GP Argentiny – V Termas de Río Hondo slaví Aprilia, vyhrál Aleix Espargaró

Třetí závodní víkend byl ovlivněn hned v úvodu, když kvůli prodlení leteckého transportu materiálu z Indonésie museli zrušit páteční tréninkový program. Velká cena Argentiny tak měla dva dny a závodní neděle nabídla hodně napínavá klání. Závod Moto3 vyhrál Sergio Garcia (GasGas) nový lídr průběžného hodnocení. Klání Moto2 vyhrál Celestino Vietti (Kalex), jenž si upevnil vedení v průběžném hodnocení. Čech Filip Salač (Kalex) závod nedokončil. Závod královské kubatury poprvé vyhrál Aleix Espargaró (Aprilia), jenž tak získal pro Aprilii jejich první vítězství MotoGP. Espargaró je zároveň novým lídrem šampionátu. Čtvrtým podnikem sezony je už za týden Velká cena Texasu na Okruhu Amerik v Austinu.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod (25kol)

Do 25kol závodu startoval z první řady Aleix Espargaró (Aprilia Racing), Jorge Martin (Pramac Racing) a Luca Marini (Mooney VR46 Racing Team). Z druhé řady vyrazil Pol Espargaró (Repsol Honda Team), Maverick Viňales (Aprilia Racing) a Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP). Třetí řada a trojice Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR), Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR) a Johann Zarco (Pramac Racing). Lídr průběžného hodnocení Enea Bastianini (Gresini Racing) startoval dvanáctý. Australan Jack Miller (Ducati Lenovo Team) startoval po penalizaci tří míst na roštu čtrnáctý z páté řady.

Parádně odstartoval Jorge Martin, jenž se okamžitě posunul na špici závodního pole a vytvořil si během pár zatáček náskok dvou desetin na druhého Aleixe Espargara. Třetí jel Luca Marini, čtvrtý byl Pol Espargaró, který při startu hned několikrát změnil směr jízdy v nájezdu do první zatáčky. Ve druhém kole zajel do boxů Andrea Dovizioso (WithU Yamaha RNF MotoGP), což nebylo nic ideálního pro tohoto zkušeného italského závodníka. Ve třetím kole vedl Jorge Martin náskokem tří desetin, druhý Aleix Espargaró jeho nástup zachytil a blížila se bitva o vedení v závodě. Třetí Pol Espargaró ztrácel na vedoucí dvojici 1,2 sekundy. Těsně za Espargarem jel Luca Marini, Alex Rins, Joan Mir a Maverick Viňales.

Po pěti úvodních kolech byl náskok prvního Jorge Martina na 0,358 sekundy. Druhý Aleix Espargaró držel tempo a čekal na moment, který by dostal Aprilii na vrchol stupňů vítězů. Třetí Pol Espargaró ztrácel na bratra 1,7 sekundy a necelé tři desetiny za sebou měl jezdce tovární Suzuki Alexe Rinse. Sekundu za Rinsem jel jeho týmový kolega Joan Mir, Luca Marini a Maverick Viňales. Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team jel osmý, devátý byl Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) a desátý Enea Bastianini. V osmém kole musel Franco Morbidelli (Monster Energy Yamaha MotoGP) kvůli poruše do boxů.

V polovině závodu dělilo prvního Jorge Martina a druhého Aleixe Espargara sedm desetin. Zatím to vypadalo na převahu jezdce Ducati, ale bylo otázkou, jak si Aprilie poradí se závěrem závodu, což by mohla být parkata továrního jezdce italského výrobce z Noale. Na třetí místo se posunul Alex Rins, čtvrtý jel Pol Espargaró, jemuž na pódium už chyběla jedna sekunda. Pátý byl Joan Mir, šestý Maverick Viňales, sedmý Francesco Bagnaia, osmý Luca Marini, devátý Brad Binder a desátý Enea Bastianini, jemuž tato situace příliš nevyhovovala s ohledem na pozici lídra šampionátu, jelikož by o ni přišel.

Jedenáct kol před cílem havaroval ve druhé zatáčce Pol Espargaró a rázem bylo po nadějích na slušný výsledek. O osmé místo urputně bojoval Luca Marini s dvojicí Fabio Quartararo a Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu). V sedmnáctém kole udělal chybu Enea Bastianini, který byl delší na brzdy a propadl se na třinácté místo. Italova zaváhání využijí nejen v závodě, ale i v průběžném hodnocení jezdci jako Brad Binder nebo Fabio Quartararo. Osm kol před cílem dělila první dva jezdce necelá desetina, takže bylo jasné, že bitva o vítězství v závodě ještě neskončila. Naopak.

Když do cíle zbývalo pět kol Aleix Espargaró potřetí zaútočil na první pozici Martina a byl úspěšný. Tovární jezdec Aprilie chtěl jediné a to svému rivalovi ujet a nenechat mu prostor pro atak na poslední metry závodu. Alex Rins postupně snižoval náskok vedoucí dvojice, využil jejich soupeření a ztrátu stáhl na osm desetin. V třiadvacátém kole havaroval nováček Fabio Di Giannantonio (Gresini Racing MotoGP). Když první Espargaró najížděl do psoledního kola, jeho náskok na druhého Martina byl na hodnotě šesti desetin. Třetí Rins jel osm desetin za Martinem.

Aleix Espargaró první pozici udržel až do cíle a může slavit své první vítězství v MotoGP. První vítězství v MotoGP slaví rovněž Aprilia Racing. Velký okamžik pro všechny v barvách továrního týmu Aprilie. Aleix Espargaró je zároveň novým lídrem průběžného hodnocení MotoGP. Druhý projel cílem Jorge Martin, třetí byl Alex Rins.

GP Argentiny, MotoGP – Závod (25kol)
26°C, dráha suchá, 44°C, vlhkost: 49%
1. 41 Aleix Espargaro ES Aprilia Racing Aprilia 41'36.198
2. 89 Jorge Martin ES Pramac Racing Ducati +0.807
3. 42 Alex Rins ES Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +1.33
4. 36 Joan Mir ES Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +1.831
5. 63 Francesco Bagnaia IT Ducati Lenovo Team Ducati +5.84
6. 33 Brad Binder ZA Red Bull KTM Factory Racing KTM +6.192
7. 12 Maverick Viñales ES Aprilia Racing Aprilia +6.54
8. 20 Fabio Quartararo FR Monster Energy Yamaha MotoGP™ Yamaha +10.215
9. 72 Marco Bezzecchi IT Mooney VR46 Racing Team Ducati +12.622
10. 23 Enea Bastianini IT Gresini Racing MotoGP™ Ducati +12.987
11. 10 Luca Marini IT Mooney VR46 Racing Team Ducati +13.962
12. 30 Takaaki Nakagami JP LCR Honda IDEMITSU Honda +14.002
13. 88 Miguel Oliveira PT Red Bull KTM Factory Racing KTM +14.456
14. 43 Jack Miller AU Ducati Lenovo Team Ducati +14.898
15. 73 Alex Marquez ES LCR Honda Castrol Honda +23.472
16. 25 Raul Fernandez ES Tech3 KTM Factory Racing KTM +25.862
17. 87 Remy Gardner AU Tech3 KTM Factory Racing KTM +28.711
18. 40 Darryn Binder ZA WithU Yamaha RNF MotoGP™ Team Yamaha +28.784
19. 6 Stefan Bradl DE Honda HRC Honda +31.943
20. 4 Andrea Dovizioso IT WithU Yamaha RNF MotoGP™ Team Yamaha +3kola
           
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  21 Franco Morbidelli IT Monster Energy Yamaha MotoGP™ Yamaha  
  44 Pol Espargaro ES Repsol Honda Team Honda  
  5 Johann Zarco FR Pramac Racing Ducati  
  49 Fabio Di Giannantonio IT Gresini Racing MotoGP™ Ducati  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist