yamaha_demo_tour




Není hračka jako hračka

Někteří z nás získali k motocyklům pozitivní vztah, protože to mají geneticky zakódováno, jiní třeba proto, že je k tomu vedli jejich rodiče. S jakými hračkami z motocyklového světa se v dnešní době můžeme setkat? Podívejme se na vybrané kousky.

Sen mnohých z nás je mít v garáži Ducati. Nový model Ducati 1198 RC, který tentokrát vyjíždí z fabriky Chicco, doslova vybízí k tomu splnit si tento klukovský sen. Tento stroj, poháněný čtyřmi bateriemi, mohou řídit jezdci pomocí dálkového ovládání již ve věku 2 – 5 let.
Chicco vylepšilo atraktivní design přední masky Ducati 1198, a nabídlo dálkové ovládání v podobě řídítek (dvě AA baterie), jejichž reálnost dotváří například nalepený rychloměr nebo klakson.
Motocykl je vyroben z kvalitních plastů (neobsahujících ftaláty), s minimem pohyblivých částí a s ambicemi maximální odolnosti vůči destruktivním pokusům ze strany začínajícího malého motorkáře. Samozřejmostí je stabilní podvozek, osazený čtyřmi malými kolečky a bočními „stabilizátory“. Ty zabraňují převrhnutí stroje při prudkém zatočení ve vysoké rychlosti. Díky svým vlastnostem se model Ducati RC jednoduše ovladá, přičemž jeho hlavní zbraní je zábava. Půl tuctu baterií by mělo vydržet několik dní nepřetržitého provozu, a tak  k obtěžování rodičů kvůli vybitým baterkám nebude snad docházet tak často. K výměně baterií či jejich dobití pak stačí odšroubovat kryt, umístěný ve spodní části motocyklu.

Pozitiva Chicco Ducati 1198 RC:
  • vzhled reálného motocyklu
  • zvuk klaksonu a motoru
  • loga Ducati 1198
  • zabavení našich ratolestí
  • odolná konstrukce

Pro ty, kteří se na dálkové ovládání ještě necítí, je tady Ducati Turbo Touch. Jak již název napovídá, motocykl funguje na „dotek" a tak se při každém stlačení vydává vpřed za doprovodu burácejícího zvuku motoru. Poté motocykl prudce zastaví, zatroubí a čeká na další impuls od malého motorkáře.
Pro ty, kterým již prošly pod rukama motocykly Ducati 1198 RC a Ducati Turbo Touch, je připraven další stupeň motocyklové kariéry v podobě odstrkovadla Ducati Monster.
V jeho nadstandardní výbavě najdete stabilizační kolečka, která lze samozřejmě s přibývajícími kilometry odstranit. Třešničkou na dortu pak je startovací tlačítko, vydávající zvuk reálného motocyklu. Světlá výška činí 50 mm, přičemž sedlo je umístěno 30 cm nad zemí. Nechybí dvojitá koncovka výfuku, ukazatel hybné síly či kvalitní obutí, jež má za úkol zajistit dobrou přilnavost motocyklu.
Není to však pouze značka Chicco, kdo se zaměřuje na motorkáře již od útlého věku. Konkurence nespí a také nabízí řadu zajímavých strojů. Dobré jízdní vlastnosti nabízí například také motocykl Super Motorbike Ride On od společnosti New Star.
Tento stroj je určen pro kategorii jezdů ve věku od 1,5 do 3 let. Dosahuje maximální rychlosti 1,52 km/h a umožňuje osvojit si první zatáčení, jízdu vpřed či vzad. Samozřejmostí jsou zvuky reálného motocyklu a atraktivní design, který pamatuje i na takové detaily jako je  přední světlomet, směrovky nebo chromované koncovky výfuků. Nosnost motocyklu je limitována hodnotou 20 kg.

Rádiově řízené modely

Zcela jinou kategorii tvoří RC modely. To se již pohybujeme také v jiné věkové skupině, a to od 14 let výše. Pro náročné hračičky je na trhu model GPV-1 R/C od společnosti Venom.
Jedná se o vysoce sofistikovaný, dálkově ovládaný model závodního motocyklu v měřítku 1:8, jehož cílem je maximálně se přiblížit závodním motocyklům z MotoGP. Motocykl je nabízen v pestré škále barev od červené, přes žlutou, bílou, modrou, oranžovou, až po zelenou. Vývojáři mysleli na každý detail, a tak motocykl nejen dobře vypadá, ale je také sestaven z kvalitních materiálů.
Pohon zajišťuje elektromotor pod označením Venom Fireball 370 spolu s mikroprocesorem a 1200 NiMh baterií (baterie lze dle náročnosti obsadit i vyšší kapacitou). O pohlcování nerovností se vpředu postará teleskopická převrácená vidlice, vzadu pak centrální tlumič. Celý motocykl je postaven zejména na kvalitním podvozku pod označením Fiber Reinforced Plastic (FRP). Díky němu je možné umístit těžiště motocyklu do optimální polohy s ohledem na udržení rovnováhy a optimalizaci zatáčení.
Rovněž je mnohem snazší pokračovat v jízdě po menším karambolu. Celý motocykl se dá různě nastavovat, je vyroben z kvalitních materiálů a propracován do nejmenších funkčních detailů.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Ještě větší potěšení a množství zábavy může nabídnout motokrosový speciál Venom VMX 450 RTR Dirtbike.
Tento stroj nabízí zajímavost v podobě gyroskopu ukrytého v zadním kole, jenž je opět nastavitelný a zaručuje stabilitu i při minimální rychlosti. Nechybí ani kontrola trakce nebo možnost vyměnit motokrosové pneu za motardové, a vydat se na asfalt.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Abychom však nezapoměli také na opačné něžné pohlaví, zmiňme alespoň odrážedlo z nabídky firmy STEP2. Tento motocykl nabízí opět výjimečně dobré vlastnosti a výkon dvou nohou malé ratolesti.
I pro holčiny je připraven další level v motocyklové kariéře, kdy mají možnost sedlat například tříkolku Sky King Trike (3-6 let) od společnosti Airflow Collectibles. Nádherný retro design,  kopírující tříkolku z roku 1936, je samozřejmě podpořen kvalitní ocelí, lakem nebo chromovanými doplňky. Pro jízdu v noci je k dispozici plně fukční světlomet a v případě, že by mladá jezdkyně například zapůjčovala svůj vysněný stroj kamarádkám, tak ty si mohou nastavit i výšku sedla.
Výčet všech hraček s motocyklovou tématikou by byl zcela jistě nepřeberný. Snad vás alespoň některá z výše zmíněných inspiruje, když budete přemýšlet nad vhodnou motocyklovou hračkou pro své ratolesti.
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (51x):



TOPlist