GP České republiky – Fantastické vítězství Crutchlowa, Rossi druhý, Márquez třetí

Jubilejní 400.Grand Prix (společně FIM, IRTA, MSMA a Dorna) oslavili na Masarykově okruhu v Brně naprosto fantastickým kláním, které rozhodně bude kandidovat na jeden z nejlepších závodů roku. Velká škoda, že počasí v den závodu bylo tolik deštivé, ale to co se odehrávalo na dráze nemělo chybu. V třídě Moto3 vyhrál svůj první závod v MS John McPhee. Český jezdec Jakub Konfeil obsadil šesté místo a Karel Hanika byl šestnáctý. V třídě Moto2 slavil vítězství Jonas Folger a určitě slaví také v boxech české stáje Montáže Brož Racing, protože Anthony West projel cílem desátý! Závod královské kubatury představil skutečně napínavou podívanou s neuvěřitelným koncem. Závod vyhrál jezdec soukromé stáje Cal Crutchlow, který dnes získal své první vítězství v mistrovství světa. Druhý projel cílem Valentino Rossi, třetí byl Marc Márque, který zůstává lídrem seriálu. Dvanácté kolo sezony nyní zamíří na okruh Silverstone, kde bude začátkem září Velká cena Velké Británie.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do 22kol závodu (mokrý) startoval z pole position Marc Márquez (Repsol Honda Team), druhý Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) a třetí Andrea Iannone (Ducati Team). Z druhé řady vyrazil Aleix Espargaró (Team Suzuki Ecstar), Hector Barbera (Avintia Racing) a Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP). Třetí řada Andrea Dovizioso (Ducati Team), Maverick Viñales (Team Suzuki Ecstar) a Dani Pedrosa (Repsol Honda Team). V Brně nepršelo, ale dráha byla mokrá.

Do druhého kola najel na špici závodního pole Marc Márquez, druhý Andrea Dovizioso, třetí Andrea Iannone, čtvrtý Aleix Espargaró a pátý Scott Redding. Naopak katastrofální první kolo měli jezdci tovární Yamahy, protože Jorge Lorenzo byl jedenáctý a Valentino Rossi dvanáctý. Tady byla hodně aktuální otázka, jaké pneumatiky jezdci zvolili.

Od třetího kola jeli na prvních třech místech jezdci Ducati. Vedl Andrea Dovizioso, těsně za ním jel Andrea Iannone a třetí byl Scott Redding. Marc Márquez pokračoval na čtvrté pozici, pátý byl Aleix Espargaró, šestý jeho týmový kolega Maverick Viñales. Valentino Rossi zatím dvanáctý, Jorge Lorenzo dokonce šestnáctý. Ve čtvrtém kole Scott Redding zaútočil na Andrea Doviziosa a posunul se na druhé místo, osm desetin za prvního Itala Iannoneho. Od sedmého kola jsme měli čtyři Ducati na špici závodního pole, když Hector Barbera předjel Marca Márqueze.

Těsně před polovinou závodu měl problém Andrea Dovizioso, který byl dlouhý v první zatáčce a vypadalo buď na pneumatiku nebo brzdy. Ital vypadl z bitvy o stupně vítězů a na třetí pozici se posunul Hector Barbera. Neuvěřitelně rychlý byl Cal Crutchlow (LCR Honda), který jezdil absolutně nejrychlejší časy a projížděl polem jako nůž máslem. V polovině závodu mu patřila pátá pozice a jednu sekundu ztrácel na čtvrtého Márqueze. Vedl Andrea Iannone, druhý jel Scott Redding, třetí byl Hector Barbera. Valentino Rossi se posunul na osmou příčku, Jorge Lorenzo jel dvanáctý.

Deset kol před koncem závodu bylo jasné, že je tu rozehraná vysoká partie pneumatik, které začínala v závěru závodu měnit poměr sil. Bradley Smith (Monster Yamaha Tech 3) zajel do boxů a vyjel zpátky na hladkých pneumatikách, což byl tedy pořádný risk. Ve čtrnáctém kole stále vedl Andrea Iannone, ale jen desetinu za sebou měl skvěle jedoucího Cala Crutchlowa. Britský závodník sváděl tvrdé bitvy s Hectorem Barberou, ale nenechal se vyprovokovat a pozici nakonec získal. Valentino Rossi už byl šestý, sekundu za Marcem Márquezem. V patnáctém kole zajel Jorge Lorenzo do boxů a vyjel zpátky na hladkých pneumatikách. Mezitím se Bradley Smith vrátil zpátky do boxů.

Šest kol před cílem převzal vedení Cal Crutchlow a postupně začal Andrea Iannonemu ujíždět. Mezitím Valentino Rossi předjel Marca Márqueze a jel na čtvrté pozici, necelou sekundu za třetím Hectorem Barberou. Ital Rossi vymazal Španělův náskok během chvilky a posunul se na třetí místo. Pět kol před koncem už jel Rossi druhý. Pořadí Top5 v neuvěřitelně napínavém závodu bylo Cal Crutchlow – Valentino Rossi – Andrea Iannone – Hector Barbera – Marc Márquez. Jorge Lorenzo byl v boxech podruhé a byl poslední, navíc se připletl mezi jezdce bojující o čtvrté, páté místo.

Neuvěřitelný závod předváděl Loris Baz (Avintia Racing), který v předposledním kole předjel Andrea Iannoneho a týmového kolegu Hectora Barberu. Na třetí pozici Marca Márqueze Francouz ztrácel necelé tři sekundy., ktré už neměl čas vymazat. Přední pneumatika Itala Iannoneho už jela z posledních sil a v jednu chvíli mu ze středu pláště odpadla guma.

Cal Crutchlow projel cílem první a na konto si připsal premiérové vítězství v mistrovství světa. Britský závodník předvedl super výkon a po zásluze vyhrál. Valentino Rossi dokončil závod na druhém místě a také on může být spokojený, protože krátce po startu to na pódium vůbec nevypadalo a navíc je nyní druhý v průběžném hodnocení šampionátu. Třetí projel cílem Marc Márquez, který zachránil co se dalo a zůstává lídrem průběžného hodnocení. Parádní výsledek zaznamenal čtvrtý Loris Baz. První pětici uzavřel Hector Barbera. Andrea Iannone byl nakonec osmý. Ani jeden bod nezískal Jorge Lorenzo.

GP České republiky, MotoGP – Závod (22kol)
17°C, dráha mokrá, 18°C, vlhkost: 100%

1 - Cal CRUTCHLOW - GBR - LCR Honda - Honda - 47'44.290
2 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +7.298
3 - Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +9.587
4 - Loris BAZ - FRA - Avintia Racing - Ducati - +12.558
5 - Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Ducati - +13.093
6 - Eugene LAVERTY - IRL - Pull & Bear Aspar Team - Ducati - +13.812
7 - Danilo PETRUCCI - ITA - OCTO Pramac Yakhnich - Ducati - +23.414
8 - Andrea IANNONE - ITA - Ducati Team - Ducati - +24.562
9 - Maverick VIÑALES - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +24.581
10 - Tito RABAT - SPA - Estrella Galicia 0,0 Marc VDS - Honda - +37.131
11 - Yonny HERNANDEZ - COL - Pull & Bear Aspar Team - Ducati - +39.911
12 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +41.097
13 - Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +43.202
14 - Stefan BRADL - GER - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +45.687
15 - Scott REDDING - GBR - OCTO Pramac Yakhnich - Ducati - +1'02.201
16 - Alvaro BAUTISTA - SPA - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +1'18.841
17 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +1kolo

Závod nedokončil/neklasifikován:
Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - 7kol
Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - 8kol
Aleix ESPARGARO - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - 9kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist