Před Grand Prix Itálie

Čtvrtý závod mistrovství světa silničních motocyklů se odehraje na kultovní trati v italském Mugellu. Na jednom z nejrychlejších okruhů v seriálu se před zraky tisíců rozvášněných italských tifosi pokusí Španělé Espargaro, Elias a Lorenzo o třetí vítězství v řadě za sebou.

Okruh

Autodrom v Mugellu, kde se uskuteční závod s názvem Grand Premio d´Italia TIM, měří 5245 metrů, startovní rovinka má takřka nekonečných 1 141 metrů a jezdci během jednoho kola zatočí osmkrát doleva a dvanáctkrát doprava. Je charakteristický jak dlouhými rovinkami, tak i rychlými, ale i pomalými zatáčkami. Tato kombinace činí tuto trať jednu z nejnáročnějších jak pro závodníky, tak i pro týmové inženýry. Na rovinkách speciály MotoGP dostahují rychlosti přes 330 km/h a Alex Barros to tady na litrové Hondě RCV 211 svištěl přesně 343 km/h. Traťové rekordy ve všech třídách pochází z předloňského roku, kdy ve třídě MotoGP Casey Stoner zajel čas 1:50,003 sekundy, ve dvěstěpadesátkách byl nejrychlejší Alvaro Bautista (1:53,669) a ve dvackách Mike Di Meglio (1:58,570). Vůbec nejrychlejší kolo v historii zde zajel ve stejném roce Rubens Barichello na efjedničkovém Ferrari s časem 1:18,704 sekundy (průměr 239,911 km/h). První závod mistrovství světa silničních motocyklů se zde konal v roce 1976 a od roku 1991 je již tato trať pevnou součástí tohoto šampionátu.

Loňské výsledky

Vloni se jelo za hodně proměnlivého počasí, když chvílemi pršelo a chvíli zase svítilo slunce. Ve stopětadvacítkách o vítězství bojovali Bradley Smith, Nicolas Terol a Julian Simon. Pozdějšímu mistra světa ale postupně začal zlobit motocykl a dojel se ztrátou “až” na třetím místě, o pouhé 0,216 sekundy zvítězil Bradley Smith. Ve čtvrtlitrech byl hodně vidět Lukáš Pešek, který bojoval o pódiová umístění, než v šestém kole havaroval. Po parádním souboji domácí fanoušky nejvíce potěšil Mattia Pasini, který zvítězil před svým krajanem Marcem Simoncellim. Karel Abraham si dojel pro tři body za třinácté místo. V MotoGP jezdci startovali na “mokrých” motocyklech, které během závodu měnili za “suché” a i tahle skutečnost pořádně míchala kartami. Valentino Rossi útočil na osmé mugellské vítězství v řadě za sebou, ale Casey Stoner jeho neuvěřitelnou šňůru přerušil a před fenomenálním Italem dojel i jeho týmový kolega Jorge Lorenzo, a to i přes to, že v zahřívacím kole havaroval a startoval na náhradní mašině.

125 ccm                                              250 ccm                                             MotoGP

1. Bradley Smith                                1. Mattia Pasini                                  1. Casey Stoner
2. Nicolas Terol                                 2. Marco Simoncelli                          2. Jorge Lorenzo
3. Julian Simon                                  3. Alvaro Bautista                              3. Valentino Rossi

Dosavadní průběh sezóny

V kubatuře stopětadvacítek se o průběžné prvenství budou přetahovat dva Španělé a to Nicolas Terol a Pol Espargaro. Prvně jmenovaný letos ještě neslezl z pódia, když zvítězil v Kataru a v následujících závodech skončil jako druhý právě za Espargarem, který v úvodním závodě dojel na čtvrtém místě a na Terola nyní ztrácí pouhé dva bodíky. Tihle dva piloti si během pouhých tří závodů utvořili takový náskok, že i kdyby nebodovali a jejich nejbližší pronásledovatel zvítězil, v pořadí ani jednoho z nich nepředstihne. Tím nejbližším pronásledovatelem je jejich krajan Esteve Rabat, ale pořadí mezi třetím a šestým jezdcem hodně těsné, protože čtyři jezdce dělí pouhé dva body. Za třetím Rabatem je čtvrtý Efren Vazquez a vedoucí pětici Španělů doplňuje Marc Marquez. Tito dva mají za sebou už po jednom nedojetém závodu, ale je jasné, že i oni budou bojovat o vedoucí pozice. Prvním nešpanělem je šestý Bradley Smith, který sice dojel všechny tři závody, ale ani jednou se nedostal na stupně vítězů. Také další dva jezdci mají shodný počet bodů a jsou jimi sedmý Němec Sandro Cortese a osmý Japonec Tomoyoshi Koyama. Na místě devátém je Randy Krummenacher a Top ten uzavírá Johann Zarco. Jakub Kornfeil má na svém kontě dva body z Jerezu a figuruje na devatenáctém místě.


Průběžné pořadí šampionátu

1 Nicolas TEROL ApriliaSPA 65 bodů; 2 Pol ESPARGARO DerbiSPA 63; 3 Esteve RABAT ApriliaSPA34; 4 Efren VAZQUEZ DerbiSPA 33; 5 Marc MARQUEZ DerbiSPA 32; 6 Bradley SMITH ApriliaGBR 32; 7 Sandro CORTESE DerbiGER 26; 8 Tomoyoshi KOYAMA ApriliaJPN 26; 9 Randy KRUMMENACHER ApriliaSWI 20; 10 Johann ZARCO ApriliaFRA 18; 11 Alberto MONCAYO ApriliaSPA 13; 12 Alexis MASBOU ApriliaFRA 13; 13 Danny WEBB ApriliaGBR 12; 14 Jasper IWEMA ApriliaNED 12; 15 Luis SALOM ApriliaSPA 7; 16 Marcel SCHROTTER HondaGER 4; 17 Jonas FOLGER ApriliaGER 4; 18 Adrian MARTIN ApriliaSPA 4; 19 Jakub KORNFEIL ApriliaCZE2

V prostřední kubatuře Moto2 se na čelo vyšvihl Toni Elias a to také díky chybě a následnému pádu, které se v le Mans dopustil dosavadní lídr Shoya Tomizawa. Díky jeho nule má teď Španěl na prvním místě náskok osmnácti bodů a potvrzuje tak roli největšího favorita letošní sezóny. Na druhého Japonce ztrácí dest bodů Simone Corsi, který se v loňské sezóně ve dvackách hodně trápil a tak mu současné výsledky připadají nejpíš jako z říše snů. Jeho výkony mají vzestupnou tendenci (Katar – osmý, Jerez – pátý, Le Mans – třetí) a tak mají italští fandové právě v něm největší naděje na domácí vítězství. Julianu Simonovi nový podvozek Suter evidentně sedl a hned při svém prvním startu si s ním v Le Mans dojel pro druhé místo. Vypadá to, že Elias bude mít právě v tomhle krajanovi největšího soupeře v boji o titul. Ale od Simona je to seřazené hodně natěsno, vždyť mezi ním a desátým Debonem je rozdíl pouhých osmi bodů. Sergio Gadea si v obou předešlých závodech dojel pro šestá místa a spolu s desátou pozicí z Kataru ho zisk šestadvaceti bodů řadí na páté místo. Po pětadvaceti bodech mají dvackoví exmistři světa, tedy šestý Thomas Luthi a sedmý Gábor Talmacsi, na místě osmém je Jules Cluzel, který má stejný počet bodů jako devátý Roberto Rolfo a desítku nejúspěšnějších uzavírá Alex Debon, který ale všech svých dvacet bodů získal za druhé místo v Kataru, jinak má na svém kontě 2x nulu. Naši jezdci jsou stejně jako v předchozích dvou sezónách v těsné blízkosti, když Lukáš Pešek zatím bodoval dvakrát a to patnáctým (Katar) a třináctým (Le Mans) místem, Karel Abraham bodoval zatím jednou a to hned v úvodním závodě. Čtyři (Pešek), resp. dva (Abraham) body je řadí na dvaadvacátou a třiadvacátou pozici.


Průběžné pořadí šampionátu

1 Toni ELIASMoriwakiSPA63 bodů; 2 Shoya TOMIZAWASuterJPN45; 3 Simone CORSIMotobiITA35; 4 Julian SIMONSuterSPA28; 5 Sergio GADEAPons KalexSPA26; 6 Thomas LUTHIMoriwakiSWI25; 7 Gabor TALMACSISpeed UpHUN25; 8 Jules CLUZELSuterFRA21; 9 Roberto ROLFOSuterITA21; 10 Alex DEBONFTRSPA20; 11 Andrea IANNONESpeed UpITA13; 12 Yuki TAKAHASHITech 3JPN13; 13 Fonsi NIETOMoriwakiSPA11; 14 Mattia PASINIMotobiITA10; 15 Yonny HERNANDEZBQR-Moto2COL10; 16 Ratthapark WILAIROTBimotaTHA9; 17 Kenny NOYESPromoharrisUSA9; 18 Stefan BRADLSuterGER9; 19 Dominique AEGERTERSuterSWI8; 20 Alex BALDOLINII.C.P.ITA6; 21 Scott REDDINGSuterGBR5; 22 Lukas PESEKMoriwakiCZE4; 23 Karel ABRAHAMRSVCZE2; 24 Claudio CORTISuterITA1; 25 Anthony WESTMZ-RE HondaAUS1

V MotoGP je na čele dvojice továrního týmu Fiat Yamaha a stejně jako v loňské sezóně do Mugella přijíždí v roli lídra Jorge Lorenzo s Valentinem Rossim za zády. Jako jediní byli ve všech třech odjetých závodech na bedně a jestliže už v minulé sezóně byl Jorge svému týmovému kolegovi přinejmenším vyrovnaným soupeřem co do rychlosti, tak letos se zdá, že dozrál i po taktické stránce. Je ale pravda, že Vale byl v posledních dvou závodech lehce hendikepován zraněním z motokrosové přípravy a v Mugellu se mu nadmíru daří – dokáže se dostat zpět do čela šampionátu? Následuje další tandem týmových kolegů, tentokrát z fabrického týmu Repsol Honda. Úspěšnějším je Andrea Dovizioso, který ke dvěma třetím místům připojil jedno šesté a nasbíral o dva body více než čtvrtý Dani Pedrosa. Na tohoto Španěla ztrácí jeden bod Nicky Hayden, který letos zcela zastiňuje svého kolegu Caseyho Stonera. Ve všech třech odjetých závodech skončil na čtvrtém místě a rozhodně už by chtěl bramborovou medaili vyměnit za jakoukoliv kovovou. Skvělé šesté místo zatím drží Randy de Puniet, který je tak nejlepším soukromníkem. Výkony Marca Melandriho se s postupujícími závody stále lepší a tak se svými jednadvaceti body figuruje na sedmé pozici. Veterán Colin Edwards má stejně bodů jako nejlepší nováček Marco Simoncelli a desítku nejlepších pilotů uzavírá další rookie Hector Barbera.



Průběžné pořadí šampionátu

1 Jorge LORENZO YamahaSPA70 bodů; 2 Valentino ROSSI YamahaITA61; 3 Andrea DOVIZIOSO HondaITA42; 4 Dani PEDROSA HondaSPA40; 5 Nicky HAYDEN DucatiUSA39; 6 Randy DE PUNIET HondaFRA26; 7 Marco MELANDRI HondaITA21; 8 Colin EDWARDS YamahaUSA16; 9 Marco SIMONCELLI HondaITA16; 10 Hector BARBERA DucatiSPA15; 11 Hiroshi AOYAMA HondaJPN13; 12 Mika KALLIO DucatiFIN12; 13 Casey STONER DucatiAUS11; 14 Ben SPIES YamahaUSA11; 15 Aleix ESPARGARO DucatiSPA8; 16 Loris CAPIROSSI SuzukiITA7; 17 Alvaro BAUTISTA SuzukiSPA6

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist