globalmoto_duben_nolan




7 velkých přestaveb malých motocyklů aneb Hondy Monkey, Dax a Grom trochu jinak

Kdo sleduje customový svět, ten jistě zná festival Wheels & Waves, konaný každoročně ve francouzském městečku Biarritz na břehu Atlantiku. Ten je atraktivní i pro výrobce motocyklů, kteří zde často ukazují přestavby svých modelů a jedním z nich je tradičně Honda. Ta se letos zaměřila na své minimotocykly. Který se vám líbí nejvíce?

Kapitoly článku

Na začátku byly přestavby CB1000R v roce 2019předloni CB650R, loni bobber Rebel a letos se Honda vrhla na stroje, které jsou ztělesněním zábavy už ve své sériové podobě. Japonská značka se v posledních letech minimotocyklům docela dost věnuje, letos už je to třetí comeback (Dax), a tak bylo celkem logické, že se na ně zaměří i v segmentu přestaveb. Tentokráte nám Honda o víkendu v Biarritzu naservírovala sedmičku motocyklů, které pocházely ze sedmi zemí a byly výsledkem spolupráce mezi zavedeným přestavbářem a mladým umělcem, prý aby společně inspirovali mladou generaci jezdců a vzbudili zájem o radost z jízdy v jedné stopě u nového publika. Jestli tohle nezabere, tak už asi nic. Honda k tomu tradičně vypsala i internetové hlasování na webu Hondacustoms.com, my budeme rádi, když budete hlasovat i u nás dole v anketě. Je to ale fakt těžké vybrat, kousky jsou to všechno parádní!

1. Hold On

Umělec: Matt B. Customs, Velká Británie

Příhodné pojmenování, neboť Grom od Matta B a zkušeného konstruktéra Guye Willisona je nejen natažený jako skutečný dragster, ale má také turbodmychadlo a pro jistotu se vstřikováním oxidu dusného. Proč ne? Přitom se profesní život Matta z MattB Customs točí kolem úplně něčeho jiného, poprvé objevil svou vášeň pro úpravu sportovní obuvi v 17 letech, kdy začal navrhovat tenisky pro svou rodinu a přátele. Jeho umění se nyní objevuje na teniskách, které nosí Ed Sheeran, Ariana Grande či Marcus Rashford. „Byla to neskutečná zkušenost, zkoumat a aplikovat náš umělecký styl na něco bláznivého, co nejsou boty nebo doplňky. Chtěli jsme, aby to vypadalo, že motorka je TAK rychlá, že se na ní ani neudrží barva. Vytvořili jsme proto iluzi, že lak ze stroje odkapává. Výsledek je přesně takový, jaký jsme chtěli!“ Parťákem mu byl velezkušený Guy Willison, který v nedávné minulosti se společností Honda UK spolupracoval na limitovaných speciálních edicích modelů CB1000R.

2. Driving Me Mad

Umělec: Coco Dávez, Španělsko

Jak z rozkošného udělat ještě roztomilejší? Jednoduše. Vezměte jeden Dax a všude, kam to jde, přidejte výrazné cákance základních barev. Valeria Palmeiro, neboli Coco Dávez, je talentovaná umělkyně žijící v Madridu, která se věnuje malbě, fotografii a umělecké režii. Tento pestrý svět ji přivedl ke spolupráci se značkami jako Chanel, Netflix, Prada a Dior a nyní Coco, ovlivněna svou mladou osobností, ve spolupráci s úpravářem UFO Garage vytvořila vizuální výkřik radosti na dvou kolech. A pro jistotu přidali i robustní špuntové pneumatiky. „Účast na tomto projektu mě velmi nadchla. Když jsem se dozvěděla, že budu navrhovat Dax 125, okamžitě se mi vybavila jedna z mých oblíbených her z dětství. Inspirovala jsem se barevnou paletou a rozhodla jsem se vdechnout život jednotlivým komponentům.“

3. Monkey X Business

Umělec: Boicut, Rakousko

Rakouský umělec Boicut ve spolupráci s Titan Motorcycles svým výtvorem rozhodně posunuli hranice. Jde o úchvatnou variaci na choppery ze 70. let s radikálně předkopnutou vidlicí, mini-ape řídítky, chromovanou opěrkou a vzhůru mířícím výfukem s koncovkou ve stylu rybího ocasu. Práce umělce Boicut je z velké části ilustrativní, kombinuje v sobě impulzivní linie a tvary. Jeho tvorba byla vždy inspirována populární kulturou, skateboardingem, krásou každodenních předmětů a městským prostředím. „Hned mě napadne, co mám společného s opicemi – lásku k banánům. Tu najdete v různých fázích abstrakce i na motocyklu. Obecně jsem chtěl vytvořit jasný a barevný stroj, který by upoutal pozornost a byl zábavný na pohled. Základní barvu a motiv jsem navrhl digitálně, ale moc se mi líbilo, že jsem mohl lakování motocyklu provést sám. Mohl jsem tak ještě lépe reagovat na jedinečný tvar chopperu, který úpravářská dílna vytvořila.“

4. Furiosa

Umělec: Tamara Alves, Portugalsko

Tamara Alves a její úpravce, společnost Art On Wheels Garage, vynaložili opravdu hodně úsilí, aby ze sériového Daxu udělali ohořelý postapokalyptický roadrunner. Detailů je tu spousta: špuntové pneumatiky, motiv vlka, graffiti značky, na zakázku vyrobený výfuk s drátěným krytem a kousky tartanu vykukující z opáleného potahu sedadla. Tamara se specializuje na díla, které se včleňují do okolního světa, jako je pouliční estetika a práce v městském kontextu. Její tvorba vychází z prvotní vitality silných pocitů s myšlenkou, že naše instinkty definují, kdo jsme. „Inspiroval mě svět Šíleného Maxe (Mad Max) a Pancéřové holky (Tank Girl). Každá úprava byla pečlivě vybrána a mým nejvýznamnějším prvkem je motiv vlka. Jeho přítomnost symbolizuje sílu, nezávislost a divoké odhodlání dobývat otevřené cesty.“

5. Tokyo

Umělec: Grems, Francie

Naprostá barevná smršť, kterou vytvořili francouzský umělec Grems a úpravce George Woodman. Pop-artové vizuály hýří živými barvami v abstraktních a jemně síťovaných vzorech na každém čtverečním centimetru modelu Monkey. Pod pseudonymem Grems se skrývá Michaël Eveno, umělec, který čerpá ze své hudby i umění. Michaël vydal 6 sólových alb, 8 alb ve spolupráci s umělci, jako je Klub sandwich, a má za sebou několik uměleckých spoluprací se značkami Nike, Swatch a Converse.

6. Let’s Grom

Umělec: Franceso Marchesani, Itálie

Francesco Marchesani je italský graffiti umělec, jehož pouliční umění se objevuje ve více městech, konkrétně v Boloni, Palermu, Miláně, Eindhovenu a Los Angeles. Pro svou tvorbu se inspiruje animovanými postavičkami a přetváří je do svého vlastního pouličního stylu. „Ve své práci jako prostředek k oslovení pozorovatele rád používám ironii a bláznivost. Často ke svým dílům přidávám název, abych posílil koncept nebo dal kresbě dvojí význam. Rád používám jasné a veselé barvy, které odkazují na svět kreslených filmů a komiksů.“ Jeho Grom vznikl ve spolupráci s Alexem Politou, bývalým předním jezdcem šampionátu IDM na Firebladu. Let's Grom umně rozprostírá svá graffiti křídla na palivové nádrži a vtahuje pozorovatele do světa možností, které dvě kola představují. Co se týče samotného motocyklu (a jak by si bývalý závodník přál), je ještě kompaktnější, než byl na začátku tvorby. Miniaturní LED ukazatele směru, kryty kloubů chránící páčky, žádná zrcátka. Pokud je nepotřebujete, zahoďte je!

7. Manjushage

Umělkyně: @lanaarts23, Německo

Lana je německá umělkyně uznávaná pro svá hyperrealistická díla. Na sociálních sítích, kde sdílí svou vášeň pro umění a kreslení, je známá jako Lanaarts23. Při své tvorbě používá barevné a grafitové tužky. Jejím výtvorem je subtilní café racer odvozený od modelu Monkey, jehož realizace se ujal Maximilian Zech, technik značky Honda z dealerství Honda Centre ve Frankfurtu. Koncovka výfuku Yoshimura a zadní aftermarketové tlumiče s oddělenou nádržkou zvyšují výkon a zlepšují ovladatelnost, zatímco Lana vytvořila palivovou nádrž a blatník v bílé barvě s motivy pavoučí lilie (japonsky Manjushage). Všimněte si malé opičky na tepelném krytu výfukového potrubí. „Pavoučí lilie jsem si vybrala proto, že se mi velmi líbí jejich jednobarevný vzhled. Protože se pavoučí lilie běžně vyskytují v Japonsku, mají také spojitost s kořeny značky Honda. Červená barva lilií navíc krásně doplňuje červenou barvu charakteristickou pro značku Honda. Do svých kreseb jsem zahrnula i několik druhů hmyzu, protože je prostě příjemné je zobrazovat!“

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)

Vyberte nejlepší přestavěnou minimoto Hondu

  1. Hlasováno: 14x
  2. Hlasováno: 13x
  3. Hlasováno: 16x
  4. Hlasováno: 32x
  5. Hlasováno: 8x
  6. Hlasováno: 14x
  7. Hlasováno: 60x

Hlasování

Dotazník se zobrazí pouze přihlášeným uživatelům. Nejste bohužel přihlášení, tuto akci můžete provést v pravém horním rohu nebo se nově registrovat.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist