Erzbergrodeo – rakouský hard enduro mýtus už druhý červnový víkend!

Tenhle kopec nad Eisenerzem už toho zažil hodně,  ale každoroční 4denní hard enduro párty patří zcela jistě k vrcholům zápisů do jeho knihy návštěv. Pro někoho možnost užít si večer a noc v pivním stanu a pařit s podobně naladěnou komunitou z celého Evropy (němčina ovšem logicky dominuje) , pro závoděníchtivé možnost porovnat síly s kompletní světovou špičkou a šance na trofej pro nemnoho vyvolených, kteří protnou pomyslnou cílovou pásku. Samozřejmě je už několik let tento event součástí nově vypsaného seriálu F.I.M.  mistrovství světa v hard enduru.

Čtyřdenní formát akce má už vcelku zaběhnutý scénář – čtvrteční administrativní přejímky a odpolední Rocket ride, v pátek a v sobotu se o zábavu stará především první a druhá jízda prologu/kvalifikace na hlavní závod, v neděli se pak 500 nejrychlejších pokusí během časového limitu dostat se do cíle jednoho z nejvýživnějších hard enduro tratí světa – dnes už legendárního Erzbergrodea.

V archivech akce figuruje celá řada slavných jmen světového motosportu – namátkou třeba Juha Slaminen, Heinz Kinigardner, Stefan Everts, David Knight ,Cyril Despres, Taddy Blazusiak, Jonny Walker, Jeremy McGrath …zúčastnil se i velký přítel šílených akcí Travis Pastrana. Silný sponzor v podobě výrobce známých energetických drinků pak každoročně doručí jednu ze svých stars, i když jen k prezentaci nebo krátké show – v minulosti to byl třeba Kimi Raikkonen nebo Carlos Sainz.

Ač je typickou zbraní pro tuhle akci jednoválcová dvoutaktní třístovka, svého času v rámci podpory prodeje velkých dvouválcových endur soutěžili chlapci z Mattighofenu se svou KTM 950SE s italskou legendou Giovanim Salou za řídítky, bavorští proti nim postavili HP2 a Sima Kirssiho (nutno říct, že Gio byl podstatně úspěšnější a dvoumetrákovou bestii dokázal dostat až do 10. kontrolního bodu, což je v podstatě polovina tratě!).

Nicméně zpět k přítomnosti, i letos je přihlášena celá světová špička hard endura včetně Davida Cypriána, Vaška Nedvěda a ostatních českých borců. Ze startovní listiny vyčnívají minimálně další dvě jména - duchem stále mladý Jirka Heiník opět neodolal vábení rakouského kopce a pro letošek postavil nový speciál KTM, ještě extrémnější, než ten předchozí. Základem je motokrosový speciál KTM 250 SX-F, jež pohonná jednotka byla nahrazena dvouválcovým agregátem o obsahu 890ccm a výkonu zhruba 120 koní. Což při hmotnosti 130 kg garantuje vcelku zajímavý zážitek z jízdy. Motorka je samozřejmě určena pouze pro účast v prologu, ale v rukou hard enduro specialisty by byla rozhodně výraznou konkurencí i v nedělním závodě, například pro další dvouválec Yamaha Tenere v rukou Pola Tarrese.

Dalším Čechem, jehož jméno by mělo českého fanouška zaujmout, je Kryštof Kouble, stabilní účastník EnduroGP v týmu pana Krupičky. Rychlost jeho čtyřtaktní Husqvarny by měla fungovat především v prologu, nedělním výkonem se necháme překvapit. A pár fanoušku na místě samém by se určitě hodilo, byť přímý přenos na Red Bull TV také není k zahození.

Tak s kým se na místě potkáme?

Informace o redaktorovi

Marek Vincík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist