globalmoto_duben_nolan




Co chystá CFMOTO? Ptejte se obchodního ředitele českého zastoupení

My motorkáři jsme u nás značku CFMOTO zatím příliš neregistrovali. Nějaká Čína… Situace se rapidně změnila letos, když se v Česku začala prodávat adventura 650MT a v testech vůbec nevyšla špatně. Co je tahle značka vlastně zač a co chystá? Ptejte se Edy Šlampy, obchodního a marketingového ředitele společnosti Journeyman, která CFMOTO v ČR zastupuje již více než 10 let.

Cože, jakých více než 10 let, když se 650MT začalo prodávat teprve letos? Pokud se tak ptáte, nevíte o značce CFMOTO opravdu skoro nic. Polovinu produkce téhle čínské společnosti, založené v roce 1989, tvoří čtyřkolky všech druhů a v téhle oblasti se jedná předního světového výrobce. České zastoupení je pro CFMOTO šestým největším dovozcem těchto vozidel a na našem trhu je ve statistikách prodejů aktuálně na třetím místě v kategorii L (motorky a čtyřkolky) za Hondou a Yamahou. Čili žádná rychlokvaška, a to ani CFMOTO, ani Journeyman, jehož kořeny sahají do roku 1991. Ovšem zatímco mezi čtyřkolkáři je CFMOTO se svými čtyřkolkami Gladiator pojem, pro motorkáře je tahle značka skoro neznámá.

České (a zároveň slovenské) zastoupení má sídlo ve Stránčicích u Prahy. Ročně tudy projde přes 2000 čtyřkolek

Přitom jde o jednu z nejprogresivnějších čínských značek. Sídlí v Hangzhou, 150 km jihozápadně od Šanghaje, má zde fabriku o rozloze 150 000 m2 a z 1500 zaměstnanců jich více než 200 pracuje ve vývoji. Od ostatních čínských značek se odlišuje především tím, že se od roku 2009 věnuje vývoji vlastních velkoobjemových motocyklů s dvouválcovými řadovými motory 650 cm3. Prvním sériově vyráběným modelem byl naháč 650NK, prodávaný v Číně od roku 2011, následovaný silničním cesťákem 650TK. Ovšem ten pořádný boom přišel loni, kdy se po světě začala prodávat adventura 650MT, již pocházející ze spolupráce se studiem Kiska Design, dvorním návrhářem KTM.

Ach ano, KTM. Do té doby bylo CFMOTO pro evropské motorkáře neviditelné. Ovšem v roce 2014 si jej rakouský gigant vybral jako partnera pro montáž svých modelů 200/390 Duke z CKD kitů pro prodej v Číně, a v KTM by si asi nevybrali náhodně a už vůbec ne někoho nespolehlivého. Zároveň s tím CFMOTO uzavřelo dohodu s Geraldem Kiskou, že všechny nové modely budou pocházet od jeho designového studia. Letos se míra spolupráce ještě zintenzivnila, značky CFMOTO a KTM v Číně vytvořily joint venture (společný projekt) CFMOTO-KTMR2R v poměru 51:49 % a začaly stavět úplně novou fabriku, kde se zanedlouho budou vyrábět jak nové litrové stroje CFMOTO s motory vycházejícími ze starších LC8, tak motocykly KTM 790 Duke pro celý svět.

Rovní partneři. Na jaře se začala stavět společná továrna CFMOTO a KTM

Malé KTM se montují z CKD kitů. Velká očekávání vzbuzuje koncept litrového naháče V.02-NK

To bude ale až za pár let a vás jistě bude zajímat, co bude napřesrok. Protože kromě 650MT vyrábí CFMOTO novou generaci naháče 650NK, opět od Kisky, na jeho základě je postavená ještě čtyřtstovka, existuje taky moc pěkná jednoválcová dvěpade s příhradovým rámem… Co z toho se bude dovážet k nám? Budou i jiné modely? Jak je na tom v Česku dealerská a servisní síť, co náhradní díly? Na to i cokoli jiného se můžete ptát Edy Šlampy až do neděle 28. října, poté se formulář uzavře a přijde čas na odpovědi.

Letošní várka emtéček ve Strančicích. Vpravo naháč 400NK na setkání dealerů v Číně

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)

On-line rozhovor: Eda Šlampa

On-line rozhovor byl již ukončen. Děkujeme za otázky.

Dotazy můžou přidávat jen registrovaní a přihlášení uživatelé.

Otázky a odpovědi

ventil89
Dotaz od ventil89 položen 26.10.2018 08:50

Dobrý den.
Dostane se do ČR 650NK?
Pokud ano, bude mít USD vidlici a radiální brzdiče s radiální brzdovou pumpou? Jaká bude cena v ČR?

Chystá CF Moto objemově něco mezi 650ccm a 950ccm? Popřípadě kdy?
Děkuji

Odpověď od Eda Šlampa z 31.10.2018 11:25

Dobrý den, předem děkuji za všechny dotazy a za zájem o značku CF MOTO. K první otázce - ano, dostane. CFMOTO 650NK (MY2019) je jeden z modelů, který v ČR a SR příští rok bude určitě v prodeji. První příležitost vidět stroj z design studia Kiska v plné parádě budete mít na výstavě Motosalon 2019 v Letňanech. Bude se jednat o první oficiální představení nové řady dvouválcových modelů CF MOTO. Co se týče dalších dotazů - modely NK (650 i 400) mají klasické vidlice japonského KYB a axiální brzdiče španělského J.Juan. Standardem jsou panceřované brzdové hadice. Cena za nový model NK650 by se mohla pohybovat kolem 130.000,- vč. DPH. Na výstavě bude již cena určena definitivně. A ano, společně s KTM se chystá model o objemu 790 ccm, přesný termín ale zatím není určen.

romla411
Dotaz od romla411 položen 26.10.2018 10:53

Dobrý den.
Každého nejvíce zajímá dostupnost náhradních dílů a hustota dealerské sítě.
Bude cena pro 650 MT 2019 obdobná, nebo očekáváte zdražení oproti stávající verzi?
Osobně se mi 650 MT adveture - sports moc líbí a oproti stávající MT vypadá "dospěleji". Jaký u ní vzhledem k doplňkům očekáváte cenový dopad?
Držím palce v další propagaci značky.

Odpověď od Eda Šlampa z 31.10.2018 12:59

Dobrý den, díky za, z mého pohledu, jeden z nejdůležitějších dotazů. Pro spoustu motorkářů je značka CF MOTO novinka a tak se samozřejmě na ní může koukat jako na značku bez nějaké větší historie a zkušeností. CF MOTO, resp. v tomto případě Journeyman CZ jakožto oficiální dovozce do ČR a SR, je jedním z nejstarších importérů strojů CF MOTO na světě, v rámci celé značky s mimořádným postavením (6. největší import na světě). Do roku 2015 to byly stroje kategorie ATV,UTV, SSV, od 2016 přibyly motocykly. Prodejní a servisní síť Journeyman/CF MOTO pokrývá komplet obě země, máme jednu z nejrozsáhlejších dealerských sítí v oboru. Jen v ČR je přes 60 dealerství strojů CF MOTO, kde je samozřejmě i autorizovaný servis. Pro motocykly jsou trochu odlišné podmínky, takže z těchto 60 jsou pak speciálně vybíraní dealeři, kteří mají letité zkušenosti s motocykly různých značek. Jako příklad mohu uvést zkušené a známé firmy jako teplické Top Moto, brněské MTT Brno, opavské a ostravské Dirtbikes, horažďovické ADT, Centrum motocyklů Těrlicko, kolínské Eurocycles, v SR pak například Due Fratelli či Quadmoto z Krakovan a mnohé další. Všechno to jsou naši mnoholetí obchodní partneři a zkušení motorkáři. A navrch je šéftechnikem sítě Journeyman legenda československého motosportu - poslední čs. Mistr světa v šestidenní, motorkář každým coulem Jirka Císař řečený Car. Hustota sítě je tedy více než slušná, nicméně nikdy nespíme na vavřínech a s rozvojem prodeje motocyklů CF MOTO budeme síť dále monitorovat a upravovat, přeci jen oproti čtyřkolkám je jiná. S novými produkty samozřejmě ruku v ruce musí jít maximální podpora - díly a příslušenství. Díly expedujeme z naší centrály ze Všechrom u Prahy do obou republik do 48 hodin. Pokud něco není dostupné, řešíme urgentní letecké objednávky, ale vzhledem k velikosti našich skladů spíše i jiní evropští importéři využívají náš sklad pro dodávky do jiných evropských zemí. Dostupnost dílů a příslušenství považujeme za jednu z nejdůležitějších služeb pro všechny zákazníky a podle toho to také u nás ve skladech vypadá - pořád plno a pořád naskladňujeme. K dalšímu dotazu - MT650 byla letos z našeho pohledu velmi úspěšná a s tímto faktem přistupujeme i k roku 2019. Aktuálně řešíme novinky v MY 2019, nové příslušenství a ladíme ceny. Vzhledem k některým prospěšným změnám bude cena lehce vyšší, ale nijak dramaticky. Pořád to bude za velmi zajímavé peníze.

1blook
Dotaz od 1blook položen 26.10.2018 11:22

DOBRY DEN,BUDE SE VYRABET TAKY TISICOVKA CESTOVNI?KDY A ASI TAK ZA KOLIK?

Odpověď od Eda Šlampa z 31.10.2018 12:06

Dobrý den, dobrá otázka - spojení s KTM určitě slibuje do budoucna zajímavé projekty. Už nyní se ví o litrovém naháči V.02-NK, dále pak nový model 790. Tisícovkový cesťák se logicky přímo nabízí, nicméně obě firmy zatím v tomto ohledu zatím mlčí. Takže zatím nemůžeme nic potvrdit ani vyvrátit.

OndraCB
Dotaz od OndraCB položen 26.10.2018 12:51

Ten inovovaný cesťák na foto č. 4 (ála RT) je googlem nedohledatelný. Neuvažujete o lepší webové prezentaci? Po stránce funkční a informační, vzhled je vedlejší. Aneb produkt, který dnes není na internetu, jakoby nebyl...

Odpověď od Eda Šlampa z 31.10.2018 13:01

Dobrý den, jste všímavý čtenář, ano "nový" cesťák opravdu není "dohledatelný". Není totiž zatím ani v aktuální nabídce pro evropské trhy. Ten co je na fotce, je inovovaný model TK650, který CF MOTO dodává čínské prezidentské suitě a vládě. Nejsem si jist, co jste myslel tou webovou prezentací - na našich stránkách máme vždy modely, které jsou aktuálně v prodeji, tudíž letos model MT650, příští rok tam budou nově NK650 a NK400. Samozřejmě vše včetně technických informací, fotek, videa, cen atd.

sirr
Dotaz od sirr položen 26.10.2018 13:00

Dobrý den,
plánuje se do prodeje v Čr nějaké enduro/dualsportovní motocykl? cca 500ccm ala VVMX450 atd?
Díky

Odpověď od Eda Šlampa z 31.10.2018 12:16

Dobrý den, z hlediska spolupráce CF MOTO a KTM se podobný typ motocyklu zatím neplánuje. Ale jak jsem psal již výše, joint-venture se teprve nyní rozjíždí naplno a jak se manažeři obou značek v buducnu rozhodnou, to opravdu zatím nevíme. Každopádně nyní ne.

Limi
Dotaz od Limi položen 26.10.2018 13:33

Dobrý den,
neuvažujete o propagaci 650NK na závodním poli? Taková třída Twin na přírodních okruzích je pro něj jak dělaná. Upravené CFMOTO už ukázalo svůj potenciál při TT na MANu, ale na naších tratích se dá zajet pěkný výsledek i na téměř sériovém stroji. Díky za odpověď.

Michal

Odpověď od Eda Šlampa z 31.10.2018 12:27

Dobrý den, díky za dotaz. Velmi úspěšnou závodní historii máme již za sebou, i když na 4 kolech. V začátcích spolupráce s CF MOTO jsme měli velmi úspěšný závodní tým, který značku díky skvělým výsledkům velmi výrazně zviditelnil a zapsal do obecného povědomí. Na strojích CF MOTO Gladiator úspěšně jezdil endurový jezdec Martin Malát, který si připsal desítky úspěchů včetně absolutního vítěze Offroad Maratonů. Za tým Journeyman úspěšně jezdili i další známí jezdci jako např. Jarda Vojna či Ollie Roučková. U motorek jsme samozřejmě sledovali úspěšné tažení v rámci Isle of Man, díky nadstandardním vztahům s britským dovozcem jsme měli informace "z první ruky". Aktuálně se do závodů pouštět nebudeme, ale víte co se říká... nikdy neříkej nikdy...

Capan
Dotaz od Capan položen 28.10.2018 18:04

Zlepšila sa už kvalita? Na nete je dosť negatívnych skúseností užívateľov v zahraničí. Dokonca odpadnutý brzdič počas jazdy.

Odpověď od Eda Šlampa z 31.10.2018 12:49

Dobrý den, díky za dotaz. Jsme v rámci CF MOTO importérů jedni z těch, kteří mají privilegium dlouhodobě testovat předprodukční modely, resp. i totální prototypy. S výrobcem řešíme ergonomii, design, potřeby pro evropské zákazníky, nesmíme zapomenout na spoustu EU omezení a homologací atd. Naše testy jsou vždy v rámci měsíců, leckdy opravdu i v nesmyslných podmínkách, naše nové produkční modely poskytujeme na dlouhodobé testy bez zásahů. Sami od odborné veřejnosti vyžadujeme jejich poznámky na kvalitu provedení, ergonomii, pohodlí, co je špatně, co dobře. U čtyřkolek jsme vždy jedni z prvních na světě, kteří testují opravdu úplné prototypy a de facto se spolu s dalšími významnými importy spolupodílíme na vývoji. U motocyklů jdeme ale opačným směrem - dlouho sledujeme a sbíráme informace z trhů, kde již mají motocykly CF MOTO dlouhou prodejní tradici - ať již přímo z Číny, kde se motocyklů CF MOTO prodávají desítky tisíc kusů ročně, hlavně pak ale pro Evropana z důležitějších trhů - např. z Austrálie či USA. Přeci jen euroamerické vnímání kvality a potřeb je v lecčem jiné než to asijské a oba zmíněné trhy mají navíc výhodu, že stroje jsou tam díky absenci leckdy nesmyslných EURO norem vždy podstatně dříve. Případné problémy se tedy projeví dřív, než dorazí motocykly normované pro EU. V tomto případě tedy dáváme důraz na již důkladně prověřené stroje ostatních světových importérů. Ostatně naše uvedení motocyklů na trh tomu celkem jednoznačně odpovídá. Motocykly CF MOTO jsou v prodeji již od roku 2011. My začali pozvolna v roce 2016 a definitivně jsme do motocyklů nastoupili až s nástupem novým modelů vzešlých ze spolupráce CF MOTO a KTM.

Autor článku obdržel prémii 12 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Petr7474 přispěl 3 Kč
DoktorMax přispěl 3 Kč
Varan23 přispěl 3 Kč
Kytí přispěla 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):
Související firma
  • Journeyman CZ

    Naši firmu jsme založili již v roce 1991 a od samého počátku existence jsme česká firma vybudovaná na poctivých základech. První zkušenosti se čtyřkolkami jsme sbírali již v roce 1998. Později se firma stále vyvíjela a stala se předním dovozcem kvalitních a cenově dostupných pracovních čtyřkolek, me...




TOPlist