GP Španělska – Bagnaia vyhrál, Binder s Millerem na pódiu, Salač devátý v závodu Moto2™

Čtvrtý podnik sezony MS silničních motocyklů uzavřel v neděli den závodu všech tří tříd světového šampionátu. Klání Moto3™ vyhrál Ivan Ortola (KTM), jenž si na konto připsal druhé zlato v řadě. V závodu Moto2™ bral plný počet bodů Sam Lowes (Kalex), který slavil vítězství poprvé od závodu v Misanu 2021. Filip Salač (Kalex) bodoval devátým místem v cíli. V královské kubatuře závod zastavili krátce po startu, když kolidovala dvojice Quartararo-Oliveira. Portugalec skončil ve zdravotním centru s vykloubeným levým ramenem, Francouz startoval do závodu, v němž měl dvě dlouhá kola, a ve finále body za desáté místo. Vítězem klání MotoGP™ byl Francesco Bagnaia, nový lídr průběžného hodnocení. Týmy zůstávají na jihu Španělska, jelikož mají v pondělí (MotoGP™) a úterý (Moto3™/Moto2™) oficiální testy. Pátým podnikem sezony 2023 je 14.května Velká cena Francie.

Kapitoly článku

MotoGP™ - ZÁVOD

Do závodu na 25kol odstartoval z první řady Aleix Espargaró (Aprilia Racing), Jack Miller (Red Bull KTM Factory Racing) a Jorge Martin (Prima Pramac Racing). Z druhé řady startoval Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing), Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) a Dani Pedrosa (Red Bull KTM Factory Racing). Třetí řada a Miguel Oliveira (CryptoDATA RNF MotoGP Team), Johann Zarco (Prima Pramac Racing) a Luca Marini (Mooney VR46 Racing Team). Franco Morbidelli (Monster Energy Yamaha MotoGP Team) do závodu startoval čtrnáctý a s penalizací jednoho dlouhého kola.

Krátce po startu se do vedení posunul Jack Miller, ale po polovině prvního už vedl jeho týmový kolega Brad Binder. Třetí jel Jorge Martin, čtvrtý byl Francesco Bagnaia a pátý Aleix Espargaró. Ve druhé zatáčce došlo ke kontaktu Fabia Quartarara s Miguelem Oliveirou po němž následoval pád. Součástí incidentu byl také Marco Bezzecchi, který tam zavřel jezdci tovární Yamahy stopu a ten následně narazil do Oliveiry, který musel v sanitě do zdravotního centra. Miguel Oliveira má vykloubené levé rameno a zůstane v nemocnici na pozorování.

Závod byl zastaven červenými vlajkami a pozice na startu opakovaného startu bude na základě výsledků kvalifikace. Závod byl zkrácen na 24kol a se startem se čekalo na to, až bude vyměněna ochranná nafukovací bariéra. Miguel Oliveira do závodu nestartoval, Fabio Quartararo možnost opakovaného startu měl, ale s penalizací v podobě jednoho dlouhého kola za nebezpečnou jízdu. V 15.18 hodin otevřeli boxovou uličku a jezdci měli minutu k tomu, aby vyjeli na trať.

Jako šíp vystřelil po zhasnutí startovních světel Brad Binder, který okamžitě převzal vedení závodního pole. Za Jihoafričanem jel Jack Miller, třetí byl Francesco Bagnaia, čtvrtý Jorge Martin a pátý Aleix Espargaró. Havaroval Alex Rins (LCR Honda Castrol), vítěz závodu v Texasu, jemuž v Jerezu štěstí nepřálo. Ve druhém kole spadl ze sedmnácté pozice Joan Mir (Repsol Honda Team). Hodně divokým manévrem se ve třetím kole posunul do čela Jack Miller. Na druhém míst jel Brad Binder, třetí Francesco Bagnaia odolával tlaku Jorge Martina.

Po úvodních pěti kolech se o vedení přetahovali jezdci tovární KTM. Aktuálně vedl Brad Binder, který měl těsně za sebou Jacka Millera. Australana ale v jednu chvíli předjel Francesco Bagnaia, který do Millera bočně narazil, a i když se mu omluvil, Australan byl hodně naštvaný. Aby ne, když přišel o dvě pozice. Fabio Quartararo absolvoval dlouhé kolo, ale jeho provedení se nelíbilo vedení závodu a tak mu dali průjezd dlouhým kolem ještě jednou. Jack Miller šel do soubojů tvrdě, což si na vlastní kůži vyzkoušel Jorge Martin, který chtěl na třetí pozici. Situace využil Aleix Espargaró, který se zařadil na čtvrté místo. Šestý jel Johann Zarco, sedmý Luca Marini. V osmém kole uviděl druhý Francesco Bagnaia informaci o tom, že musí pustit jednu pozici. Takže před sebe pustil Millera. Na špici pole jel v tu chvíli Brad Binder.

V polovině závodu královské kubatury jel na špici pole Brad Binder jehož následoval týmový kolega Jack Miller, který na vedení ztrácel necelé tři desetiny. Třetí byl Francesco Bagnaia, čtvrtý Jorge Martin, pátý jel Johann Zarco a za Francouzem tovární jezdec Aprilie Aleix Espargaró. Ital Luca Marini (Mooney VR46 Racing Team) byl osmý, jezdec na divokou kartu Dani Pedrosa (KTM) devátý a první desítku uzavíral Alex Márquez (Gresini Racing MotoGP). Fabio Quartararo měl za sebou už druhé dlouhé kolo a figuroval na patnácté pozici. Na bodech jel čtrnáctý Augusto Fernandez (GASGAS Factory Racing Tech3), nováček letošního ročníku.

V patnáctém kole byl druhý Jack Miller o něco delší v zatáčce, čehož využil Francesco Bagnaia, který se dostal na Australanovu pozici a jel za prvním Binderem se ztrátou sedmi desetin. Před Millera chtěl také čtvrtý Jorge Martin, který továrnímu jezdci dýchal na záda. Závod skončil v sedmnáctém kole pro Johanna Zarca a na zemi skončil i lídr průběžného hodnocení Marco Bezzecchi, který to nedal v nájezdu do šesté zatáčky. Bagnaia dnes ani nemusel vyhrát, aby se stal novým lídrem průběžného hodnocení MotoGP™.

Pět kol před koncem závodu měl první Brad Binder náskok dvou desetin na druhého jezdce v pořadí, jímž byl Francesco Bagnaia. Třetí Jack Miller ztrácel na vedoucí dvojici necelých sedm desetin a o pódium bojoval s čtvrtým Martinem. Australan ale nechtěl připustit zvlášť nebezpečný souboj o pódium, tak raději přidal a začal Jorge Martinovi ujíždět. Zajímavý souboj bylo možné sledovat o vítězství v závodě mezi dvojicí Brad Binder a Francesco Bagnaia. Ital ve dvaadvacátém kole na Jihoafričana zaútočil a převzal roli lídra závodu. Těsně za sebou měl dvojici KTM Bindera s Millerem.

Poslední kolo bylo ve znamení bitvy o první pozici a vítězství v závodě. Francesco Bagnaia ale souboje kapotáž na kapotáž nedopustil, udržel soupeře za sebou a závod Velké ceny Španělska vyhrál. Díky tomu je nyní s 22 body náskoku lídrem průběžného hodnocení. Druhý projel cílem Brad Binder, třetí byl Jack Miller. Pro KTM naprosto skvělý víkend poté co byli oba jejich tovární jezdci na stupních vítězů v obou závodech. Nejlepším netovárním jezdcem v závodu je čtvrtý Jorge Martin. V posledním kole nevydržel hnací řetěz Viňalesovy Aprilie, což pro Španěla znamenalo předčasný konec závodu.

GP Španělska, MotoGP™ – ZÁVOD
28°C, dráha suchá, 33°C, vlhkost: 40%
1. #1  Francesco Bagnaia IT Ducati Lenovo Team Ducati 39'29.085
2. #33  Brad Binder ZA Red Bull KTM Factory Racing KTM +0.221
3. #43  Jack Miller AU Red Bull KTM Factory Racing KTM +1.119
4. #89  Jorge Martin ES Prima Pramac Racing Ducati +1.942
5. #41  Aleix Espargaro ES Aprilia Racing Aprilia +4.760
6. #10  Luca Marini IT Mooney VR46 Racing Team Ducati +6.329
7. #26  Dani Pedrosa ES Red Bull KTM Factory Racing KTM +6.371
8. #73  Alex Marquez ES Gresini Racing MotoGP Ducati +14.952
9. #30  Takaaki Nakagami JP LCR Honda IDEMITSU Honda +15.692
10. #20  Fabio Quartararo FR Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +15.846
11. #21  Franco Morbidelli IT Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +17.209
12. #49  Fabio Di Giannantonio IT Gresini Racing MotoGP Ducati +17.911
13. #37  Augusto Fernandez ES GASGAS Factory Racing Tech3 KTM +19.010
14. #6  Stefan Bradl DE HRC Team Honda +27.294
15. #25  Raul Fernandez ES CryptoDATA RNF MotoGP Team Aprilia +36.371
16. #27  Iker Lecuona ES Repsol Honda Team Honda +36.753
17. #94  Jonas Folger DE GASGAS Factory Racing Tech3 KTM +47.146
           
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  #12  Maverick Viñales ES Aprilia Racing Aprilia  
  #72  Marco Bezzecchi IT Mooney VR46 Racing Team Ducati  
  #5  Johann Zarco FR Prima Pramac Racing Ducati  
  #42  Alex Rins ES LCR Honda CASTROL Honda  
  #36  Joan Mir ES Repsol Honda Team Honda  
           
Do závodu nestartoval:        
  #88  Miguel Oliveira PT CryptoDATA RNF MotoGP Team Aprilia  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist