journeyman_brezen




Jak koupit helmu?

Přilba je nejdůležitější součástí vaší motocyklové výstroje. Obecně by mělo při výběru nové helmy platit pravidlo: Kupte si tu nejkvalitnější přilbu, na kterou vám ještě stačí peníze. I když někdo rozlišuje přilby jenom podle vzhledu, jsou v kvalitě přileb velké rozdíly. Někdy zjištění, že vaše přilba není kvalitní bývá však už pozdě. Proto je zde pro vás pár rad, které by vám měli pomoci při výběru nové helmy.

Kapitoly článku

Typy přileb:

Důležité je rozhodnout jaký typ přilby vybrat. Na dnešním trhu existuje již mnoho typů. Nejvíce rozšířené jsou tzv.

integrální přilby

("integrálky"). Mají pevnou ochranu brady a sklopný plexištítek. Poskytují tak velmi dobrou ochranu hlavy. Používají se nejen na malých motocyklech, ale především na motocyklech cestovních a supersportovních. Podobné

přilby

, tzn. přilby s pevnou ochranou brady se používají i

pro motokros

, ale mají odlišné ovzdušňování brady. Přilby jsou doplněné "kšiltem" a jsou konstruovány pro nižší rychlosti. Oči jsou chráněny motokrosovými brýlemi.

Jet-helmy

, tj. další skupina motocyklových přileb rozšířených především u malých skůtrů, ale především také u chopperů a customů, kde se snad ani jiná přilba použít nedá. Tento typ přileb nemá pevnou ochranu brady. Oči jsou chráněny buďto hledím, kterým je opatřena přilba nebo brýlemi.

Velikosti přileb:

Jesliže máte vybráný typ přilby, nezbývá než si vybraný model vyzkoušet. Ješte ale než si přilbu nasadíte na hlavu, musíte znát velikost vaší hlavy. Přilby se vyrábějí většinou v těchto velikostech: XXS 51 - 52   L 59 - 60
XS 53 - 54  XL 61 - 62
S 55 - 56  XXL 63 - 64
M 57 - 58  XXXL 65 - 68 Čísla udávají obvod hlavy v centimetrech, měřené přes čelo a nad ušima. Při zkoušení volte přilbu spíše těsnější než volnou. Přilba se časem asi o půl čísla vytlačí. Vyzkoušejte si také přilby od více výrobců, každý výrobce má totiž jiný modelový typ hlavy. Sami uvidíte, když si přilbu nasadíte, která vám sedne a která naopak ne. Nebojte se toho, když vám přilba nejde dost dobře přetáhnout přes uši, důležitý je pocit po nasazení. Přilba vás hlavně nikde nesmí tlačit. Po nasazení si nechte přilbu alespoň 10 min. na hlavě a zkuste, jestli vám není někde volná. Otáčejte hlavou prudce z jedné strany na druhou a následně dopředu a dozadu.

Přilba

musí pevně sedět a

nesmí být volná

.

Materiál přileb:

Při výběru přilby by vás měl ovlinit nejen její tvar a barevný vzhled, ale také materiál z jakého je daná přilba vyrobena. Přilby se vyrábějí buď vstřikováním z termoplastů nebo laminováním z kevlaru či skelných vláken. Přilby vyráběné laminováním jsou sice dražší, ale zato vydrží déle než přilby z termoplastů. Navíc bývají i odolnější. Na přilbu působí mnoho povětrnostních vlivů. Slunce, mráz, déšt. To vše napomáhá tomu, že musíme přilbu časem vyměnit. Přilby vyráběné vstřikováním z termoplastů by se měli vyměnit po šesti letech, přilby vyráběné laminováním vydrží až devět let.

Informace o redaktorovi

Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (13x):



TOPlist