GP Valencie – Poslední závod sezony vyhrál Lorenzo, Kornfeil sedmý

Ve Valencii dnes uzavřely klání tříd Moto3, Moto2 a MotoGP letošní ročník mistrovství světa silničních motocyklů. V nejnižší kubatuře slavil vítězství Brad Binder, který je také mistrem světa. Jakub Kornfeil závod dokončil sedmý potom, co startoval až z osmé řady. Karel Hanika byl v cíli dvacátý druhý. Skvělý závod šestistovek vyhrál Johann Zarco, obhájce titulu mistra světa. V třídě MotoGP slavil vítězství Jorge Lorenzo, který porazil Marca Márqueze, vítěze letošního ročníku, a Andrea Iannoneho. Sezona 2016 skončila, ale už od úterý týmy královské kubatury ve Valencii testují v rámci přípravy na rok 2017. V neděli večer je slavnostní předání cen.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do 30 kol závodu startoval z první pozice Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP), druhý Marc Márquez (Repsol Honda Team) a třetí Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP). Z druhé řady vyrazil Maverick Viñales (Team Suzuki Ecstar), Andrea Dovizioso (Ducati Team) a Pol Espargaró (Monster Yamaha Tech 3). Třetí řada Andrea Iannone (Ducati Team), Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) a devátý Aleix Espargaró (Team Suzuki Ecstar). Cal Crutchlow (LCR Honda), který bojuje o status nejlepšího netovárního jezdce startoval jedenáctý ze čtvrté řady.

První místo po startu si udržel Jorge Lorenzo, ale na druhou pozici se prodral Andrea Iannone, třetí jel Maverick Viñales a čtvrtý byl Valentino Rossi. Marc Márquez neměl dobrý start, přední kolo mu šlo nahoru a Španěl se propadl na páté místo. Na šestém místě jel Andrea Dovizioso, sedmý Dani Pedrosa, osmý byl Pol Espargaró, devátý Aleix Espargaró a první desítku uzavíral Cal Crutchlow. Ve třetím kole Jorge Lorenzo vedl rozdílem necelé sekundy a už stačil překonat rekord okruhu kolem za 1'31,179 sekundy.

Po sedmi kolech zůstával na špici Jorge Lorenzo a o druhé místo sváděl těžké souboje Andrea Iannone s Valentinem Rossim. Za nimi jel Marc Márquez s Maverickem Viňalesem. To hrálo do karet Lorenzovi, který si stačil vytvořit náskok čtyř sekund. V desátém kole byl Ital Rossi druhý a bitva s Iannonem čekala na Márqueze.

V polovině závodu vedl Jorge Lorenzo náskokem 4,5 sekundy. Na druhé pozici pokračoval Valentino Rossi, který měl za sebou trojici Andrea Iannone, Marc Márquez a Maverick Viñales. Ital Iannone v šestnáctém kole na Rossiho zaútočil a posunul se na druhé místo. Márquez cítil šanci a jel nalepený na zadním kole Rossiho Yamahy. Španěl ve třináctém kole Itala atakoval a byl úspěšný. Na stupních vítězů tak nyní figurovala trojice Jorge Lorenzo, Andrea Iannone a Marc Márquez. V závodu už nepokračoval Dani Pedrosa a Cal Crutchlow.

Deset kol před koncem závodu měl první Jorge Lorenzo náskok 5,3 sekundy a vítězství měl ve svých rukách. Souboj o druhé místo absolvoval Marc Márquez s Italem Iannonem a byl úspěšný, takže Valentino Rossi potřeboval překonat jezdce Ducati, aby se v posledním závodu dostal na stupně vítězů. Vše sledoval pátý Maverick Viñales, který měl stejně jako ostatní rychlost na to, aby atakoval pódiové umístění. Šestý Andrea Dovizioso už byl mimo hru, protože jeho ztráta na Viňalese představovala šest sekund. Jezdec na divokou kartu Mika Kallio (Red Bull KTM Factory Racing) zajel do boxů a závod tam ukončil. Rozhodně to nebyla premiéra, kterou by si u KTM představovali.

V pětadvacátém kole zůstával na špici závodního pole Jorge Lorenzo, ale druhý Marc Márquez snížil ztrátu na vedení na rozdíl tří sekund. Jezdec tovární Hondy neustále zrychloval a koncovka klání mohla být ještě hodně napínavá. Na druhém místě jel Andrea Iannone, čtvrtý Valentino Rossi a pátý Maverick Viñales, který na Itala párkrát zaútočil. Márquez ztrátu na Lorenza neustále snižoval, ale na vítězství to už nestačilo. V posledních kolech to byla především bitva o třetí místo mezi Rossim a Iannonem.

Poslední závod sezony a poslední v barvách Yamahy vyhrál Jorge Lorenzo. Španěl to zvládl stylem start-cíl a předvedl rozloučení jaké si přál. Na druhé pozici závod dokončil Marc Márquez, který letos slaví titul mistra světa. Třetí místo vybojoval Andrea Iannone, pro něhož to byl poslední závod v sedle tovární Ducati. Valentino Rossi závod dokončil čtvrtý, pátý byl Maverick Viñales. Nejlépe umístěným jezdcem netovárního týmu byl šestý Pol Espargaró.

GP Valencie, MotoGP – Závod (30kol)
22°C, dráha suchá, 25°C, vlhkost: 42%

1 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - 45'54.228
2 - Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +1.185
3 - Andrea IANNONE - ITA - Ducati Team - Ducati - +6.603
4 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +7.668
5 - Maverick VIÑALES - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +10.610
6 - Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +18.378
7 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - +18.417
8 - Aleix ESPARGARO - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +18.678
9 - Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +25.993
10 - Alvaro BAUTISTA - SPA - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +35.065
11 - Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Ducati - +36.425
12 - Danilo PETRUCCI - ITA - OCTO Pramac Yakhnich - Ducati - +42.415
13 - Stefan BRADL - GER - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +49.823
14 - Scott REDDING - GBR - OCTO Pramac Yakhnich - Ducati - +52.035
15 - Jack MILLER - AUS - Estrella Galicia 0,0 Marc VDS - Honda - +55.625
16 - Eugene LAVERTY - IRL - Pull & Bear Aspar Team - Ducati - +58.254
17 - Tito RABAT - SPA - Estrella Galicia 0,0 Marc VDS - Honda - +58.555
18 - Loris BAZ - FRA - Avintia Racing - Ducati - +1'06.164

Závod nedokončil/neklasifikován:
Mika KALLIO - FIN - Red Bull KTM Factory Racing - KTM - 11kol
Cal CRUTCHLOW - GBR - LCR Honda - Honda - 14kol
Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - 24kol
Yonny HERNANDEZ - COL - Pull & Bear Aspar Team - Ducati - 26kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist