globalmoto_duben_nolan




Výstava Intermot už za tři týdny

V německém Kolíně se letos koná další mezinárodní veletrh motocyklů, skútrů a jízdních kol Intermot. Do jeho zahájení zbývá rovných jednadvacet dní, a to je pořád dost času, abyste si cestu za prvními novinkami pro příští sezónu mohli v klidu naplánovat. Možná vám v tom pomůže přehled informací, které tradičně přinášíme.

Co na vás v Kolíně od 1. do 5. října tedy čeká? Světové premiéry, mistři světa a prvotřídní doprovodný program - zkrátka veletrh světového významu, jehož celková výstavní plocha má rozlohu zhruba 110 000 m2. V pěti halách postaví stánky více než 1 000 firem ze 40 zemí, a k vidění budou novinky z oblasti motocyklů, skútrů, oblečení, přileb, doplňků, ale také elektrických vozidel a jízdních kol. Šestá hala je vyhrazena doprovodnému programu.
Na seznamu vystavovatelů pochopitelně nechybí žádná ze známých motocyklových značek., ale vzhledem k tomu, že měsíc po Intermotu startuje další velká výstava v Miláně, všechny trumfy pro rok 2015 výrobci asi ještě nevytáhnou. Na domácí půdě se ale určitě bude chtít vytáhnout mnichovská značka BMW, u které se čeká především na nový sportovně-cestovní model S1000XR a facelilft superbiku S1000R.
Oficiálně už je na 30. září (novinářský den) ohlášena například premiéra revoluční novinky od Kawasaki - supersportu Ninja H2, na jehož představení v Kolíně láká webová stránka ninja-h2.com. KTM slibuje, že na  Intermotu ukáže finální podobu a parametry nového modelu 1290 Super Adventure, ale očekává se také menší cestovní enduro 390 Adventure.
 
Honda si větší část bohatého přídělu novinek schovává obvykle až do Milána, ale jeden dva nové modely by mohla přivézt už na Intermot. Spekuluje se o novém Hornetu 800, na spadnutí je novodobá Africa Twin, tak se necháme překvapit. V souvislosti se značkou Suzuki se hodně mluví o super-naked modelu GSX-S1000, Yamaha by mohla překvapit s novou TDM nebo modernizovanou R6..
Značky koncernu Piaggio Group, stejně jako Ducati, budou pravděpodobně čekat s novinkami až před domácí italské publikum.
V Kolíně budou mít zastoupení i české firmy - v seznamu vystavovatelů figurují společnosti ČZ řetězy, Mitas, Goldfren, Delta Braking, Bikers Crown (Rusty Pistons) a Kuberg.
Kromě velkolepé výstavní plochy pořadatelé slibují bohatý doprovodný program. Po celou dobu veletrhu budou probíhat tématické prezentace zaměřené na přestavby motorek, cestování i sport.
Mega událostí současné custom scény je světový šampionát ve stavění motorek AMD Custom Bike Building, který se letos na Intermotu objevuje úplně poprvé. O titul se bude soutěžit v kategoriích FreeStyle, Retro / Modified, Modified Harley-Davidson, Performance a Cafe Racer. Jak se z motorky stává umělecké dílo budou přímo před zraky návštěvníků budou předvádět mimo jiné i specialisté z ACE Café London.
Na venkovní ploše, která zabírá dalších 75 000 m2, pak můžete rovnou některou z představených novinek osobně vyzkoušet, nebo si odpočinout od chození mezi exponáty u některé show, jimiž je program doslova nabitý. Svoje umění budou střídavě předvádět kaskadéři, FMX jezdci, závodníci světového šampionátu Supermoto Endurance a další špičkoví jezdci.
Ve čtvrtek 2.10. se po skončení otevírací doby rozjede na hlavním bulváru mezi halami tříhodinová párty s vystavovateli, kde můžete svou návštěvu Intermotu zakončit u něčeho dobrého k jídlu nebo pití.

Vstupné a otevírací doba

Brány Intermotu budou veřejnosti otevřeny každý den od 2. do 5. října 2014, přičemž omezený počet vstupenek je k dispozici i  na středu 1. října ( tzv. den pro obchodníky). Kdo se neradi mačkáte v tlačenici, raději neváhejte s nákupem vstupenky přes internet. Je třeba ale počítat s dražším vstupným, protože na obchodnický den platí pouze speciální dvoudenní vstupenka za 35 EUR. Otevírací doba výstavy je 9:00 až 18:00, v pátek 3.10. pak prodloužená až do 20:00.
Ceny vstupenek se liší podle toho, zda si je koupíte předem, do 30.9. přes internet, nebo až u pokladny v areálu veletrhu. V předprodeji je základní cena celodenní vstupenky je 14 EUR, u kasy pak zaplatíte 19 EUR. Děti do 11 let mají vstup zdarma, mládež ve věku 12 do 17 let zaplatí pouze 2,50 Euro (na místě 3,50), a studenti od 18 let výš pořídí vstupenku za zvýhodněnou cenu 6, respektive 8 Euro.
Vstupenky na výstavu zároveň platí jako jízdenky na veřejnou hromadnou dopravu v sítích Cologne Transport Authority (KVB), Rhine-Sieg Transport Authority (VRS) a v celé oblasti, kterou spravuje provozovatel Rhine-Ruhr Transport Authority (VRR). V kombinaci s levným parkováním na místech označených Park & Ride si můžete cestu autem na Intermot výrazně zjednodušit a navíc ušetřit.

Doprava a ubytování

Z Prahy do Kolína nad Rýnem je to přes Norimberk a Frankfurt zhruba 700 km, přičemž převážná část trasy vede po rychlých německých dálnicích, takže svižnějším tempem a bez postávání v koloně se cesta dá autem stihnout i za pět až šest hodin. Příjezd k výstavišti je velice přehledně značený od dálnice i z centra města, a v areálu je k dispozici více než čtrnáct tisíc parkovacích míst. Automatický systém vás včas nasměruje na volný parking, odkud už dojdete k výstavním halám pěšky, nebo vás zadarmo sveze shuttle bus.
Chybí-li vám na výlet do Kolína společnost v autě, nebo naopak sháníte odvoz, zkuste využít naše fórum v sekci Pojeď taky. Alternativu k cestování autem (nebo na motorce) nabízí přímá linka studentského žlutého autobusu, která do Kolína odjíždí každý den v 11 večer z Florence. Cesta busem vyjde na šestnáct stovek a trvá něco málo přes deset hodin. Jízdenky je ale třeba rezervovat pár dní předem, v den odjezdu už nebývají žádná volná místa.
Ubytování je lepší vzhledem k vysokému počtu návštěvníků města v době výstavy najít a rezervovat přes internet včas. V soukromých apartmánech zaplatíte zhruba 30 EUR za osobu a noc, obvykle je v ceně i snídaně. Levnější alternativou může být některý z místních kempů. Většina z nich je v provozu až do konce října a nejbližší (Köln-Poll) je zhruba 5 km od výstaviště.
Ať už se rozhodnete Intermot osobně navštívit, nebo vám to z jakýchkoli důvodů nevyjde, můžete se těšit na čerstvé on-line reportáže přímo z Kolína i následné podrobnější články.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist