Patnáctá GP sezony – Velká cena Indonésie

Kapitoly článku

Moto3™ - preview

Rekordy a informace Moto3™ – Pertamina Mandalika Inter. Street Circuit (IDN)

Nejrychlejší kolo – Dennis Foggia (2022) – 1'39,867 (WUP)
Rekord okruhu – Jaume Masia (2022) – 1'40,197
Kvalifikační rekord – Carlos Tatay (2022) – 1'41,232
Maximální rychlost – Diogo Moreira (2022) – 216,4 Km/h (FP2)

Délka závodu Moto3™ – 20kol (86,0 km)
GP Indonésie – Moto3™ 2022:
Stupně vítězů – 1.Foggia (GASGAS), 2.Guevara (GASGAS), 3.Tatay (CFMoto)
Pole position – Carlos Tatay (CFMoto) – 1'41,232 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Jaume Masia (KTM) – 1'40,197 sekundy

Vysoké tempo nasadil v posledních závodech Jaume Masia (Leopard Racing), lídr průběžného hodnocení třídy Moto3™. Španěl je po japonské Grand Prix novým vedoucím jezdcem šampionátu, a to s náskokem 6 bodů na druhého. Poslední čtyři klání zvládl skvěle, když v Barceloně a Misanu obsadil druhé místo a závody v Indii a Japonsku vyhrál. Tento nástup jeho soupeři nezachytili, což byla jejich velká chyba. Jen pro připomenutí, po závodu Velké ceny Rakouska Masia figuroval na průběžné páté pozici a na vedení ztrácel 52 bodů. Neuvěřitelné, co mu jeho rivalové umožnili, ale ten, kdo dokáže podávat konzistentní výkony a umisťovat se na předních pozicích, ten má velkou šanci vyhrát titul mistra světa.

Na druhé pozici je Ayumu Sasaki (Liqui Moly Husqvarna Intact GP), kterému v Indii hodně komplikoval život jeho týmový kolega Collin Veijer (Liqui Moly Husqvarna Intact GP), když mu v posledních kolech dával a nechybělo málo a Sasaki by skončil v kotrmelcích. Nizozemec je mladý závodník, chce se ukázat, ale dělat to na úkor týmového kolegy asi nebude ten nejlepší způsob, jak se ideálně zapsat do podvědomí. Japonec Sasaki dokončil domácí Grand Prix na druhé příčce a bude muset přemýšlet nad tím, jak začít závody vyhrávat, protože letos se mu to zatím nepovedlo. Pokud ale chce získat titul, bude to nezbytné. Sasaki má nově smlouvu s týmem Yamahy v Moto2™ a můžeme jen spekulovat proč nezvolil cestu s KTM. Japonec chce do MotoGP™ a tam jak víme měli mladí jezdci KTM problém se udržet déle jak rok. Třeba nyní měl namále Augusto Fernandez a nebýt Pola Espargara, mistr světa Moto2™ z roku 2022 a letošní nováček v MotoGP™, by byl bez místa. Sasaki vsadil na Yamahu a s třemi ladičkami bude chtít přestoupit do královské kubatury.

Španěl Daniel Holgado (Red Bull KTM Tech3) asi nemá nejlepší spaní, protože byl v jednu chvíli na nejlepší cestě jít za titulem mistr světa a nyní je na nejlepší cestě o tuto šanci definitivně přijít. Zatím nemá nic ztraceno, jelikož je třetím jezdcem v pořadí a také prozatím poslední, kdo má opravdu velkou šanci titul vyhrát. Holgado vedl šampionát do Misana, po Indii byl na tom bodově stejně jako Masia a nyní j po Japonsku třetí se ztrátou 9 bodů na vedení. Ve hře je těch bodů zatím spousta, takže teoreticky není nic ztraceno. Jediné, co teď Holgado nemůže je chybovat, závod nedokončit nebo zajet výrazně hůř než dva jeho rivalové. Cílem jedna je pro Španěla oba své rivaly porazit, protože jedině tak může jít dopředu. Dvě nuly z Barcelony a Misana budou Holgada ještě dlouho strašit a uvidíme, jak se s tím vypořádá.

Na čtvrtém místě je Kolumbijec David Alonso (Autosolar GASGAS Aspar Moto3), což je letošní nováček v šampionátu, takže výborná pozice. Alonso je jezdcem bojujícím o přední pozice a je někdy pro jezdce bojující o titul celkem nebezpečný. S tím asi nikdo nic nenadělá, protože takové už závody jsou. Ztráta Kolumbijce na vedení v soutěži je na 39 bodech, takže výraznější odstup.

První pětici nejlepších uzavírá Turek Deniz Öncü (Red Bull KTM Ajo), jemuž se v posledních dvou závodech vůbec nedařilo. Dva body z dvou závodů, to je skutečně málo pro někoho, kdo chtěl bojovat o titul mistra světa. Turkova ztráta na vedení je 52 bodů. Teoreticky je ji možné smazat, prakticky uvidíme. Öncü je někdy příliš horká hlava a pokud udrží nervy, možná se pořadím posune výš, jelikož na Alonsa mu chybí jen 13 bodů. Pozor si musí dát na šestého Ivana Ortolu (Angeluss MTA Team), protože ten ztrácí na jezdce týmu Aki Aja jen 2 body.

Moto3™ - MS po GP Japonska:

1. Jaume Masia Leopard Racing 199 bodů
2. Ayumu Sasaki Liqui Moly Husqvarna Intact GP 193
3. Daniel Holgado Red Bull KTM Tech3 190
4. David Alonso Gaviota GASGAS Aspar Team 160
5. Deniz Öncü Red Bull KTM Ajo 147
6. Ivan Ortola Angeluss MTA Team 145
7. Diogo Moreira MT Helmets - MSI 103
8. Jose Antonio Rueda Red Bull KTM Ajo 100
9. Stefano Nepa Angeluss MTA Team 90
10. Kaito Toba SIC58 Squadra Corse 87
11. David Muñoz BOE Motorsports 86
12. Xavier Artigas CFMOTO Racing PruestelGP 65
13. Collin Veijer Liqui Moly Husqvarna Intact GP 63
14. Ryusei Yamanaka Gaviota GASGAS Aspar Team 62
15. Tatsuki Suzuki Leopard Racing 50
16. Riccardo Rossi SIC58 Squadra Corse 45
17. David Salvador CIP Green Power 31
18. Romano Fenati Rivacold Snipers Team 30
19. Scott Ogden VisionTrack Racing Team 21
20. Matteo Bertelle Rivacold Snipers Team 21
21. Joel Kelso CFMOTO Racing PruestelGP 20
22. Taiyo Furusato Honda Team Asia 18
23. Andrea Migno CIP Green Power 17
24. Filippo Farioli Red Bull KTM Tech3 7
25. Syarifuddin Azman MT Helmets - MSI 5
26. Mario Suryo Aji Honda Team Asia 4
27. Joshua Whatley VisionTrack Racing Team 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist