yamaha_demo_tour




Vespa: legenda pokračuje

Kapitoly článku

Do každodenního života milionů lidí po celém světě vystupuje Vespa nejen jako dopravní prostředek, ale i jako kulturní fenomén, což asi nejlépe dokládá množství filmů, v nichž se tento ikonický skútr objevil. Kromě slavných Prázdnin v Římě to byl třeba u nás nepříliš známý, ovšem Vespou hustě protkaný film Quadrophenia (1979) s hudbou z pera britských rockerů The Who.


Kromě toho můžeme Vespu vidět třeba v generační výpovědi z počátku šedesátých let slavného George Lucase - film Americké graffiti (1973) zobrazuje složitý svět americké mládeže.



Z dalších titulů, v nichž se Vespa objevila, nelze opomenout snímky Alfie (na skútru zde jezdí Jude Law)



nebo Tlumočnice (tam Vespu neohroženě sedlá hrdinka v podání Nicole Kidman).



Vespa se mihla i v mnoha dalších filmech, třeba ve snímku Talentovaný pan Ripley (Vespa i konkurenční Lambretta jsou jednou ze základních rekvizit filmu odehrávajícího se v Itálii 50. let) nebo v Transformers. Nejnověji se Vespa proháněla po plátnech kin v hollywoodském slaďáku Moje krásná učitelka.
Za dlouhé roky své existence se ale Vespa často objevuje i třeba na stránkách life-styleových magazínů, což jen dokládá, jak důležitým prvkem moderní pop-kultury se tyto skútry staly. Už od 50. let minulého století pózovaly s Vespami největší hvězdy šoubyznysu, a to nejen krásky jako Marilyn Monroe, Raquel Welch, Ursula Andress, Joan Collins nebo Jayne Mansfield, ale třeba také filmoví drsňáci John Wayne, Charlton Heston nebo J.-P. Belmondo, kteří Vespu také vlastnili. V posledních letech se mezi náruživé vespaře, kromě milionů ostatních lidí, zařadily i známé tváře jako třeba Sting, Gwyneth Paltrow nebo Milla Jovovich.

Vespa muzeum a Vespa World Club

V roce 2000 bylo v Pontedeře otevřeno Museo Piaggio, jehož velká část je věnována právě Vespám. Na více než 3000 m² jsou zde k vidění všechny historické modely Vespy až po současnost, prototypy a jejich návrhy, zvláštní zakázkové modely či přímo výtvarná díla vytvořená z Vesp a také skútry, jež patřily slavným osobnostem.
Vidět zde můžete i takové kuriozity, jako je třeba obří Vespa PX či špionské super-vozidlo Vespa Alpha, která dokázala v italské "bondovské" parodii z roku 1967 Dick Smart 2007 kromě jízdy i létat jako vrtulník a potápět se jako ponorka.
Naprosto originálním exponátem je také Vespa vyzdobená podpisem Salvadora Dalího, který se v roce 1962 náhodně setkal se dvěma studenty, kteří na tomto skútru cestovali po Španělsku. Když skútr dosloužil, ležel zapomenutý v garáži až do roku 1999, kdy byl majitelem znovu objeven a později darován muzeu. Správci sbírky odhadují, že právě "Dalího" Vespa má ze všech exponátů největší hodnotu. 
O fenomenální popularitě, kterou si Vespa během šesti dekád vydobyla, hovoří i globální rozšíření Vespa Clubů. 14. března 2006 byl založen Vespa World Club, který sdružuje 35 národních a 685 lokálních klubů po celém světě s celkovým počtem přes 80 tisíc členů. Každý rok se tisíce příznivců Vespy setkávají na velkolepé akci Vespa World Days, letošní ročník se koná v Belgii.

Informace o redaktorovi

Jan Krajíček - (Odebírat články autora)

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (12x):



TOPlist