Ve Francii dnes startuje ISDE 2017

Velmi těžký úkol obhájit loňské třetí místo čeká ode dneška ve Francii český World Trophy tým na motocyklové olympiádě Šestidenní. Navázat na skvělý výsledek ze Španělska se bude snažit na tratích okolo Brive-de-Gaillarde výrazně odlišná sestava: ze současné čtveřice byl před rokem v týmu jen Patrik Markvart, jehož letos doplní Patrik Liška, Jakub Šefr a Milan Enge.

Čeští fanoušci motorismu mají z loňska na ISDE krásné vzpomínky. Na 91. ročníku Šestidenní ve španělské Navařře náš World Trophy Team ve složení Jaromír Romančík, Ondřej Helmich, Patrik Markvart a Jiří Hádek vybojoval fantastické třetí místo. Po dlouhých 22 letech! Na medailových pozicích se Česká republika předtím umístila naposledy v roce 1994, kdy byla v americké Tulse také třetí. Před dvěmi roky jsme obsadili ve slovenských Košicích slušné páté místo, ale až po dodatečných diskvalifikacích. A kdo bude Českou republiku zastupovat letos? Nominace jezdců do hlavní soutěže se nerodila vůbec lehce. Z důvodu nedoléčeného zranění Ondřeje Helmicha došlo ke změně a zkušený účastník Šestidenní byl nahrazen Patrikem Liškou. A to nebylo všechno!

Patrik Liška se v juniorském věku věnoval enduru a nyní úspěšně startuje v českém a slovenském motokrosu. Jeho první start na prestižní endurové soutěži bude ve třídě E3 na motocyklu KTM 300 2T. Další změna v sestavě nastala u Radka Tomana, který zrušil svou účast na letošní Šestidenní z rodinných důvodu. Radka Tomana nahradil zkušený jezdec Jakub Šefr, který bude startovat ve třídě E2 na motocyklu KTM 450 4T. Poslední změna v sestavě nastala u Kryštofa Koubleho, který při posledním testu svého motocyklu KTM 350 4T ošklivě havaroval a jeho zranění ho vyloučilo z jeho prvního startu na Šestidenní. V kubatuře E2 ho nahradil zkušený soutěžák Milan Engel, který úspěšně letos dokončil Rallye Dakar. Tuto trojici doplní juniorský mistr Evropy Patrik Markvart, který jako jediný zůstal z bronzového kvarteta World Trophy týmu. Patrik bude startovat v kubatuře E1 na motocyklu KTM 250 4T.

Český Junior Trophy Team pojede ve složení Jiří Hádek (třída E3 KTM 300 2T),  Adolf Živný (třída E2 KTM 250 2T) a Robert Friedrich (E1 KTM 125 2T). Od čtvrtka probíhaly ve Francii  technické přejímky. Všechny motocykly českých jezdců byly bez problému přijaty, prošly i hlukovou zkouškou. Každý den se pojede jeden okruh, na který jezdci najedou propojovací etapou, po které se budou vracet i do cíle. Každý den na jezdce čeká 250 km s pěti měřenými rychlostními zkouškami.

 

Charakter rychlostních zkoušek je velice podobný tratím, které se jezdí u nás při mistrovství ČR. Všechny zkoušky se jedou na travnaté louce s hlinitým podkladem. Z patnácti měřených rychlostních zkoušek je pouze jedna endurová, která je částečně zavedena do lesnatého porostu. Vzhledem k tomu, že se pojede každý den pouze jedno kolo, jezdci předpokládají, že povrch těchto testů nebude tak rozbitý, jako při více průjezdech. Pořadatel předpokládá start okolo 800 jezdců.

Nedílnou součástí každé Šestidenní je i soutěž klubů. České týmy se představí v těchto sestavách: Enduroklub Semily junior: Jakub Marek, Ondřej Havrda, Jiří Slischka, Enduroklub Semily: Milan Kottek, Tomáš Trubička, Martin Makovec, KBS ÚAMK team Unhošť: Marek Borák, Martin Kulhánek, Jakub Hroneš, Motosport Bozkov 1: Jakub Koucký, Lukáš Hádek, Lukáš Kučera, Motosport Bozkov 2: Jan Unger, Milan Kotrč, Milan Kurfiřt, KP Enduro klub: Miloslav Konopásek, Jan Vašta, Martin Prusík.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 1 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
callowsick přispěl 0.5 Kč
DutchTT přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist