Motul TT Assen – Fantastické vítězství Jacka Millera

Den závodu TT Assen byl skutečně napínavou podívanou, která se musela líbit všem fanouškům závodění na dvou kolech. Nižší kubatury stačily odjet své klání na suchém povrchu, třebaže závod Moto2 už těsně před koncem museli kvůli dešti ukončit červenými vlajkami. Závod královské kubatury jeli jezdci litrových prototypů na vodě, za silného deště a navíc na dvě části. V Moto3 slavil vítězství jezdec Mahindry Francesco Bagnaia, Jakub Kornfeil bodoval třináctým místem v cíli. Závod šestistovek Moto2 vyhrál japonský závodník Takaaki Nakagami. V královské kubatuře slaví skvělé vítězství Jack Miller, první Australan, který vyhrál závod MotoGP od éry Casey Stonera. Druhý Marc Márquez si výrazným způsobem upevnil vedení v soutěži. Třetí byl Scott Redding. Valentino Rossi havaroval v restartované druhé části a nezískal jediný bod. Další podnik sezony je v polovině července na Sachsenringu a Velká cena Německa definitivně uzavře první polovinu sezony.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do 26 kol závodu, který byl označen jako “Mokrý“ startoval z první řady Andrea Dovizioso (Ducati Team), Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) a Scott Redding (Octo Pramac Yakhnich). Z druhé řady vyrazil Marc Márquez (Repsol Honda Team), Cal Crutchlow (LCR Honda) a Yonny Hernandez (Aspar Team MotoGP). Třetí řada Pol Espargaró (Monster Yamaha Tech 3), Aleix Espargaró (Team Suzuki Ecstar) a Danilo Petrucci (Octo Pramac Yakhnich). Španěl Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) startoval desátý, Ital Andrea Iannone (Ducati Team) úplně poslední, trest za kontakt s Lorenzem v Barceloně.

V době startu nepršelo, dráha byla mokrá, ale postupně osychala. Protože závod vyhlásili jako mokrý, tak v případě, že začne pršet nebude zastaven a následuje procedura s výměnou motorek v boxech. Ty už byly na svých místech připraveny.

Do závodu dobře odstartoval Scott Redding, ale v první zatáčce byl dlouhý a hodně tam ztratil, protože se propadl na devátou pozici. Do čela závodního pole se dostal Valentino Rossi následován Andrea Doviziosem. Třetí najížděl do druhého kola Yonny Hernandez, čtvrtý Aleix Espargaró, pátý Marc Márquez. Andrea Iannone, který startoval poslední, už předjel Jorge Lorenza a pokračoval sedmý. V nájezdu do třetího kola už vedl Yonny Hernandez.

Po pátém kole vedl Yonny Hernandez náskokem přes dvě sekundy na druhého Valentina Rossiho. Třetí Andrea Dovizioso byl těsně za Rossiho M1. Na čtvrté místo se posunul Danilo Petrucci, nejrychlejší jezdec na dráze. O pátou pozici sváděl souboje Marc Márquez s Andrea Iannonem. Dobře jel devátý Jack Miller (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS) a dvojice Aprilie desátý Álvaro Bautista (Aprilia Racing Team Gresini) a jedenáctý Stefan Bradl (Aprilia Racing Team Gresini). Španěl Jorge Lorenzo byl až na osmnáctém místě.

Otázkou bylo, kdy přijde výměna motorek v boxech nebo zda k nim vůbec dojde, protože v devátém kole zavlály vlajky, které signalizovaly změnu podmínek. V desátém kole už lilo jako z konve a první Kolumbijec Hernandez vedl náskokem tří sekund. Na druhé místo se posunul Andrea Dovizioso, třetí byl Valentino Rossi, ale těsně za sebou už měl dalšího jezdce Ducati Danila Petrucciho. V jedenácté zatáčce spadl vedoucí Yonny Hernandéz a vedení v závodu převzal Andrea Dovizioso. Přes sekundu ztrácel Valentino Rossi, kterému přestalo svítit červené světlo, což může být problém. Těsně za sebou už vozil Danila Petrucciho. Čtvrtý jel Scott Redding, pátý Andrea Iannone, šestý Marc Márquez, sedmý Cal Crutchlow (LCR Honda). Yonny Hernandez zajel do boxů, tam vyměnil motorku a vyrazil zpátky na trať.

Ve třináctém kole zpomaluje vedoucí Andrea Dovizioso, na druhé místo se posunul Danilo Petrucci a ve druhé zatáčce padá Andrea Iannone. V polovině závodu byli na prvních třech místech jezdci Ducati – Andrea Dovizioso, Danilo Petrucci, Scott Redding. Vody bylo na dráze víc než dost, ale závod byl vyhlášen jako mokrý a stále pokračoval. V patnáctém kole ale vedení závodu klání z důvodu bezpečnosti zastavilo.

Závod zastaven.

Pořadí v době zastavení závodu bylo z konce čtrnáctého kola – 1.Andrea Dovizioso, 2.Danilo Petrucci, 3.Valentino Rossi, 4.Scott Redding, 5.Marc Márquez, 6.Dani Pedrosa …

Ohledně restartu závodu vedení rozhodne na základě vývoje povětrnostních podmínek.

Boxová ulička bude otevřena ve 14:55 hodin - rychlý restart, to znamená jezdci musí do jedné minuty vyjet na dráhu. Závod na 12kol, pořadí na startu stejné jako pořadí po čtrnáctém kole.

Start - 15:02 hodin - 12 kol. Restart Michele Pirro, Andrea Iannone ano, Yonny Hernandez ne

V době restartu závodu nepršelo, ale dráha byla mokrá a v některých částech bylo vody až moc. Po startu udržel vedení Andrea Dovizioso následován Valentinem Rossim a Marcem Márquezem. Australan Jack Miller se posunul na čtvrté místo. Technická porucha zastavuje Danila Petrucciho. Havaroval Dani Pedrosa, Cal Crutchlow. Vedení převzal Valentino Rossi, ale pády pokračují a na zemi končí Andrea Dovizioso, Bradley Smith a ve třetím kole také Valentino Rossi. Vedení převzal Marc Márquez.

V polovině závodu vedl Jack Miller, který měl jednu sekundu náskoku na druhého Marca Márqueze. Jezdec tovární Hondy neriskoval, věděl, že dvacet bodů za druhé místo mu v průběžném hodnocení pomůže výrazně navýšit náskok ve vedení. Třetí byl Pol Espargaró, který na první dva ztrácel šest sekund. Čtvrtá pozice Scott Redding, pátý Andrea Iannone. Jorge Lorenzo byl jedenáctý. V závodu pokračovalo jen třináct závodníků.

V předposledním kole měl první Jack Miller náskok přes dvě sekundy na druhého Marca Márqueze. Na třetí pozici se posunul Scott Redding, který předjel Pola Espargara a okamžitě mu ujel. Britský závodník Ducati ztrácel na Márqueze čtyři sekundy.

Australan Jack Miller vyhrál závod TT Assen a získává nejen první triumf v MotoGP, ale své vůbec první umístění na stupních vítězů. Navíc je to první vítězství jezdce privátního týmu od triumfu Toniho Elíase v roce 2006. Na druhém místě cílem projel Marc Márquez, který si jen upevnil náskok ve vedení šampionátu. Ducati slaví zásluhou třetího Scotta Reddinga.

Motul TT Assen, MotoGP – Závod – restart (12kol)
15°C, dráha mokrá, 19°C, vlhkost: 93%

1 - Jack MILLER - AUS - Estrella Galicia 0,0 Marc VDS - Honda - 22'17.447
2 - Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +1.991
3 - Scott REDDING - GBR - OCTO Pramac Yakhnich - Ducati - +5.906
4 - Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +9.812
5 - Andrea IANNONE - ITA - Ducati Team - Ducati - +17.835
6 - Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Ducati - +18.692
7 - Eugene LAVERTY - IRL - Aspar Team MotoGP - Ducati - +22.605
8 - Stefan BRADL - GER - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +23.603
9 - Maverick VIÑALES - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +26.148
10 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +27.604
11 - Tito RABAT - SPA - Estrella Galicia 0,0 Marc VDS - Honda - +1'21.830
12 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +1'54.369
13 - Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +3kola

Závod nedokončil/neklasifikován:
Alvaro BAUTISTA - SPA - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - 1kolo
Michele PIRRO - ITA - Avintia Racing - Ducati - 7kol
Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - 10kol
Aleix ESPARGARO - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - 10kol
Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - 11kol
Danilo PETRUCCI - ITA - OCTO Pramac Yakhnich - Ducati - 11kol
Cal CRUTCHLOW - GBR - LCR Honda - Honda - 0kol
Yonny HERNANDEZ - COL - Aspar Team MotoGP - Ducati - 0kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist