husqvarna_svartpilen_801_2




Nabíječky OptiMate III a AccuMate

Představujeme dvě univerzální nabíječky nejen pro motocykly.

Přestože v odborných kruzích velice uznávaná Belgická fy. TecMate (International) S.A. nevyrábí pouze tyto produkty (v její nabídce naleznete ucelenou řadu včetně průmyslových zařízení) lze říci, že do podvědomí široké veřejnosti se firma dostala hlavně díky nabíječkám OptiMate III a AccuMate - které patří v zemích EU mezi nejprodávanější. Oblibu a přízeň zákazníků si tyto nabíječky v tak rekordně krátké době od uvedení na trh získaly hlavně díky: a) univerzálnosti (je možné nabíjet všechny běžně používané typy akumulátorů)
b) nenáročnosti na obsluhu a automatické ochraně proti poškození uživatelem
c) několika stupňovému nabíjecímu programu, který je řízen zcela automaticky
d) široké nabídce doplňků pro různé použití
e) spolehlivosti, garančním podmínkám a relativně nízké ceně Samozřejmě netvrdím, že tyto nabíječky jsou jediné a ty nejsprávnější, které byste bezpodmínečně měli použít - existují i jiné a v jiných cenových relacích, ale pokud bych použil příměr k řečenému mohl bych napsat: k moři se od nás nechá dojet i s Trabantem ovšem v Octávii to bude o mnoho pohodlnější a hlavně bezpečnější. Pojďme si tedy bod po bodu tento výrobek představit trochu blížeji.

Univerzálnost


Tyto nabíječky jsou zkonstruovány tak, že s nimi lze nabíjet všechny běžně používané akumulátory, konkrétně: gelové, olověné „bezúdržbové“, olověné (standardní), jejichž kapacita odpovídá:
U OptiMate III - od 2.5Ah do 32Ah. Běžně a bez problémů, aniž by utrpěla kvalita nabití lze dobíjet i AKU s větší kapacitou (bude to pouze - dle kapacity - trvat déle). Pokud by však vaše potřeba byla taková, že budete převážně nabíjet 6/12V auto AKU o kapacitě do 75Ah, pak je lépe zvolit nabíječku AccuMate, která pracuje na stejném principu, má stejné příslušenství a je prodávána ve stejné cenové hladině.

Nenáročnost na obsluhu, automatická ochrana proti poškození uživatelem


Nabíječky OptiMate III a AccuMate může obsluhovat skutečně absolutní laik a přestože se vše děje automaticky jste o právě probíhajícím režimu informováni. O zapnutí k síti 220V informuje zelená dioda (pozice 1). Pokud by obsluhující zapojil špatně polaritu nabíječky, což znamená: plus pól na místo mínus pólu, nic se neděje pouze se na displeji nabíječky rozsvítí červená dioda (pozice 2), která vás na tuto skutečnost upozorní. V případě, že by obsluhující zkratoval při již zapojené nabíječce (do 220V) navzájem její svorky opět se nic dít nebude, neboť nabíječka má funkci potlačení jiskření při zkratu a nabíječka začne plnit svou funkci teprve poté co „pozná“, že je připojena k akumulátoru. Po odpojení svorek z akumulátoru se nabíječka automaticky vypne.

5-ti stupňový nabíjecí program, řízený zcela automaticky


Jak funguje a co to pro obsluhujícího obnáší? Vše probíhá zcela automaticky a tak pouze připojte OptiMate III k akumulátoru a 5-ti stupňový program zajistí ostatní: 1. Kontrola akumulátoru a jeho oživení - Proběhne test baterie pro případ hlubokého vybití nebo sulfatace. Pokud je to nutné OptiMate III automaticky spustí speciální režim vysokonapěťového oživování (22V) s velice nízkým nemněným proudem, umožňujícím do 2 hodin stabilizovat hluboce vybité AKU s napětím na článek kolem 2V.

2. Hlavní stupeň nabíjení, desulfatace - Nabíjí se konstantním proudem 0,6A do okamžiku, kdy je akumulátor plně nabit. 3. Stupeň ověřování - 30-ti minutové cykly nabíjení a ověřování garantují, že i velmi zanedbané akumulátory se dostanou do stádia plného nabití. Pokud by to bylo nutné systém by se automaticky vrátil ke stupni hlavního nabíjení. Tyto stupně 2 a 3 se opakují tak dlouho, jak bude zapotřebí k dosažení plnohodnotného nabití akumulátoru. 4. Test retence napětí - Během 30-ti minut pauzy v nabíjení, probíhá monitorování napětí akumulátoru a vyhodnocení zda je schopen udržet adekvátní stupeň nabití. Zelená kontrolka indikuje, že akumulátor prošel testem a je připraven k provozu zatímco červená kontrolka indikuje, že AKU neprošel testem a není schopen udržet napětí nad úrovní 12V. (Plně nabitý, nepoškozený akumulátor by si měl udržet napětí nejméně 12,5V bez podpory nabíjecího zdroje). Pozor - pokud nabíjíte akumulátor, který je zapojen v síti stroje (nevyndali jste jej z motocyklu) a rozsvítí li se tato červená dioda - nemusí to notně znamenat poškození akumulátoru. Nabíječka při takovémto nabíjení (v motocyklu) testuje rovněž jeho připojení do sítě kabelového svazku (to- které je pod stálým zapojením) a stačí aby byl někde přechodový odpor (oxidace konektorů neutažená svorkovnice…..) a nabíječka to vyhodnotí jako chybu (rozsvítí se červená dioda). V takovémto případě vyjměte akumulátor z motocyklu a připojte jej k nabíječce. Pokud se rozsvítí zelená dioda - znamená to jediné: nabíječka našla závadu v kabelovém svazku. 5. Údržbový / udržovací stupeň - Bez ohledu na výsledek předchozího testu napětí je použito napětí 13,6V a proud do 200mA pro podporu alarmu ve vozidle a ostatní malé odběry. Test retence napětí (stupeň 4) se opakuje každých 30 minut a střídá se s stupněm 5 tak dlouho, dokud je nabíječka připojena k akumulátoru.

AccuMate - čtyřstupňový nabíjecí program:

(hodnoty v závorkách jsou pro 6V) 1. Silný nástup - konstantní nabíjení proudem 1,2A po dosažení 14,3V (7,15V)
2. Vstřebání - napětí je drženo na hodnotě 14,3V (7,1V) dokud neklesne proud pod 200mA
3. Údržba - průběžné držení napětí na úrovni 13,5V (6,7V) pro dlouhodobou péči o baterii
4. Interaktivní pohotovost - je monitorováno, zda proud přesáhne 200mA nebo napětí klesne pod 13,2V v režimu stupňům 1 nebo 2. V tom případě je spuštěno nabíjení a zabrání se ztrátě nabití z důvodu permanentně připojených spotřebičů jako je alarm nebo zkorodovaný kontakt elektroinstalace.

Zásadní rozdíl mezi OptiMate III a AccuMate je tedy ve stupni oživení (u OptiMate III první stupeň). OptiMate III má v dalších stupních 30-ti minutová testování pro identifikování zda je akumulátor dobrý a nebo špatný. Jinak je proces nabíjení a udržovaní stejný. AccuMate tedy nemá diagnostiku a oživení (desulfataci) akumulátoru, ale má volitelných 6 resp.12V a lze jej použít pro akumulátory s větší kapacitou, které sice OptiMate III také zvládne, avšak trvá to déle.

Široká nabídka doplňků pro různé použití


Co se týká příslušenství pak lze říci, že nabíječky OptiMate III a AccuMate jsou již v základní verzi pro běžné užívání plně vybaveny a při zakoupení tohoto kompletu je společně s vlastním přístrojem dodáno: cca 2m kabelu zakončeného zástrčkou, svorky a zásuvka s chráničem a naletovanými očky.

Vzhledem k tomu, že jsou tyto nabíječky skutečně nejprodávanější na trhu EU, byly na přání zákazníka do výroby zařazeny i další užitečné doplňky. 1) Nástěnný držák
Je velmi praktický doplněk, který pomocí hmoždinek přišroubujete na stěnu v garáži a tím pádem nabíječka nikde nepřekáží ani nezabírá místo. Tento držák vám tedy poslouží nejen na uskladnění nabíječky, ale můžete z něho přímo nabíjet stroj. Pokud se rozhodnete pro tento nástěnný držák viz. obrázek č.? a budete přímo z něho chtít dobíjet i další stroje stojící v garáži, pak bude možná vhodné dokoupit si sadu prodlužovacích kabelů pro dobíjení 2,5 m. 2) Sada kabelů
Jestliže tedy držák nabíječky umístníte na střed podélné zdi garáže, budete mít zajištěn akční rádius cca 9m což je pro běžnou garáž více nežli dostačující.
3) DIN 12V zásuvka (samice)
Standardní vodotěsná DIN 12V zásuvka s napájenými očky. Již v současnosti přecházejí země EU na tuto normalizovanou zásuvku, a tak v krátké době budete moci zapomenout na nejrůznější přechodky doposud nutné pro zapojení produktů od různých výrobců. Univerzálnost využití - v našem případě - jistě nemusím zdůrazňovat. Tuto zásuvku lze tedy použít nejen pro nabíjení akumulátoru (bez vyndání z motocyklu), ale též jako zdroj 12V při vašich cestách. 4) DIN 12V zástrčka (samec)
Protikus DIN zásuvky, který je navíc doplněn o přechod na klasickou „zapalovačovou“ auto zásuvku.
5) Zásuvka s očky
Tato nalezne využití spíše v dílně. Například pokud nabíječku používáte na více strojů současně (motorový člun, čtyřkolka, sněžný skútr ..) a máte současně na delší čas uskladněný akumulátor z motocyklu, můžete na tento akumulátor přišroubovat právě tuto zásuvku s očky a vždy po určitém čase AKU snadno připojit. Výčet dílů ještě nekončí, avšak tyto (připojení se svěrkami, připojení s naletovanými očky + pryžové pouzdro) již lze zařadit spíše jako náhradní díly nežli příslušenství, neboť tyto jsou již v základní výbavě.

Spolehlivost, garanční podmínky a relativně nízká cena


Spolehlivost je opravdu velmi dobrá (celkový počet řečených reklamací je nižší než 0,4%) a v době garance, která je 2 roky se při případné reklamaci neprovádí oprava, ale výměna za nový kus! Náklady na poštovné v takovémto případě hradí váš prodejce.
Ve vztahu k tomu co tyto nabíječky nabízí a jak velký komfort poskytují obsluze je cena více nežli odpovídající - konkrétně v zemích EU za cenu okolo 56,- EUR. V našich obchodech je můžeme zakoupit v cenové relaci do 2.000 Kč.

Reference


Jedná se o kvalitní a spolehlivý výrobek, který budete velice snadno obsluhovat a po krátkém čase se pro vás stane zcela nepostradatelným. Pokud bych citoval firemní slogan mohl bych napsat (jistě oficiálně podložené tvrzení), že: tuto nabíječku doporučují Honda Motor Europe, Suzuki Deutschland, Kawasaki a mnoho dalších výrobců. Vzhledem k tomu, že u nás jsou podobná prohlášení dosti zprofanovaná bude pro vás možná má vlastní velice dobrá zkušenost a dobré reference větší zárukou, nežli stohy takovýchto hesel.

Aktualizace 21.03.2006


Nový model Optimate III SP


Je velmi sympatické, že firma TecMate neusnula na vavřínech a přestože nabíječka OptiMate III, nemá ve své kategorii rovnocennou konkurenci, přichází výrobce na trh s její novou modifikací Optimate III SP. Čeho si běžný uživatel všimne v první řadě je nový modernější design. Z mého pohledu se jedná o skutečně dobrý krok, ovšem toto již nelze říci o symbolech právě probíhajícího stupně nabíjení. Opět je to pouze můj názor, ale smajlíci na předešlém typu se mi zdály více srozumitelní. Toto je ale věc, která nemá prakticky žádný význam a je dost možné, že se symboly (stejně jako u předešlého modelu), budou po určité výrobní sérii měnit.
Pokud jsem již u venkovních tvarů, nemohu opomenout ani větší rozměry. Není to o mnoho, ale k tomu aby se vám tento model nevešel do stávajícího nástěnného držáku to bohužel stačí. Tolik tedy k vnějším odlišnostem.

Konstrukčně nalezneme rozdílů o poznání více. První co nás jako spotřebitele zaujme, bude již na balení deklarovaná norma IP 42. Co znamená? První z dvojice čísel za IP #2 označuje: # stupně ochrany před dotykem nebezpečných částí a před vniknutím cizích pevných těles. Druhé číslo za IP 4# určuje: # Stupně ochrany proti vniknutí vody.
Co v našem konkrétním případě norma říká pro první číslo za IP 42 tedy čtyřku? Zařízení je chráněno před vniknutím pevných cizích těles o průměru 1mm a větších a před dotykem drátu. Pro druhou číslici za IP 42 v našem případě dvojku? Ochrana proti kapající vodě ve sklonu 15°. Jinými slovy a velice laicky řečeno - šroubovák vám do nabíječky nepropadne a pokud by do vnitřní části (skrze chladící otvory v obalu) vniknul vodivý předmět - například odstřižek neizolovaného drátu, pak by neměl způsobit zkrat (poškodit nabíječku). Rovněž by nabíječce, která je položená na zemi, neměl nikterak ublížit lehký, byť zahánějící déšť.

Jako další co lze z krabičky obalu nabíječky vyčíst je graf vlastního nabíjení. Porovnáme-li jej s grafem předešlého modelu, bude nám zřejmé, že u nového modelu je křivka nabíjení vyváženější. V praxi je to něco asi hodně podobného, jako když vyjde nový model motocyklu určitého typu a výrobce deklaruje vyváženější výkonovou křivku. Rozdíl na grafu je více nežli patrný, ovšem málo který z motorkářů může skutečně seriózně říci, že to v praxi poznal.

Nezbytné rozšíření


Nabídky doplňků v souvislosti se zvětšením rozměrů u modelu SP: stávající nástěnný držák bude tedy nadále možno použít pro model AccuMate. Pro novinku OptiMate III SP je nabízen zcela nový nástěnný a závěsný držák (tento držák a jeho využití je rovněž vidět v ilustračním videu).

Praktická drobnost


Mezi ty méně podstatné odlišnosti oproti předcházejícímu modelu je pojistkové pouzdro, které je na kabeláži zásuvky s pryžovým (součást základní sady). Nově je tato zásuvka osazena pouzdrem, jehož součástí je standardní pojistka, která je shodná s těmi, jenž jsou použity ve většině pojistkových skříní motocyklů (na předešlém modelu byla tato pojistka skleněná, což mohlo v určitý moment přivodit problém s její náhradou - výměna za vypálenou).

V závěru aktualizace


Je velice příjemné, že výrobce u nové modifikace nabíječky zachoval cenu předešlého modelu, tedy 1.785,- Kč. V žádném případě jsem nechtěl a nechci tímto článkem komukoli a jakkoli tyto nabíječky vnucovat. Je na každém pro jakou nabíječku se rozhodne a pokud se rozhodne, pak i to kde jí koupí. Jestli ale nechcete nakupovat v zahraničí nebo na anonymním internetovém obchodě, můžete využít mé nabídky a v článku představené zboží objednat dobírkou za zde uvedené ceny (ceny jsou uvedené včetně 19% DPH, ale bez poštovného a protinárazového balení 84 Kč + 21 Kč).
V případě, že bude hodnota objednávky nad 2.900,- Kč, poštovné se neúčtuje. Na zakoupené zboží je k dodávce přiložen: daňový doklad, návod v českém jazyce a potvrzený záruční list.

Ze zde uvedeného mám kompletní sortiment skladem, a tak termín dodání od obdržení Vaší objednávky by neměl překročit jeden týden. V objednávce prosím uvádějte kompletní poštovní
adresu (místo doručení) a pro všechny případy (například ověření pravosti objednávky), také číslo svého mobilního telefonu.
Jsem připraven Vám zodpovědět konkrétní dotaz a v takovém případě, že by byl nad rámec mých zkušeností a znalostí - budu jej konzultovat s techniky výrobního závodu.

Aktualizace: 17.11.2007


Díky velké oblibě a potažmo obchodní úspěšnosti zde představených nabíječek se také prodej na teritoriu ČR podstatně zvýšil s čímž je spojen příjemný fakt a to snížení jejich prodejní ceny na : 1.495,- Kč včetně DPH (cena dobírky tedy včetně poštovného činí 1.600,- Kč). . O faktu, že jsou tyto nabíječky díky své kvalitě a komfortu který poskytují obsluze v celé EU bezkonkurenčně nejfrekventovanější svědčí již 1.000.000 prodaných kusů na tomto teritoriu. Výrobce proto u příležitosti prodeje milióntého kusu nabíječky Optimáte III přichází s výroční edicí, která vedle standardního vybavení v balení zahrnuje prodlužovaní kabel a závěsný držák viz. foto které jsou zahrnuty v základní ceně tedy : 1.495,- Kč včetně DPH Prodej této kusově omezené edice je zahájen dnem 15.11.2007 a v objednávce je nutné toto vyspecifikovat označením : OptiMate III SP - edice Video: zde si můžete stáhnout také instuktážní video k nabíječce.

Více informací naleznete na webu: www.optimate.cz

Informace o redaktorovi

Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)
Mirek Severa - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):
Související firma



TOPlist