Čeká nás Šestidenní bez českých reprezentací

Rychle se blíží start motocyklové olympiády - 94. ročník Šestidenní (ISDE). Endurového svátku by se od 11. listopadu mělo na tratích okolo portugalského silničářského okruhu Portimao zúčastnit přes 500 závodníků z 26 států celého světa. České reprezentační týmy se letos do prestižní soutěže nepřihlásily.

Vedení endurové komise Autoklubu České republiky se už v srpnu rozhodlo, že český Trophy tým ani juniorský výběr do závodu nepřihlásí. Čeští enduristé tak budou v Portugalsku startovat jen v závodě klubových týmů. „Tomuto rozhodnutí předcházela podrobná analýza, různé modely složení reprezentačních týmů a jejich momentální výkonnosti s předpokladem možného umístění,“ uvedl předseda komise Jiří Pošík. Loni skončili čeští reprezentanti v hlavní kategorii Trophy týmů (Patrik Markvart, Jiří Hádek, Jaromír Romančík a Kryštof Kouble) v Chile sedmí, junioři v Jižní Americe nestartovali. Loňský 93.ročník Mezinárodní šestidenní motocyklové soutěž ovládli jezdci z Austrálie, kteří vyhráli World Trophy, pošesté v řadě Women’s World Trophy a triumfovali i v individuálních soutěžích jednotlivců zásluhou Daniela Milnera či Tayly Jones. Junior World Trophy vyhrálo družstvo Itálie. Soutěži klubů Club Team Award vyhrál Motoclub Italy, jedenácté místo vybojovali jezdci týmu Motorsport Bozkov ve složení Robert Friedrich, Tomáš Koucký a Milan Kottek.

Naposledy jsme chyběli v boji o Světovou trofej v roce 2014. Následně se do startovního pole vrátili a o dva roky později a skončili nečekaně třetí. „Potvrdilo se, co se šuškalo. Je to smutné a toto rozhodnutí opět ztíží shánění finančního zajištění pro jezdce endura asi nejen našeho týmu. Ono se blbě obhajuje před partnery, aby někdo dal peníze na něco, co jde postupně do kopru," uvedl bývalý reprezentační manažer a současný šéf týmu KBS ÚAMK Unhošť Ladislav Krupička na Facebooku.

Za Českou republiku pojedou letos v klubové soutěži za tým KBS Team CZ - Adolf Živný, Jakub Hroneš a Patrik Markvart (všichni Husqvarna), druhý tým Motokrosováškola.cz nastoupí ve složení Zuzana Nováčková (Husqvarna), Robert Friedrich (Beta) a Zdeněk Pitel (Beta). Třetí tým Motosport Bozkov nahlásil sestavu Jakub Koucký, Tomáš Koucký a Jiří Hádek (všichni KTM).

Historicky první Šestidenní se jela už v roce 1913 ve Velké Británii. Od samého počátku se jednalo o týmovou soutěž, která si kladla za cíl prověřit odolnost a vytrvalost jak jezdců, tak strojů. Hlavní soutěží je boj o Světovou trofej (World Trophy) a Světovou trofej juniorů (Junior World Trophy). Česká republika, tedy spíše bývalé Československo, bylo na Šestidenní velice úspěšné. V sedmdesátých letech nám jezdci získávali jednu trofej za druhou. Časem se tato disciplína začala vytrácet z podvědomí a upadla skoro v zapomnění. Jezdci bývalého Československa na Šestidenní zvítězili celkem 15krát, naposledy v Povážské Bystrici na Slovensku v roce 1982. Český Trophy tým 13krát skončil na druhém místě a 10krát na místě třetím. Po 22 letech čekání přišla jedenáctá bronzová medaile, kterou získali jezdci České republiky ve Světové trofeji a to ve složení Romančík, Helmich, Markvart a Hádek v roce 2016 ve Španělsku. 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist