yamaha_demo_tour




Kawasaki slaví 40 let modelu Z

Zelení mají důvod k oslavě. Právě před 40ti lety byla představena legendární Kawasaki Z1. Tehdy vysoce moderní čtyřválec doslova ohromil motorkářskou veřejnost i odborníky a položila základ modelové řadě, která se v různých podobách udržela v nabídce Kawasaki až dodnes.

První Kawasaki Z1 zavrčela na jaře 1972. V září pak byla odhalena na motosalonu v Kolíně nad Rýnem a už její představení nenechalo nikoho na pochybách, že dva roky vývoje pod velením konstruktéra Gyoičiho Inamury se opravdu vyplatily.
Vzduchem chlazený čtyřtaktní dvouvačkový čtyřválec o objemu 903 ccm ohromil nejen na svou dobu skvělým výkonem 82 koní (což ze Z1 činilo tehdy nejsilnější sériovou motorku), ale také moderním "hranatým" designem, který můžeme s odstupem desetiletí označit za skutečně nadčasový. Výkonná japonská motorka si brzy získala příznivce nejen v Evropě, ale na podzim s podobnou razancí vtrhla i na severoamerický trh, kde sváděla boje o přízeň fanoušků s tehdy nesmírně populární, byť už trochu zastarávající čtyřválcovou Hondou CB750. 
Na svou první Z1 při příležitosti oslav zavzpomínal Franz Volkman z Německa, který byl jedím ze šťastlivců, kterým se podařilo před čtyřiceti lety pořídit hned jednoho z prvních "Zedů". "Z1 jsem poprvé uviděl v září '72 na výstavě v Kolíně, totálně mi učarovala a hned jsem si ji objednal. Nebyl jsem samozřejmě jediný, a tak dodací lhůta byla dlouhá a čekání úmorné. Když mi pak v březnu zavolal prodejce do práce, že bedna s mojí Z1 už dorazila, okamžitě jsem to zapíchnul a běžel pro ni," zavzpomínal pamětník na nadšení, které nejen u něj přelomová Kawasaki vyvolala.
Historie Zedů se pak během čtyř dekád od Z1 odvíjela přes další legendy, připoměňme namátkou velkého vodníka Z1300 nebo naopak o mnoho menší Z500 z osmdesátých let, a ze Zedů koneckonců vycházel i v devadesátých letech velice populární Zephyr. Písmeno Z ale nesymbolizuje jen úspěšnou historii, jak dokládají současné modely této řady. Třeba loni jsme tak měli možnost seznámit se s sportovně laděným "malým" Zedem Z750R i s jeho větším bráchou Z1000SX. Pro letošek přinesla řada Z nové barevné verze pro Z750R a Z1000 a vedení společnosti již prozradilo, že čtyřicet úspěšných let s touto řadou hodlá oslavit symbolicky na podzimní výstavě v Kolíně. Co říkáte, nebylo by k zahození dočkat se k narozeninám nějaké novinky...?

Informace o redaktorovi

Jan Krajíček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (17x):



TOPlist