GP Austrálie – Závody odjely jen třídy Moto3™ a Moto2™, sprint MotoGP™ kvůli nepřízni počasí zrušili

Kapitoly článku

Moto3™ - ZÁVOD

Do závodu (mokrý povrch) na 21kol startoval z první řady Ayumu Sasaki (Liqui Moly Husqvarna Intact GP), Joel Kelso (CFMoto Racing PrüstelGP) a Stefano Nepa (Angeluss MTA Team). Druhá řada a trojice Diogo Moreira (MT Helmets – MSI, Matteo Bertelle (Rivacold Snipers Team) a Collin Veijer (Liqui Moly Husqvarna Intact GP). Třetí řada a Deniz Öncü (Red Bull KTM Ajo), David Alonso (Autosolar GASGAS Aspar Moto3) a Ivan Ortola (Angeluss MTA Team). Jaume Masia (Leopard Racing) startoval třináctý. Mezi jezdci byly penalizace od ztráty pozic na startu pro jezdce Kaito Toba (SIC58 Squadra Corse) plus dlouhé kolo, Xavier Artigas (CFMoto Racing PrüstelGP) plus dvě dlouhá kola a Joshua Whatley (VisionTrack Racing Team) plus dlouhé kolo. Penalizaci dvě dlouhá kola má pro závod také David Muňoz (BOE Motorsports). V zaváděcím kole před nájezdem na start havarovalo hned několik jezdců Diogo Moreira, Matteo Bertelle a na zemi skončil i Daniel Holgado (Red Bull KTM Tech3), který šel přes řídítka.

Po startu si vedení udržel Ayumu Sasaki, který měl za sebou Adriana Fernandeze, Collina Veijera, Joela Kelsa a Denize Öncü. Ve druhém kole už pole jezdců vedl Adrian Fernadez, jehož těsně následoval Ayumu Sasaki, Collin Veijer, Deniz Öncü a Joel Kelso. Šestý byl Mario Aji a sedmý lídr průběžného hodnocení Jaume Masia. Havaroval David Alonso (Gaviota GASGAS Aspar Moto3). Daniel Holgado zaznamenal po startu propad, ale ve třetím kole už figuroval na sedmé pozici.

Po pěti odjetých kolech vedl Adrian Fernandez náskokem necelé sekundy. Na druhé pozici jel Deniz Öncü, čtyři desetiny za Turkem byl domácí favorit Jol Kelso, jemuž v tu chvíli patřilo nejrychlejší kolo závodu 1’55,542 sekundy. Čtvrtý jel Ayumu Sasaki, který zároveň bojoval o možnost převzít vedení v šampionátu. Pátý byl Nizozemec Veijer a za nim již byla delší, víc jak třísekundová mezera a šestý Mario Aji. Jaume Masia jel čtrnáctý, patnáctý byl Daniel Holgado. Většin jezdců již absolvovala dlouhá kola. Diogo Moreira, který havaroval v zaváděcím kole před nájezdem na startovní rošt, do závodu vyrazil z boxové uličky, ale v sedmém kole zajel zpět do boxů a tam pro něho Velká cena Austrálie skončila.

V desátém kole vypadla po vzájemném kontaktu z první desítky dvojice Ivan Ortola a Filippo Farioli (Red Bull KTM Tech3). Závod nadále vedl Adrian Fernandez, jen jeho náskok na druhého se snížil na necelých pět desetin. Druhý byl Deniz Öncü, třetí Joel Kelso, čtvrtý jel Ayumu Sasaki a Top5 uzavíral Collin Veijer. V jedenácté zatáčce havaroval těsně před polovinou závodu David Muňoz, který po absolvování dvou dlouhých kol jel na výborné sedmé pozici. Jaume Masia byl jedenáctý, Daniel Holgado jel na nebodované sedmnácté pozici.

Do druhé poloviny závodu najížděla vedoucí pětičlenná skupina s minimálními rozdíly. Vedl Adrian Fernandez, druhý jel Deniz Öncü, třetí Joel Kelso a čtvrtý Ayumu Sasaki. Pátý Collin veijer ztrácel na týmového kolegu Sasakiho přes půl sekundy. Z šesté pozice spadl v jedenácté zatáčce Mario Aji a ve čtrnáctém kole havaroval z deváté pozice David Salvador (CIP Green Power). Turek Deniz Öncü již měl za sebou jeden útok na vedoucí pozici, ale tu si zatím Fernandez dokázal ubránit. Öncu později útok zopakoval, ale to ho stálo pozice, protože se propadl na čtvrté místo. Vedl Adrian Fernandez, druhý jel Ayumu Sasaki, třetí byl Joel Kelso. V šestnáctém kole závodu havaroval ze čtrnácté pozice Syarifuddin Azman. Pád absolvoval v jedenácté zatáčce vedoucí jezdec Adrian Fernandez, který pět kol před cílem přišel o šanci vyhrát Grand Prix. Vedení převzal Japonec Sasaki, druhý jel Deniz Öncü, třetí byl Australan Kelso. Jediná tři jezdci, kteří byli v přímém boji o vítězství v závodě. Z dvanácté pozice havaroval Xavier Artigas, který měl za sebou start poslední pozice s dvě dlouhá kola. Jaume Masia jel osmý a pokud by tak skončil závod, vedení v šampionátu by převzal Sasaki.

Tři kola před cílem deštivého závodu Moto3™ jeli o vítězství v závodě jen dva jezdci Ayumu Sasaki a Deniz Öncü. Joel kelso už na Turka ztrácel 1,3 sekundy. Čtvrtý byl Collin Veijer a pátý Adrian Fernandez, jemuž se podařilo dostat motorku zpět na trať. Z jedenácté pozice havaroval Vicente Perez (BOE Motorsport). Jaume Masia byl osmý, Daniel Holgado třináctý. Do posledního kola najel bok po boku Ayumu Sasaki a Deniz Öncü.

Pár zatáček před cílem Deniz Öncü převzal vedení a závod australské GP vyhrál. Ayumu Sasaki projel cílem druhý, třetí místo slaví domácí závodník Joel Kelso. Kelso je prvním Australanem na stupních vítězů od roku 2014, kdy byl na pódiu Jack Miller. Španěl Jaume Masia závod dokončil osmý a vzhledem k tomu, že jeho rival v boji o titul Aoyama nevyhrál, vede i nadále šampionát Moto3™, jen nyní s náskokem čtyř bodů.

GP Austrálie, Moto3™ – ZÁVOD (21kol)
12°C, dráha mokrá, 14°C, vlhkost: 80%
1. #53 Deniz ÖNCÜ Red Bull KTM Ajo KTM 39:57.919
2. #71 Ayumu SASAKI Liqui Moly Husqvarna Intact GP Husqvarna +0.407
3. #66 Joel KELSO CFMOTO Racing PruestelGP CFMoto +4.392
4. #95 Collin VEIJER Liqui Moly Husqvarna Intact GP Husqvarna +23.062
5. #31 Adrian FERNANDEZ Leopard Racing Honda +31.661
6. #54 Riccardo ROSSI SIC58 Squadra Corse Honda +31.702
7. #72 Taiyo FURUSATO Honda Team Asia Honda +32.236
8. #5 Jaume MASIA Leopard Racing Honda +32.923
9. #18 Matteo BERTELLE Rivacold Snipers Team Honda +33.379
10. #20 Lorenzo FELLON CIP Green Power KTM +35.375
11. #9 Nicola Fabio CARRARO Rivacold Snipers Team Honda +46.470
12. #82 Stefano NEPA Angeluss MTA Team KTM +53.566
13. #96 Daniel HOLGADO Red Bull KTM Tech3 KTM +1:02.607
14. #70 Joshua WHATLEY Visiontrack Racing Team Honda +1:02.880
15. #6 Ryusei YAMANAKA GASGAS Aspar Team GasGas +1:16.638
16. #43 Xavier ARTIGAS CFMOTO Racing PruestelGP CFMoto +1:30.027
17. #27 Kaito TOBA SIC58 Squadra Corse Honda +1:52.035
18. #99 José Antonio RUEDA Red Bull KTM Ajo KTM  
           
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  #21 Vicente PEREZ BOE Motorsport KTM  
  #63 Syarifuddin AZMAN MT Helmets MSI KTM  
  #38 David SALVADOR CIP Green Power KTM  
  #64 Mario AJI Honda Team Asia Honda  
  #80 David ALONSO GASGAS Aspar Team GasGas  
  #44 David MUÑOZ BOE Motorsports KTM  
  #48 Ivan ORTOLÁ Angeluss MTA Team KTM  
  #7 Filippo FARIOLI Red Bull KTM Tech3 KTM  
  #10 Diogo MOREIRA MT Helmets MSI KTM  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist