Novinky před prvním volným na Sachsenringu

Za několik desítek minut vyjedou do svého prvního volného tréninku jezdci kubatury Moto3 a závodní víkend Grand Prix Německa na Sachsenringu začne. My vám proto tradičně přinášíme poslední novinky z paddocku MotoGP.

MotoGP

O tom, že místo zraněného českého jezdce Karla Abrahama pojede testovací jezdec Ducati Franco Battaini, jsme vás už informovali v tomto článku.
Pro italského jezdce to bude návrat do sedla motocyklu MotoGP po 7 rocích, naposled jel současný testovač Ducati ve Valencii 2005, kde skončil na 16. místě, kdy pilotoval motocykl Blata. Pak ale závodil ještě sporadicky v roce 2006 ve dvěstěpadesátkách, celkem 5 závodu a úplně doposavad posledním závodem GP 39-letého Itala byla právě GP Německa 2006, když dojel na 12. místě v už zmiňovaných "dvěpade".
Poslední závod s motocyklem CR konfigurace Suter-BMW pojede zřejmě na Sachsenringu Američan Colin Edwards: "Jednali jsme o různých variantách a motocyklech. Řekl jsem, že v současné době bych jezdil i na Vespě (skutr- pozn Bosso)".

Edwards musel naposled předčasně vzdát závod v Assenu, kvůli problémům s elektronikou Bosch. Už v kvalifikaci skončil Edwards jako poslední....

Tým Forward se od švýcarského Suteru distancoval i ve třídě Moto2, kde oba piloti Alex de Angelis a Yuki Takahashi jeli v Assenu poprvé motocykly vybavené šasím FTR.

Nejvážnější variantou pro Edwardse a jeho tým Forward je kombinace  FTR-Honda (v poslední době můžeme pozorovat stále stoupající úroveň závodění Michele Pirra ve stáji CRT-Gresini San Carlo), v úvahu ale připadá i ART.

Moto2

Zraněného švédského jezdce Alexandera Lundha nahradí v týmu Cresto Guide MZ Racing domácí jezdec Markus Reiterberger, aktuálně 5. jezdec šampionátu FIM litrových stocků. Na tom by ostatně nebylo nic divného, zranění bohužel patří k motocyklovému sportu, ale už před měsícem uveřejnil časopis SpeedWeek vyjádření obchodního ředitele továrny MZ v Zschopau Martina Wimmera, že Lundh na Sachsenringu určitě nepojede, neboť doposud v MS nebodoval - nejlépe se umístil Švéd Lundh v Katalánsku (24.) - a tým MZ se na domácí půdě musí prezentovat nějakým výsledkem. Uvažovaným náhradníkem dle Wimmera byl Američan Kenny Noyes. A tak o všem rozhodl náš Most a středeční trénink na tomto českém okruhu. Němec Reiterberger byl rychlejší než Američan Noyes a tak v sedle motocyklu MZ-RE Honda se objeví právě německý superstokař!
Zatímco Nina Prinz wild card pro Sachsenring nedostala, o hodně diskutabilních důvodech jsme vás už aktuálně informovali, ale s wild card přece jen jeden Němec pojede. S motocyklem IAMT! (ano čtete dobře, je to ten stejný motocykl, s kterým náš Lukáš Pešek nechtěl vloni s wild card startovat v Brně) uvidíme v týmu Kiefer Racing 23-letého Kevina Wahra, což bude jeho premiérový start v Grand Prix. I tentokráte o účasti rozhodl úspěšný test začátkem minulého měsíce na našem okruhu v Mostě.
Kvůli neplnění sponzorských povinností (rozuměj přestal platit týmu slíbené peníze), byl Francouz Mike Di Meglio nahrazen Italem Alessandro Andreozzim v týmu Speed Master.

Moto3

V kubatuře Moto3 uvidíme dva jezdce s wild card a oba dva budou samozřejmě Němci. Letos už potřetí dostane šanci 19-letý Kevin Hanus, který jel v Estoril (25°) a v Le Mans (13°). Nyní pojede v týmu Thomas Sabo GP Team s motocyklem Honda NSF250R. Bude to už jeho 10. start s wild card během tří roků.
Druhým "divočákem" bude 17-letý Luca Grünwald, šampion IDM 125 2010 s motocyklem Honda Seel. Grünwald bude startovat za svůj stabilní tým Freudenberg Racing Team a bude mít k dispozici motocykl Honda NSF250R. Že ale účast na Sachsenringu není zadarmo, dokazuje rozhovor s Grünwaldem, ve kterém tento německý jezdec říká: "Musím za účast zaplatit 6 000 Euro (myšleno svému týmu-pozn. Bosso), což je normálně částka, za kterou bych dojel celý letošní šampionát IDM. Takže vůbec nevím, jestli sezónu v IDM vůbec dokončím, ale závod Grand Prix se prostě nedá odmítnout".


Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist