Před Grand Prix Austrálie

Do konce sezóny mistrovství světa silničních motocyklů zbývají už jen tři závody. Tento víkend se o další světové body bude bojovat na krásném okruhu Phillip Island Circuit v daleké Austrálii.

Okruh


Okruh Phillip Island Circuit byl postaven v roce 1956 a v letech 1985 až 1989 prošel významnou rekonstrukcí. Je charakteristický tím, že je postaven nedaleko pobřeží a diváci mohou kromě napínavých jezdeckých soubojů vidět i modré vlny oceánu a velké množství racků, které se občas jezdcům připletou do cesty (například Noriuki Haga by mohl vyprávět). Pro tento okruh je typické i velké převýšení 57 metrů, díky kterému jedna část tratě s názvem Lukey Heights připomíná legendární šikanu Corkscrew z Laguna Seca. Jeho délka činí 4 448 metrů, má sedm levých a pět pravých zatáček, startovní rovinka měří rovných 900 metrů. Mistrovství světa silničních motocyklů sem zavítalo poprvé v roce 1989, kdy třídu půllitrů vyhrál domácí Wayne Gardner na Hondě NSR. Okruh patří mezi nejrychlejší v šampionátu, traťový rekord v kubatuře MotoGP zde zajel v roce 2008 Nicky Hayden s časem 1:30,059 sekundy a průměrem 177,8 km/h. V Moto2 vloni rekord ustanovil Andrea Iannone s časem 1:34,771 sekundy, což je průměr 169,0 km/h. Alvaro Bautista zajel okruh s dvěstěpadesátkou v roce 2008 za 1:32,710 sekundy a stejný jezdec zde drží rekord i ve stopětadvacítkách, když zde v roce 2006 kolo “dal” za 1:36,927 sekundy (průměr 165,2 km/h). Na tomto okruhu si svoje poslední body v roce 2003 připsal Jarda Huleš, který si na Hondě 250 týmu Elit v poslední zatáčce vychutnal mistra světa Manuela Poggialiho a dojel na osmé pozici. V tomtéž závodě Lukáš Pešek naopak získal svoje první body z mistrovství světa, když dojel čtyři místa za Hulešem. Lukáš má ale na Phillip Island ještě lepší vzpomínky, když si tady v roce 2007 připsal své druhé vítězství v mistrovství světa. Pokud jsme si kvůli sledování přenosu předchozího závodu v Motegi museli přivstat, tak v neděli si natáhněte budíka ještě o hodinu dřív. Stopětadvacítky totiž startují už ve čtyři hodiny našeho času (od 03.55 vysílá Nova Sport). Moto2 vyráží ve čtvrt na šest (Nova Sport - 05.10 hod.) a v sedm hodin pak startuje nejsilnější kubatura MotoGP (Nova Sport - 06.50 hod.).

Loňský závod


Závod malorážek opanoval Španěl Marc Marquez, který na Phillip Islandu zvítězil v loňské sezóně už podeváté a na bedně ho doplnili jeho krajané a zároveň největší konkurenti v boji o titul Pol Espargaro a Nicolas Terol. Jakub Kornfeil bojoval s Marcelem Schrotterem v závěru bodované patnáctky a nakonec si připsal dva mistrovské body za čtrnácté místo. Ve dvojkách si dojel pro vítězství Alex De Angelis s dvousekundovým náskokem před dvojicí Scott Redding a Andrea Iannone, ale největší souboje byly k vidění na přelomu první a druhé desítky, když rozestup mezi sedmým a patnáctým pilotem v cíli činil pouhých 1,4 sekundy! V těchto bitvách byl hodně aktivní i náš Karel Abraham, který si nakonec dojel pro šest bodů za desáté místo. V závodě nejsilnější kubatury nenechal Casey Stoner nikoho na pochybách o tom, kdo je na tomto okruhu králem. Od startu vyrazil nejrychleji, už ve druhém kole měl před druhým Lorenzem dvousekundový náskok, který do konce závodu navýšil na 8,598 sekundy a počtvrté za sebou na tomto okruhu zvítězil. Jorge Lorenzo si stejně suverénně dojel pro druhé místo a tak se bojovalo až o třetí místo, které po tvrdém souboji s Haydenem, Spisem a Simoncellim vybojoval Valentino Rossi.

125 ccm                                Moto2                                   MotoGP

1. Marc Marquez                    1. Alex De Angelis                1. Casey Stoner
2. Pol Espargaro                    2. Scott Redding                    2. Jorge Lorenzo
3. Nicolas Terol                       3. Andrea Iannone                3. Valentino Rossi

Dosavadní průběh sezóny


Stopětadvacítky


I když si v minulém závodě v Motegi piloti s čela tabulky svoje „ustálené“ výsledky vyměnili a Nicolas Terol dojel až za Johanem Zarcem, jejich pořadí v šampionátu je opačné a Španěl před Francouzem vede o jednatřicet bodů. Přestože ze Zarca spadl určitě velký balvan a po šesti druhých místech dokázal, že pro něho není vítězství zakleté, bude Terolův náskok jednatřiceti bodů stahovat už jen hodně ztěžka. V podstatě se musí spolehnout na nějakou jezdeckou chybu či technický problém dosavadního leadera, protože pokud letos Terol dojel, skončil nejhůře osmý na Silverstone, čtvrtý byl na Sachsenringu a pak si připisoval už jen vítězství a druhá místa. Těsnější je to v boji o bronz, kde třetího Španěla Mavericka Viňalese a čtvrtého Němce Sandra Corteseho dělí pouhých deset bodů. Mladého Španěla zdobí dvě vítězství, dvě druhá a tři třetí místa, na straně Němce je kromě jednoho vítězství, dvou druhých a jednoho třetího místa také fakt, že dokázal bodovat ve všech dosud odjetých závodech. Pouhý jeden bodík dělí pátého Němce Jonase Folgera a šestého Španěla Hectora Faubela, za kterým o dalších deset bodů zaostává jeho krajan Efren Vazquez. Další Španěl Sergio Gadea už svoje konto v malorážkách nerozšíří. Nejenže přešel do vyšší kubatury Moto2, ale kvůli zranění se v letošní sezóně už nesveze. Na přelomu první a druhé desítky je poměrně vyrovnaná skupinka pilotů, kde o závěrečné pozice v top ten bojuje devátý Španěl Luis Salom, desátý Brit Danny Kent a jedenáctý Španěl Alberto Moncayo, ale svůj boj o elitní desítku nevzdává ani náš reprezentant Jakub Konfeil, který je prozatím na dvanácté pozici.


Průběžné pořadí šampionátu

1 Nicolas TEROL Aprilia SPA 261 bodů; 2 Johann ZARCO Derbi FRA 230; 3 Maverick VIÑALES Aprilia SPA 190; 4 Sandro CORTESE Aprilia GER 180; 5 Jonas FOLGER Aprilia GER 140; 6 Hector FAUBEL Aprilia SPA 139; 7 Efren VAZQUEZ Derbi SPA 129; 8 Sergio GADEA Aprilia SPA 103; 9 Luis SALOM Aprilia SPA 87; 10 Danny KENT Aprilia GBR 76; 11 Alberto MONCAYO Aprilia SPA 66; 12 Jakub KORNFEIL Aprilia CZE 61; 13 Adrian MARTIN Aprilia SPA 45; 14 Miguel OLIVEIRA Aprilia POR 44; 15 Simone GROTZKYJ Aprilia ITA 32; 16 Marcel SCHROTTER Mahindra GER 27; 17 Zulfahmi KHAIRUDDIN Derbi MAL 21; 18 Louis ROSSI Aprilia FRA 18; 19 Jasper IWEMA Aprilia NED 16; 20 Taylor MACKENZIE Aprilia GBR 15; 21 Danny WEBB Mahindra GBR 15; 22 Luigi MORCIANO Aprilia ITA 12; 23 Alexis MASBOU KTM FRA 12; 24 Niklas AJO Aprilia FIN 11; 25 Hiroki ONO KTM JPN 8; 26 Alessandro TONUCCI Aprilia ITA 8; 27 Harry STAFFORD Aprilia GBR 5; 28 Toni FINSTERBUSCH KTM GER 4; 29 Miroslav POPOV Aprilia CZE 3; 30 John McPHEE Aprilia GBR 1; 31 Josep RODRIGUEZ Aprilia SPA 1

Moto2


V prostřední kubatuře došlo v Japonsku ke střídání na vedoucí pozici, kam se po sérii šesti prvních a dvou druhých míst dostal Španěl Marc Marquez. Pravděpodobně to byla jen otázka času, kdy se dostane před dosavadního leadera, protože Němci Stefanu Bradlovi v posledních závodech pomalu „dochází dech“ a nejenže už osm závodů po sobě nedokázal zvítězit, ale ve třech z posledních čtyřech klání dokonce nevystoupil ani na stupně vítězů. Tyhle dva rivaly dělí pouhopouhý jeden bod a tak je boj o letošní titul v podstatě zase na začátku. Vsadil by ale ještě někdo na Bradla? Třetí místo si díky vítězství v Motegi upevnil Ital Andrea Iannone a tak jsou tihle tři piloti stále jedinými letošními vítězi (Marquez 7x; Bradl 4x; Iannone 3x). Loňský vítěz Alex de Angelis ze San Marina figuruje prozatím na čtvrtém místě, ale pátý Ital Simone Corsi na něho ztrácí pouze šest bodů. Corsi je jediným jezdcem téhle kubatury, který dokázal bodovat ve všech letošních závodech. O dalších pět bodů za ním jsou hned dva piloti a to Brit Bradley Smith a Švýcar Thomas Luthi. Za nimi ale následuje veliká propast, když osmý Španěl Esteve Rabat ztrácí celých sedmačtyřicet bodů! V závěru elitní desítky je to ale opět našlapané, když tři bodíky za Rabatem zaostává devátý Japonec Yuki Takahashi (v posledních osmi závodech si připsal prachbídných patnáct bodů!) a o dalších šest bodů pozadu je desátý Španěl Aleix Espargaro.


Průběžné pořadí šampionátu

1 Marc MARQUEZ Suter SPA 235 bodů; 2 Stefan BRADL Kalex GER 234; 3 Andrea IANNONE Suter ITA 157; 4 Alex DE ANGELIS Motobi RSM 132; 5 Simone CORSI FTR ITA 126; 6 Bradley SMITH Tech 3 GBR 121; 7 Thomas LUTHI Suter SWI 121; 8 Esteve RABAT FTR SPA 74; 9 Yuki TAKAHASHI Moriwaki JPN 71; 10 Aleix ESPARGARO Pons Kalex SPA 65; 11 Dominique AEGERTER Suter SWI 63; 12 Julian SIMON Suter SPA 62; 13 Randy KRUMMENACHER Kalex SWI 52; 14 Michele PIRRO Moriwaki ITA 48; 15 Scott REDDING Suter GBR 48; 16 Pol ESPARGARO FTR SPA 46; 17 Kenan SOFUOGLU Suter TUR 45; 18 Jules CLUZEL Suter FRA 35; 19 Max NEUKIRCHNER MZ-RE Honda GER 35; 20 Yonny HERNANDEZ FTR COL 33; 21 Mika KALLIO Suter FIN 31; 22 Mattia PASINI FTR ITA 28; 23 Anthony WEST MZ-RE Honda AUS 27; 24 Alex BALDOLINI Suter ITA 18; 25 Xavier SIMEON Tech 3 BEL 14; 26 Mike DI MEGLIO Tech 3 FRA 12; 27 Kev COGHLAN FTR GBR 11; 28 Claudio CORTI Suter ITA 9; 29 Ratthapark WILAIROT FTR THA 4; 30 Ricard CARDUS Moriwaki SPA 2; 31 Axel PONS Pons Kalex SPA 1

MotoGP


Australan Casey Stoner v Motegi svoje konto zaokrouhlil na rovných třech stovkách bodů a protože se mu na domácím okruhu mimořádně daří, rozhodně by bylo velkým překvapením, kdyby po tomhle víkendu byl jeho počet bodů jiný, než 325. Vždyť zde vyhrál už čtyřikrát v řadě za sebou! Jeho náskok před Španělem Jorgem Lorenzem je už čtyřicet bodů a protože Phillip Island je hodně rychlý okruh, jeho Yamaha bude oproti superrychlým Hondám nejspíš dost v nevýhodě. Proto by Stoner mohl čekat ohrožení spíš z vlastních řad, například od třetího Andrey Doviziosa, který se ale s Hondou už pomalu loučí. Bude zajímavé sledovat jeho boj o třetí příčku se Španělem Danim Pedrosou, protože oba kolegy z týmu Repsol Honda dělí pouze jeden bod! Na pátém místě je Američan Ben Spies, který si jede svoji ustálenou lajnu čtvrtých, pátých a šestých míst (letos byl na těchto třech pozicích celkem devětkrát). Následuje dvojice továrního týmu Ducati, když šestý Ital Valentino Rossi má náskok šestnácti bodů před svým kolegou Nickym Haydenem z USA. Po sérii tří čtvrtých míst se dopředu tlačí osmý Ital Marco Simoncelli, který na sedmého Haydena ztrácí už jen čtyři body. Nejúspěšnějším pilotem, sedlajícím privátní stroj, je devátý Američan Colin Edwards a elitní top ten uzavírá Japonec Hiroshi Aoyama. O tom, že zraněného Španěla Hectora Barberu, který je prozatím jedenáctý, nahradí Australan Damian Cudlin, vás už informoval Bosso. Náš reprezentant Karel Abraham si v posledních pěti závodech připsal pouze čtyři body za zisk dvanáctého místa v Misanu. Doufejme, že po pádu v Aragonu bude už fit a opět rozšíří svoje konto, které čítá padesát bodů a řadí ho na čtrnácté místo.


Průběžné pořadí šampionátu

1 Casey STONER Honda AUS 300 bodů; 2 Jorge LORENZO Yamaha SPA 260; 3 Andrea DOVIZIOSO Honda ITA 196; 4 Dani PEDROSA Honda SPA 195; 5 Ben SPIES Yamaha USA 156; 6 Valentino ROSSI Ducati ITA 139; 7 Nicky HAYDEN Ducati USA 123; 8 Marco SIMONCELLI Honda ITA 119; 9 Colin EDWARDS Yamaha USA 98; 10 Hiroshi AOYAMA Honda JPN 94; 11 Hector BARBERA Ducati SPA 77; 12 Alvaro BAUTISTA Suzuki SPA 67; 13 Cal CRUTCHLOW Yamaha GBR 57; 14 Karel ABRAHAM Ducati CZE 50; 15 Toni ELIAS Honda SPA 47; 16 Randy DE PUNIET Ducati FRA 39; 17 Loris CAPIROSSI Ducati ITA 29; 18 Kousuke AKIYOSHI Honda JPN 7; 19 John HOPKINS Suzuki USA 6; 20 Shinichi ITO Honda JPN 3

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist