yamaha_mt09




Project D-EV: Elektrický Scrambler od Ducati v Thajsku

Jak se zdá, tým stojící za thajským zastoupením italské značky Ducati se výzvám rozhodně nevyhýbá. Místní parta představila světu už povícero různých přestaveb, ale jedna z těch nejzajímavějších je úplnou novinkou.

Motocykl s tajuplným názvem D-EV je projektem samotného šéfa thajského zastoupení Ducati – muže jménem Apichat Leenutaphong. Ten sám sebe proklamuje jako velkého milovníka elektrických vozidel a technologií s nimi spjatými.

Apichat vlastní od roku 2011 několik elektromobilů značek Nissan a Tesla a také několik elektrických motorek. Takže se není čemu divit, že přišel s nápadem, vytvořit si svůj vlastní stroj sobě na míru. Do oka mu okamžitě padla Ducati, kterou prodává, a konkrétně model Scrabler, jenž se ze strany úpravců těší v poslední době velké oblibě.

Kompletní přestavba zahrnovala vyhození původního dvouválcového motoru o objemu 803 ccm a jeho nahrazení elektromotorem s potřebnou elektronikou a samozřejmě bateriemi, umístěnými kvůli těžišti do co nejnižší polohy.

Změn doznaly také další části motorky. Vzadu se třeba objevila zcela nová kyvná vidlice, frézovaná na míru. Dále došlo na nahrazení standardního řetězu kevlarovým řemenem, zadní tlumič se posunul ze strany motorky do středu rámu a o zastavení se stará posílený brzdový systém se dvěma kotouči vpředu.

Ani samotné jízdní parametry nezní vůbec špatně. Motorka o hmotnosti 165 kilogramů má díky elektromotoru sice jen 33 kW výkonu, ale zároveň i slušných 107 Nm točivého momentu, dostupných od nulových otáček. Díky tomu zvládá D-EV maximální rychlost 160 km/h a baterie o kapacitě 5.6 kWh poskytuje dojezd okolo 100 kilometrů.

Samozřejmě, že dojezd je stále poněkud nízký a ani charakter stroje nebude odpovídat požadavkům většiny motorkářů. Ale jako první náhled na to, jak by mohla taková elektrická Ducati v budoucnu vypadat, slouží D-EV vcelku dobře. Rozhodně není třeba se obávat, že by spalovací Ducati nebo motorky obecně upadly v dohledné době v zapomnění, ale trh s elektromobily a elektrickými motorkami se stále rozšiřuje, takže proč zákazníkům nenabídnout nějaké elegantní řešení.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 0.5 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
p_skorepa přispěl -0.5 Kč
Jarda přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):
Motokatalog.cz



TOPlist