Osmnáctá GP sezony – Velká cena Valencie

Kapitoly článku

Moto3 – preview

Nejnižší kubatura si finální bitvu o titul mistra světa schovala až na samotný závěr sezony, který se již potřinácté odehraje na okruhu ve španělské Valencii. Blíž k celkovému vítězství v seriálu má po sedmnácti kolech sezony španělský závodník Alex Márquez (Estrella Galicia 0,0). V Malajsii zaváhal, když po vyrovnaném souboji na lokty a kapotáže bodoval jen jedenácti body na rozdíl od svého australského rivala, který byl druhý. Náskok, který má lídr průběžného hodnocení Alex Márquz nyní představuje jedenáct bodů a to je poměrně solidní výhoda. Po závodu v Sepangu tým Estrella Galicia podal protest na nesportovní chování Jacka Millera a Danny Kenta, oba jezdce skupiny Ajo, kterého se měli dopustit během závodu, ale oba protesty byly vedením závodu zamítnuty. Pokud Márquez získá titul, bude to zajímavá situace, protože v motocyklovém šampionátu by slavili triumf bratři Márquezové Alex a Marc.
Australan Jack Miller (Red Bull KTM Ajo) ještě po Velké ceně Francie vedl náskokem 44 bodů, před letní přestávkou byl jeho náskok devatenáct bodů a před odjezdem na misi po Pacifiku už vedl šampionát jeho rival Márquez. Miller je nyní v pozici, kdy jediné co může udělat je vyhrát závod a čekat jak si s posledním kláním sezony poradí Márquez. Jak známe závody Moto3 není to jen o těchto dvou jezdcích, ale o vítězství pravidelně bojuje klidně skupina šesti nebo sedmi jezdců. Čím víc se závod blíží ke svému konci, tím víc je jízda ve skupině nebezpečnější a hrozí pád. To si teď nikdo z vedoucí dvojice nemůže dovolit, protože pád by definitivně rozhodl.
Tato bitva o titul bude mít pořádnou razanci, protože rivalita je tam cítit na sto honů a oba jezdci mají navíc poslední šanci vyhrát titul v třídě Moto3, protože oba po skončení sezony odcházejí do vyšších kubatur. V případě Alexe Márqueze je to Moto2 a Jack Miller dokonce postupuje až do MotoGP. Je spousta variant, kdy Márquez titul získá a kdy ne. Prostě pokud bude Márquez v neděli na stupních vítězů, Miller může klidně vyhrát ale titul stejně nezíská.

Průběžně třetí je Alex Rins (Estrella Galicia 0,0), který by měl tuto pozici udržet, pokud nějak rozumně dokončí závod. Čtrnáct bodů na něj totiž ztrácí Efrén Vázquez (SaxoPrint-RTG) a ten teď třeba vyhrál poslední závod v Malajsii, takže Rins bude muset zabojovat.
První pětici uzavírá Romano Fenati (SKY Racing Team VR46). Ital v posledních dvou závodech nebodoval a nyní má náskok na šestého Alexise Masboua (Ongetta Rivacold) čtrnáct bodů. S nejvyšší pravděpodobností si tak pozici v TOP5 udrží.

Český závodník Jakub Kornfeil (Team Calvo) je po sedmnácti závodech sezony dvanáctý, na kontě má 94 bodů a jisté angažmá pro nadcházející sezonu, protože v Malajsii oznámil společně s týmem Sepang International Circuit (SIC) Racing Team podpis smlouvy na rok 2015.
Karel Hanika (Red Bull KTM Ajo) je na provizorní listině pro sezonu 2015 s týmem Red Bull KTM Ajo a naposledy zajel v Malajsii nejlepší výsledek sezony, když v cíli bodoval sedmi body za deváté místo. „Do Valencie se samozřejmě moc těším, bude to trať, na které jsme v zimě testovali a nebylo to tehdy napoprvé vůbec špatné. Rád bych zopakoval výsledky z posledních závodů v zámoří. A jelikož to bude poslední závod mé Rookie sezóny, tak si to musíme pořádně užít,“ řekl před cestou do Valencie Karel Hanika.

Na divokou kartu se ve Valencii představí Maria Herrera (Estrella Galicia 0,0) a zraněného Brazilce Erica Granada (Team Calvo) nahradí v posledním závodu sedmnáctiletý Albert Arenas.

MS silničních motocyklů – Moto3:

1 - Alex MARQUEZ - SPA - Honda - 262 bodů
2 - Jack MILLER - AUS - KTM - 251
3 - Alex RINS - SPA - Honda - 226
4 - Efren VAZQUEZ - SPA - Honda - 212
5 - Romano FENATI - ITA - KTM - 174
6 - Alexis MASBOU - FRA - Honda - 160
7 - Enea BASTIANINI - ITA - KTM - 122
8 - Isaac VIÑALES - SPA - KTM - 121
9 - Danny KENT - GBR - Husqvarna - 116
10 - Brad BINDER - RSA - Mahindra - 102
11 - Miguel OLIVEIRA - POR - Mahindra - 102
12 - Jakub KORNFEIL - CZE - KTM - 94
13 - John MCPHEE - GBR - Honda - 77
14 - Niccolò ANTONELLI - ITA - KTM - 59
15 - Niklas AJO - FIN - Husqvarna - 52
16 - Francesco BAGNAIA - ITA - KTM - 50
17 - Juanfran GUEVARA - SPA - Kalex KTM - 45
18 - Karel HANIKA - CZE - KTM - 38
19 - Alessandro TONUCCI - ITA - Mahindra - 20
20 - Zulfahmi KHAIRUDDIN - MAL - Honda - 19
21 - Livio LOI - BEL - Kalex KTM - 17
22 - Matteo FERRARI - ITA - Mahindra - 12
23 - Jorge NAVARRO - SPA - Kalex KTM - 11
24 - Philipp OETTL - GER - Kalex KTM - 10
25 - Andrea MIGNO - ITA - Mahindra - 8
26 - Hiroki ONO - JPN - Honda - 5
27 - Jasper IWEMA - NED - FTR KTM - 4
28 - Hafiq AZMI - MAL - KTM - 3
29 - Arthur SISSIS - AUS - Mahindra - 3
30 - Jules DANILO - FRA - Mahindra - 2
31 - Eric GRANADO - BRA - KTM - 2
32 - Remy GARDNER - AUS - KTM - 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist