Dvanáctá GP sezony - Velká cena České republiky

Kapitoly článku

Moto3 – Preview

Vedoucím jezdcem nejnižší kubatury motocyklového seriálu je Sandro Cortese (Red Bull KTM Ajo). Německý závodník sice nevyhrál závod v IMS, ale druhým místem si upevnil vedoucí pozici, protože jeho největší soupeř Maverick Viñales (Avintia Blusens) závod nedokončil. Cortese má před závodem v Brně náskok dvacet devět bodů a to je poměrně solidní výhoda. Němec má velkou šanci letošní šampionát vyhrát a získat pro KTM první titul v nové kubatuře Moto3.

Maverick Viñales nebodoval ve svém třetím závodu, což je ve srovnání s Cortesem, který naopak bodoval ve všech deseti závodech, citelná ztráta. Další nula by už šampionát pravděpodobně rozhodla, takže teď si musí Viñales dávat velký pozor, aby zbytečně nepromarnil příležitost zasáhnout do boje o premiérový titul Moto3.

Luis Salom (RW Racing GP) konečně vyhrál svůj první závod. Letos byl už několikrát velmi blízko, ale triumf nakonec přišel až za mořem v Indianapolisu. Španěl je určitě velký talent a ve spojení s Kalex/KTM svůj talent dokáže prodat. Na Mavericka Viñalese teď Salom ztrácí dvacet šest bodů a jeho cílem bude tento rozdíl snížit na minimum. Techniku a formu na to má a o to bude víkendový závod zajímavější.
První pětici nejlepších uzavírá čtvrtý Ital Romano Fenati (Team Italia FMI) s devadesáti šesti body a pátý Alexis Masbou (Caretta Technology), který má na kontě bodů jednaosmdesát.

V Brně uvidíme závodit dva domácí jezdce. Jakub Kornfeil (Redox-Ongetta-Centro Seta) je stálým jezdcem šampionátu a v této chvíli je průběžně šestnáctý. Na třináctého Héctora Faubela (Mapfrea Aspar) ztrácí dva body, na první desítku pak bodů třináct. Jezdec z Rohatce u Hodonína na brněnské dráze umí podat dobrý výkon a to bude základ pro nadcházející víkend. Domácím fanouškům by určitě rád předvedl dobrou podívanou a perfektním výsledkem se také posunul blíž předním příčkám. Rozhodně může počítat s podporou českých fanoušků, kteří mu připraví skvělou kulisu.

Stejně povzbuzován bude také Miroslav Popov (Mahindra Racing), který na poslední chvíli získal místo u stáje indického výrobce, kde nahradí zraněného Dannyho Webba. Pro Popova je to velká šance ukázat, že na závodění mezi elitou světa má, ale samozřejmě ve srovnání s ostatními jeho soupeři mu chybí důležité zkušenosti v sedle prototypu Moto3. Přesto je třeba každou takovou příležitost využít, protože tyto závody sledují nejen fanoušci, ale také lidé, kteří hledají nové talenty. Doufejme, že ta smutnější část letošního roku Popovovi skončí právě závodem v Brně, kde se třeba najde nějaké rozumné řešení pro sezonu 2013.
Stáj Moto FGR z Ústí nad Orlicí čeká první domácí podnik v seriálu Grand Prix. S Jasperem Iwemou si už něco podobného prožili v Holandsku, ale v Brně je to zase o něčem jiném. Před domácím publikem se pokusí o maximálně dobrý výkon a doufejme, že jim vše vyjde.

Na divokou kartu pojede Brit John McPhee (Racing Steps Foundation KRP) a Němec Luca Gruenwald (Freudenberg Racing Team). Kvůli zranění nebude závodit Jack Miller (Caretta Technology), který si už podruhé zlomil levou klíční kost a Danny Webb (Mahindra Racing). Do závodu také nenastoupí Niklas Ajo (TT Motion Events Racing), jenž po incidentu s Adrianem Martinem dostal zákaz startu na jeden závod. Pro finského závodníka je to letos už druhý stejný trest. Poprvé se v Jerezu fyzicky opřel do traťového komisaře, teď naposledy po pádu krátce po startu GP Indianapolisu, do svého soupeře Martina.

Průběžné hodnocení MS, MotoGP (10/17):

1 - Sandro CORTESE - GER - KTM - 184
2 - Maverick VIÑALES - SPA - FTR Honda - 155
3 - Luis SALOM - SPA - Kalex KTM - 129
4 - Romano FENATI - ITA - FTR Honda - 96
5 - Alexis MASBOU - FRA - Honda - 81
6 - Zulfahmi KHAIRUDDIN - MAL - KTM - 76
7 - Alex RINS - SPA - Suter Honda - 72
8 - Louis ROSSI - FRA - FTR Honda - 59
9 - Danny KENT - GBR - KTM - 57
10 - Niccolò ANTONELLI - ITA - FTR Honda - 55
11 - Miguel OLIVEIRA - POR - Suter Honda - 52
12 - Efren VAZQUEZ - SPA - FTR Honda - 50
13 - Hector FAUBEL - SPA - Kalex KTM - 44
14 - Alberto MONCAYO - SPA - FTR Honda - 43
15 - Arthur SISSIS - AUS - KTM - 43
16 - Jakub KORNFEIL - CZE - FTR Honda - 42
17 - Jonas FOLGER - GER - Kalex KTM - 21
18 - Alan TECHER - FRA - TSR Honda - 21
19 - Niklas AJO - FIN - KTM - 21
20 - Alex MARQUEZ - SPA - Suter Honda - 15
21 - Jack MILLER - AUS - Honda - 14
22 - Ivan MORENO - SPA - FTR Honda - 10
23 - Jasper IWEMA - NED - FGR Honda - 9
24 - Luca GRUENWALD - GER - Honda - 8
25 - Alessandro TONUCCI - ITA - FTR Honda - 8
26 - Giulian PEDONE - SWI - Suter Honda - 7
27 - Toni FINSTERBUSCH - GER - Honda - 7
28 - Brad BINDER - RSA - Kalex KTM - 5
29 - Marcel SCHROTTER - GER - Mahindra - 4
30 - Adrian MARTIN - SPA - FTR Honda - 3
31 - Kevin HANUS - GER - Honda - 3
32 - Isaac VIÑALES - SPA - FTR Honda - 2
33 - Kevin CALIA - ITA - Honda - 2
34 - Michael Ruben RINALDI - ITA - Honda - 1
35 - Simone GROTZKYJ - ITA - Suter Honda - 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist