globalmoto_unor




Jak koupit rukavice?

Další velmi důležitou součastí vaší motocyklové výstroje jsou rukavice. Rukavice vás nejen dobře ochrání za jízdy dostanete-li kamínkem či vosou, ale měli by vás hlavně dobře ochránit při pádu.

Typy rukavic:


Rukavice dělíme podle typu motocyklu na kterém je používáme. Jiné rukavice se používají pro styl chopper či custom, jiné pro motokros a jiné pro cestovně-sportovní motocyly. My se budeme nejvíce věnovat rukavicím, které se používají na sportovních a cestovních motocyklech.


Materiál:


Motocyklové rukavice musí být odolné proti prodření a musí být maximálně bytelné. Člověk se snaží při pádu instinktivně zachytit rukama a proto první, kdo přichází na řadu při pádu jsou ruce. Proto také výrobci opatřují rukavice

kevlarovými vložkami

,

nýty

či různými dalšími výztuhami. Některé typy rukavic jsou pouze ušity z hovězí kůže bez žádných dalších výztuh či vložek. Naproti tomu rukavice, které jsou opatřeny nýty či dokonce (u dražších typů) kevlarovými výztuhami perfektně chrání ruce při možném pádu. Nýty jednak zlepšují odolnost proti prodření a také lépe kloužou po asfaltu, čímž velmi snižují riziko různých vymknutých zápěstí či dalších podobných zranění.

Letní či zimní:


Nejlepší je mít oboje. Ono totiž není moc příjemné jet v teplých rukavicích v létě a naopak v tenkých letních rukavicích v zimě. Ikdyž některé motocykly jsou vybaveny vyhříváním rukojetí, takže cesta je potom ohodně teplejší. Rukavice, které jsou vyrobeny z tenké hovězí kůže snadno promoknou, naproti tomu rukavice vyrobené z

Cordury

či

Goretexu

, by za deště měli vydržet nepromoknuté.

Na závěr:


Na závěr ještě jedna rada: Ať už jedete na motocyklu 500 metrů či 500 kilometrů, noste rukavice VŽDY na sobě. Nikdy nevíte co vás kde může srazit a co na vás za rohem číhá a potom uvažování kdyby ..... nepomůže.

Informace o redaktorovi

Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (11x):



TOPlist