Automotodrom Brno slavil 36. výročí zahájení provozu

Náhradou za klasický silniční okruh, na němž se v okolí Brna závodilo od třicátých let 20. století, byl zbrusu nový a moderní automotodrom (5394m). Masarykův okruh vybudovali v letech 1985 až 1987 a jeho projet pocházel z dílny inženýra Jaroslava Suchého. První závody, které se na nové trati jely, byly v sobotu 18. července 1987 v rámci motocyklového přeboru Moravy.

V roce 1996 došlo na úpravu trati a její délka se navýšila na 5403 metrů. Mezi sezonami 2007 a 2008 proběhla kompletní výměna povrchu. Na moderním závodišti nechyběly každým rokem závody mistrovství světa silničních motocyklů. Nicméně MotoGP™ je v Brně již minulostí, protože naposledy se tam jela Grand Prix v roce 2020 a to ještě v době covidu bez přítomnosti diváků. Přesto okruh zůstává věrný motocyklovým soutěžím a je dějištěm závodů různých národních a mezinárodních sérií.

Na FB profilu Automotodromu Brno v den výročí napsali: „Vycestujte s námi zpátky do roku 1987, kdy se právě 18. července poprvé otevřely brány nového Automotodromu Brno. Vybrali jsme pro vás několik fotografií z archivu a zasadili je do dnešního prostředí. A že to občas byla celkem výzva!“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist