Aktuálně z Indy

Díky časovému posunu se zde nejnovější informace z dalšího závodu Grand Prix objeví až v pozdějším odpoledni a tak se podívejme aktuálně do Indy, jaké jsou změny ve startovní listině, co se zde včera konalo a co naopak z tradičních akcí muselo být odřeknuto.

Kvůli tragédii na koncertu v nedávných dnech byly odřeknuta tradiční "Indy Mile", tedy čtvrteční závodní předkrm. O co se vlastně mělo jednat? Na pořadu měl být 15. závod amerického mistrovství Flat Track Grand National a tohoto velmi spektakulárního představení se jako diváci zúčastnili vždy Kenny Roberts, Nicky Hayden či třeba Valentino Rossi.
Ovšem před 14 dny se při country koncertu kvůli vichřici zřítila tribuna na "Indiana State" a zabila 5 lidí a hodně dalších bylo těžce zraněno. Místní policie zahájila vyšetřování celé tragédie a doposud ho neukončila. A jelikož se místo tragédie odehrává i na závodní dráze, kde se měl tento závod "Indy Mile" odehrávat, tak ho pořadatelé z pochopitelných důvodů odřekli.  

Naopak se konala už dříve avizovaná demo jízda americké jezdkyně Eleny Myers na továrním motocyklu Suzuki kubatury MotoGP, což byla premiéra v dámském pojetí s motocyklem královské kubatury. A 17-letá Američanka se na historickém oválu Indy během svých 5 absolvovaných kol dostala přes magickou hranici 300 km/h, když na cilové rovince ji byla naměřena nejvyšší rychlost 306 km/h.

V nejslabší kubatuře stopětadvacítek nedošlo k žádným změnám oproti stabilní startovní listině, neboť nikdo nejede s wild card, v podstatě se dá říci, že tato třída už dožívá své poslední měsíce a všichni se už raději připravují na Moto3. Na dráhu se ale po zdravotních problémech vrací mladý Němec Jonas Folger - 5. v tabulce MS, ale nepojede tentokrát na továrním stroji Aprilia RSA, nýbrž se musí spokojit s motocyklem Aprilia RSW. Jeho motocykl dostal k dispozici dle rozhodnutí majitele stáje Aki Aja jeho týmový kolega Brit Danny Kent: "Kenta řadím mezi největší talenty, které současně jezdí stopětadvacítky", říká finský manažer Aki Ajo, který má v současném poli jezdců této třídy celkem 6 závodníků ve třech různých satelitních týmech, včetně svého syna Niklase Aja .
Francouz Johann Zarco a Španěl Efren Vazquez jedou v týmu pod názvem Avant AirAsia Ajo. Už zmiňovaný Němec Jonas Folger a Brit Danny Kent startují pod názvem stáje Red Bull Ajo a konečně Malajsijec Zulfahmi Khairuddin za AirAsia-SIC- Ajo a tedy ještě Niklas Ajo jr. za TT Motion Events Racing. A tak jedinou změnou vlastně je, že z Brna zraněného Španěla Luise Saloma nahradí Jihoafričan Brad Binder.

Takže největšími změnami prošla kubatura Moto2 a raději si je ještě pro úplnost zopakujme:
Ital Alex Baldolini odešel (byl odejít) z týmu Forward Racing, kde ho vystřídal nezaměstnaný Ital Raffaele de Rosa (původně jezdící u rodiny Nietů v týmu Desguaces La Torre G22). Ovšem Baldolini bez motocyklu dlouho nezůstal a minimálně zde a ještě v Misanu pojede ve stáji Sita Ponse místo zraněného Ponsova syna Axela.

Zraněného Kolumbijce Yonnyho Hernandeze v týmu Blusens-STX vystřídá jeho krajan Martin Cardenas. A dále uvidíme dva jezdce známe z minulých roků ze závodů Red Bull Cupu: Američana Jacoba Gagneho v týmu GPTech s motocyklem FTR - pojede s wild card a jeho krajana JD Beache na motocyklu FTR ve stáji Aeroport de Castello, kde nahradí Ira Keva Coghlana, kterému došly sponzorské peníze.

A konečně poslední změna, tentokráte na postu šéfmechanika továrního týmu MZ-Honda. Brno bylo totiž posledním závodem, kde na motocyklu MZ-FTR Anthonyho Westa šrouboval samotný šéf stáje Martin Wimmer. Toho nyní vystřídá australská legenda Warren Willing, tedy muž, jehož jméno bylo dlouho spojováno s týmem Kennyho Robertse Proton a s KTM - až do roku 2007. Už v Brně byl tento Australan "přítelem na telefonu" a také mailem řídil nastavení motocyklu svého krajana Westa.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist