GP Emilia-Romagna – Závod vyhrál Márquez, titul slaví Quartararo

Kapitoly článku

Moto3 – Závod

Do 23kol závodu odstartoval z první řady Niccoló Antonelli (Avintia Esponsorama Moto3), Filip Salač (CarXpert PrüstelGP) a Riccardo Rossi (BOE Owlride). Z druhé řady vyrazil Izan Guevara (Gaviota GasGas Aspar Team), Pedro Acosta (Red Bull KTM Ajo) a Jaume Masia (Red Bull KTM Ajo). Třetí řada a trojice Alberto Surra (Rivacold Snipers Team), Stefano Nepa (BOE Owlride) a Xavier Artigas (Leopard Racing).

První pozici si po startu udržel Niccoló Antonelli, na druhé místo se posunul Izan Guevara, třetí jel Stefano Nepa. Český závodník Filip Salač jel krátce po startu čtvrtý. Lídr průběžného hodnocení Pedro Acosta (Red Bull KTM Ajo) byl osmý a jeho největší soupeř v boji o titul Dennis Fogia (Leopard Racing) jel čtrnáctý.

Po třech odjetých kolech jela vpředu skupina pěti závodníků, kterou vedl Stefano Nepa, druhý jel Niccoló Antonelli, třetí Jaume Masia (Red Bull KTM Ajo), čtvrtý Izan Guevara a pátý Filip Salač, jemuž na vedeníc chyběly jen čtyři desetiny. Dvě desetiny za českým závodníkem figuroval lídr průběžného hodnocení Pedro Acosta, jenž chtěl využít Foggiova zaváhání a získat rozhodující náskok v boji o titul mistra světa.

V šestém kole vedl Niccoló Antonelli, jehož těsně následoval Jaume Masia, Filip Salač, Stefano Nepa, Xavier Artigas, Izan Guevara, Pedro Acosta, Darryn Binder (Petronas Sprinta Racing) a Ayumu Sasaki (Red Bull KTM Tech 3). Ke kontaktu došlo mezi Riccardem Rossim a Johnem McPhee, což pro italského závodníka skončilo pádem. Skot, který pokračoval v závodu na sedmnácté pozici, dnes také oznámil, že v roce 2022 bude pokračovat v Moto3 s týmem Sterilgarda Max Racing. Závod ale McPhee nedokončil, když v devátém kole spadl.

Do druhé poloviny najela vedoucí čtyřčlenná skupina ve složení Niccoló Antonelli, Izan Guevara, Stefano Nepa a Pedro Acosta. Jen dvě desetiny za jmenovanými jela další skupina, která čítala celkem sedm závodníků. Pátý Darryn Binder, šestý Jaume Masia, sedmý Yavier Articas, osmý Dennis Foggia, devátý Ayumu Sasaki, desátý Andrea Migno a jedenáctý Filip Salač. Téměř 2,5 sekundy za Salačem jel Romano Fenati. V patnácté zatáčce havaroval Tatsuki Suzuki (SIC58 Squadra Corse).

Deset kol před koncem závodu vedl Jaume Masia, těsně za Španělem jel Dennis Foggia, jenž předváděl neuvěřitelný výkon, třetí byl Izan Guevara, čtvrtý Darryn Binder a pátý Pedro Acosta, jehož náskok se za tohoto stavu snižoval o velmi důležité body. V nájezdu do patnáctého kola převzal vedení v závodu Dennis Foggia, jehož jedinou snahou bylo nastavit své vlastní tempo a dojet si pro plný počet bodů. Pedro Acosta byl pátý, Filip Salač jel devátý. Z osmé pozice havaroval Andrea Migno (Rivacold Snipers Team).

V osmnáctém kole spadl z třetí pozice Izan Guevara, který v osmé zatáčce naskočil zpět do sedla, ale jel až na nebodované šestnácté pozici. První byl stále Dennis Foggia, který ale nedokázal ujet Jaume Masiovi, jenž Itala těsně pronásledoval. Pedro Acosta jel na čtvrté pozici, ale byl neustále atakován Stefanem Neppou. Acostovi jde o titul, tak nechtěl riskovat, Neppovi šlo o výsledek v závodě, takže riskoval kde to jen šlo a Acostu nakonec předjel. Filip Salač byl čtyři kola před koncem závodu devátý. V jednadvacátém kole havaroval v osmé zatáčce Japonec Yuki Kunii (Honda Team Asia).

Závod vyhrál Dennis Foggia, jenž se tak opět přibližuje šanci vyhrát mistrovství světa. Pro Itala to během závodu vypadalo daleko lépe, ale nakonec jeho největší rival Pedro Acosta dokázal závod dokončit jako třetí v pořadí a tím je jeho náskok ve vedení šampionátu na jednadvaceti bodech. O vítězství v závodu až do konce bojoval Jaume Masia, který projel cílem na druhé pozici. Filip Salač dokončil závod v Misanu desátý a zaslouženě si připisuje mistrovské body.

GP Emilia-Romagna, Moto3 – závod (23kol)
18°C, dráha suchá, 16°C, vlhkost: 56%
1. # 7 Dennis FOGGIA ITA Leopard Racing Honda 39'33.170
2. # 5 Jaume MASIA SPA Red Bull KTM Ajo KTM +0.292
3. # 37 Pedro ACOSTA SPA Red Bull KTM Ajo KTM +4.686
4. # 40 Darryn BINDER RSA Petronas Sprinta Racing Honda +4.797
5. # 82 Stefano NEPA ITA BOE Owlride KTM +4.853
6. # 23 Niccolò ANTONELLI ITA Avintia VR46 KTM +5.052
7. # 55 Romano FENATI ITA Sterilgarda Max Racing Team Husqvarna +5.335
8. # 71 Ayumu SASAKI JPN Red Bull KTM Tech 3 KTM +6.642
9. # 43 Xavier ARTIGAS SPA Leopard Racing Honda +6.736
10. # 12 Filip SALAČ CZE CarXpert PruestelGP KTM +6.800
11. # 6 Ryusei YAMANAKA JPN CarXpert PruestelGP KTM +10.535
12. # 28 Izan GUEVARA SPA GAVIOTA GASGAS Aspar Team GASGAS +17.811
13. # 31 Adrian FERNANDEZ SPA Sterilgarda Max Racing Team Husqvarna +18.050
14. # 52 Jeremy ALCOBA SPA Indonesian Racing Gresini Moto3 Honda +18.260
15. # 19 Andi Farid IZDIHAR INA Honda Team Asia Honda +19.264
16. # 67 Alberto SURRA ITA Rivacold Snipers Team Honda +20.217
17. # 27 Kaito TOBA JPN CIP Green Power KTM +24.704
18. # 73 Maximilian KOFLER AUT CIP Green Power KTM +24.902
19. # 20 Lorenzo FELLON FRA SIC58 Squadra Corse Honda +24.976
20. # 96 Daniel HOLGADO SPA Red Bull KTM Tech 3 KTM +25.323
21. # 64 Mario AJI INA Honda Team Asia Honda +46.495
22. # 80 David ALONSO COL GAVIOTA GASGAS Aspar Team GASGAS +1'25.207
               
Závod nedokončil/neklasifikován:        
  # 92 Yuki KUNII JPN Honda Team Asia Honda  
  # 16 Andrea MIGNO ITA Rivacold Snipers Team Honda  
  # 99 Carlos TATAY SPA Avintia Esponsorama Moto3 KTM  
  # 24 Tatsuki SUZUKI JPN SIC58 Squadra Corse Honda  
  # 17 John MCPHEE GBR Petronas Sprinta Racing Honda  
  # 54 Riccardo ROSSI ITA BOE Owlride KTM  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
KARING přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist