitvy z roku 2000 Loris Capirossi.



Průběžné pořadí šampionátu

1 Casey STONER Honda AUS 136; 2 Jorge LORENZO Yamaha SPA 108; 3 Andrea DOVIZIOSO Honda ITA 99; 4 Valentino ROSSI Ducati ITA 81; 5 Nicky HAYDEN Ducati USA 71; 6 Dani PEDROSA Honda SPA 61; 7 Ben SPIES Yamaha USA 61; 8 Hiroshi AOYAMA Honda JPN 51; 9 Colin EDWARDS Yamaha USA 46; 10 Marco SIMONCELLI Honda ITA 39; 11 Hector BARBERA Ducati SPA 35; 12 Toni ELIAS Honda SPA 34; 13 Karel ABRAHAM Ducati CZE 33; 14 Cal CRUTCHLOW Yamaha GBR 32; 15 Alvaro BAUTISTA Suzuki SPA 27; 16 Loris CAPIROSSI Ducati ITA 22; 17 Randy DE PUNIET Ducati FRA 10; 18 John HOPKINS Suzuki

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist