Osmnáctá GP Sezony – Velká cena Valencie

Kapitoly článku

Moto3 – Preview

Rekordy a informace Moto3 – Valencie, Španělsko

Rekord okruhu – Efrén Vázquez (2014) – 1'39,400
Nejrychlejší kolo – Jack Miller (2014) – 1'39,068
Kvalifikační rekord – Niccoló Antonelli (2014) – 1'39,183
Maximální rychlost – Matteo Ferrari (2013) – 236,8 Km/h

Délka závodu Moto3 - 24 kol (96,1 km)

Velká cena Valencie – Moto3 2014:
Stupně vítězů – 1.Miller (KTM), 2.I.Viñales (KTM), 3.A.Márquez (Honda) … 10.Hanika (KTM) .. 13.Kornfeil (KTM)
Pole position – Niccoló Antonelli (Junior Team GO&FUN Moto3) – 1'39,183 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Efrén Vázquez (SaxoPrint RTG) – 1'39,400 sekundy

Jo pořádný nervák teď čeká na všechny v barvách Leopard Racingu, protože Danny Kent (Leopard Racing) ani v Malajsii neproměnil mistrovský mečbol a tak teď potřebuje k titulu získat dva body. Na první pohled málo, ale někdy je ten poslední krok tím nejtěžším a Kentovi se v závěru sezony nedaří. Takže pro Brita je úkol jasný, nehrát velkého hrdinu tím, že bude válčit o první místo v závodu, ale raději se soustředit na zisk oněch dvou bodů. Raději ani nedomýšlet, co by nastalo, kdyby to nevyšlo. Míru zklamání by asi těžko někdo vypočítal a to nejen případě samotného jezdce. Kent je ale zkušeným jezdcem a tento nápor na nervy by měl zvládnout.

Fantastický závěr sezony naopak prožívá Miguel Oliveira (Red Bull KTM Ajo), který od závodu Velké ceny San Marina vyhrál tři závody a dvakrát byl druhý. To znamená, že s katastrofální koncovkou Kenta má nyní Oliveira ztrátu na první místo v podobě čtyřiadvaceti bodů. Tento fakt Portugalce žene dopředu a jak sám říká, stát se může cokoliv a nic v této chvíli není nemožné. A má pravdu, téměř nemožné už dokázal, teď je to o náhodě a štěstí.

Za dvojicí bojující o titul mistra světa je trojice italských závodníků. Třetí Enea Bastianini (Gresini Racing Team Moto3) měl skutečně smůlu, protože se snad dvakrát připletl k pádům jako slepý k houslím. Jednou to byl on, kdo pád zavinil a tím přišel o body a o šanci bojovat o titul. Bastianini má náskok dvaceti bodů na čtvrtého, takže celkem solidní výhoda, jen závod dokončit na bodech a pojistit si to.

Především o čtvrté místo bude ve Valencii bojovat Romano Fenati (SKY Racing Team VR46), který má na pátého v pořadí Niccoló Antonelliho (Ongetta Rivacold) náskok dvou bodů. Antonelli zaváhal v Austrálii a tím si zkomplikoval situaci. Nyní bude záležet, jak si oba povedou v posledním závodu, který s definitivní platností rozhodne o podobě pětice nejlepších jezdců letošního ročníku. Pro Fenatiho je závod ve Valencii jeho sedmdesátou Grand Prix a společně se svými dvěma kolegy pojede ve speciálních barvách SKY Racing VR46 Team.

Od Austrálie Jakub Kornfeil (Drive M7 SIC Racing) boduje dvojcifernými čísly, což je na celkovém skóre hned vidět a nyní je český závodník s 73 body průběžně třináctý. Má stejný počet bodů jako čtrnáctý Francesco Bagnaia, čtyři body mu schází na dvanáctého v pořadí Alexise Masboua (SaxoPrint RTG), který v příštím roce pojede s Peugeotem v Moto3, a na první desítku Kornfeil ztrácí devatenáct bodů. Jakub Kornfeil po Malajsii oznámil, že s týmem Drive M7 SIC Racing prodloužil smlouvu na rok 2016, a pojede s motocyklem Honda.

Druhým českým zástupcem v Moto3 je Karel Hanika (Red Bull KTM Ajo), jemuž se s čtrnácti získanými body v druhé polovině sezony rozhodně moc nedaří. Pozici u týmu Aki Aja si bohužel jezdec z Brna pro nadcházející sezonu neudržel a v příštím roce má jet v týmu, kde dnes závodí s Mahindrou Darryn Binder. Valencie je posledním závodem s Red Bull KTM Ajo, takže dobrá příležitost se rozloučit nějakým zajímavým výsledkem. Určitě není nikdo, kdo by mu to nepřál.

Na divokou kartu se představí Aron Canet (Estrella Galicia 0,0), který závodí v juniorském mistrovství světa, kde teď v Jerezu přišel o čtyřicet bodů náskoku a pozici lídra. Canet si minulý pátek zranil nohu v tréninku, předposlední víkend FIM CEV Repsol Moto3 předčasně ukončil a je skutečně s otazníkem, zda ve Valencii nastoupí. Druhým jezdcem na divokou kartu je Ital Nicolo Bulega (SKY Racing Team VR46), který je právě novým vedoucím jezdcem a o titul bude bojovat v druhé polovině listopadu právě na okruhu ve Valencii. Jinak Bulega bude v příštím roce stabilním jezdcem MS Moto3 v barvách stáje SKY Racing Team VR46.

MS silničních motocyklů 2015 – Moto3:

1 - Danny KENT - GBR - Honda - 253 bodů
2 - Miguel OLIVEIRA - POR - KTM - 229
3 - Enea BASTIANINI - ITA - Honda - 196
4 - Romano FENATI - ITA - KTM - 176
5 - Niccolò ANTONELLI - ITA - Honda - 174
6 - Efren VAZQUEZ - SPA - Honda - 155
7 - Brad BINDER - RSA - KTM - 146
8 - Jorge NAVARRO - SPA - Honda - 137
9 - Isaac VIÑALES - SPA - KTM - 105
10 - Fabio QUARTARARO - FRA - Honda - 92
11 - John MCPHEE - GBR - Honda - 83
12 - Alexis MASBOU - FRA - Honda - 77
13 - Jakub KORNFEIL - CZE - KTM - 73
14 - Francesco BAGNAIA - ITA - Mahindra - 73
15 - Philipp OETTL - GER - KTM - 67
16 - Livio LOI - BEL - Honda - 56
17 - Karel HANIKA - CZE - KTM - 43
18 - Jorge MARTIN - SPA - Mahindra - 43
19 - Andrea LOCATELLI - ITA - Honda - 33
20 - Andrea MIGNO - ITA - KTM - 30
21 - Niklas AJO - FIN - KTM - 21
22 - Hiroki ONO - JPN - Honda - 21
23 - Zulfahmi KHAIRUDDIN - MAL - KTM - 19
24 - Juanfran GUEVARA - SPA - Mahindra - 15
25 - Lorenzo DALLA PORTA - ITA - Husqvarna - 13
26 - Jules DANILO - FRA - Honda - 12
27 - Stefano MANZI - ITA - Mahindra - 10
28 - Tatsuki SUZUKI - JPN - Mahindra - 9
29 - Maria HERRERA - SPA - Husqvarna - 9
30 - Remy GARDNER - AUS - Mahindra - 6
31 - Manuel PAGLIANI - ITA - Mahindra - 3
32 - Matteo FERRARI - ITA - Mahindra - 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist