globalmoto_duben_nolan




BMW R80 - Café Racer z Holandska

Přestavby, jejichž výrobu doprovází omezený finanční rozpočet, většinou ve výsledku příjemně překvapí. Teprve když se musí namísto jednoduchého objednávání hotových dílů pořádně improvizovat, vynikne autorova kreativita. Tohle BMW R80 je jasným důkazem toho, že i za málo peněz může být hodně muziky.

Michiel De Molenaar je student z Utrechtu, a motocyklové přestavby jsou jeho  koníčkem od chvíle, kdy se rozhodl postavit vlastními silami café racer z nabouraného BMW R80. Při práci na svém prvním motocyklu zjistil, jak kreativně se dají uplatnit zdánlivě nepotřebné věci, a co se dá dělat s limitovaným rozpočtem.
Na začátku stál bouraný motocykl R80 z roku 1988, ve kterém byste čekali klasický  dvouválcový boxer o objemu 797 ccm, ale předchozí majitel do rámu vsadil litrový motor neznámé provenience. Michiel tedy nahradil správným agregátem, ke kterému připojil převodovku z  BMW R65 se startpákou, která mu umožnila použít menší akumulátor Konstrukce výfukového systému se zrodila v Michielově dílně, a kromě koncovky z Viraga je v něm zakomponovaná také nerezová miska na salát. Světlomet pochází z ruského Uralu, zadní blatník ve svém předchozím životě bydlel nad předním  kolem Hondy CX500. Podsedlový rám je vyrobený ze stojanu na kola, kterých je v Holansku tolik, že se k podobným účelům přímo nabízí , a když jeden zmizí na takovou speciální misi, ostatní ho zastoupí.
Za některé další drobnosti Michiel utratil pár euro na e-Bay, kde kupoval použité díly z různých motocyklů začátku devadesátých let. Jedinou dražší položku na Café Raceru představuje přístrojový panel z produkce firmy Acewell. Michiel De Molenaar na něm chtěl mít otáčkoměr, tachometr a základní kontrolky, ale zároveň potřeboval co nejvíc zachovat minimalistický vzhled, proto do budíků zainvestoval nějaké peníze. Jinak se ale stavělo stylem "co dům dal, a když vezmeme v úvahu celou historii vzniku motocyklu, výsledek je skutečně úžasný.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (55x):
Motokatalog.cz



TOPlist