Jak vidí Rossi rozdíly mezi MotoGP a WSBK

Italský jezdec Valentino Rossi srovnává v následujícím článku obě dvě světové série a rád by v budoucnu chtěl jet aspoň jeden závod superbiků.

Ital Valentino Rossi je motocyklovým závoďákem se vším všudy. A vůbec ho nezajímá konkurenční souboj mezi závodními sériemi MotoGP a World Superbike! Ba naopak, Rossi nejenže sleduje závody jiného šampionátu, ale chtěl by se jich i v budoucnu zúčastnit. 

"Ano, chci jet aspoň jeden závod superbiků", řekl Rossi pro MotoMatters.com: "Po té historce s Baylissem (Valencie 2006) jsem byl opravdu šťastný. Ale i pro mě by to bylo hodně zajímavé, takže to zřejmě v budoucnu učiním taky".


Začátkem loňského roku byla dokonce ještě ta možnost, že se Troy Bayliss vrátí na závodní dráhu v jednom jediném závodě a tento závod by mohl jet i Valentino Rossi.

Ale Rossimu samotnému nejde vůbec o jména či dokonce o nějaké privátní vyřizování účtů. Jemu jde o záležitost jako takovou: "Chci prostě jet jeden superbikový závod. A je mně úplně jedno a není to vůbec důležité, kdo bude mým soupeřem. Jestli Biaggi, Bayliss nebo někdo jiný"

O kvalitě obou šampionátů má Rossi svůj jasný názor, aniž by se někoho chtěl osobně dotknout: "Pro mě je to absolutně jasné, náš šampionát má určitě vyšší level než superbiky. A to bez jakékoliv pochybnosti. Nejlepší jezdci světa jedou totiž MotoGP, navíc superbikové motocykly jsou lehčeji ovladatelné a pneumatiky Pirelli jsou jednodušší než Bridgestone".


"Na straně druhé to ale přináší stejnou radost. Bike je velký, klouže a pohybuje se po celé šířce trati. Závody jsou zajímavé, neboť v nich jezdí mnoho dobrých jezdců a proto se mně tyto závody líbí a užívám si jich. Ale nerad bych dělal nějaký ranking jezdců, neboť MotoGP má úplně jinou kvalitu, to je snad jasné", říká sedminásobný mistr světa závodů MotoGP.


Rossi testoval v rámci svého rehabilitačního programu ke svému comebacku MotoGP dvakrát tovární motocykl Yamaha týmu Sterilgarda, v Misanu a v Brně (odkud jsou i snímky Vladimíra Rejdy): "Když jsem jel superbikový motocykl obutý do pneumatik Pirelli, byl to jako návrat do let 2003 či 2004 - velký motocykl a klouzající pneumatiky. A můžeš tedy udělat chybu a také si můžeš odpočinout".


"Právě o to jde. O závodní tempo! V superbicích můžeš vyhrát závod, i když špatně odstartuješ, nebo uděláš chybu. V MotoGP se na startu nadechneš a jedeš od startu až do cíle na jeden dech. Myslím si, že to je právě ten největší rozdíl mezi MotoGP a WSBK", ukončil celé toto téma Rossi.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (17x):



TOPlist