husqvarna_svartpilen_801_2




Kolenní ortézy Yami Custom na míru: co noha, to originál

Motosport je do jisté míry nebezpečný, a tak je potřeba se chránit a zranění co nejvíce předcházet. Pokud se bavíme o offroadovém ježdění, platí předchozí tvrzení dvojnásob a kromě kvalitních bot, přilby a krčního chrániče je důležité chránit i dolní končetiny. Dnes se podíváme na kolenní ortézy Yami Brace, které se vyrábějí jezdci na míru a jejich posláním je eliminovat nepříjemné zranění kolene.

Zranění kolene není při ježdění na terénních mašinách nic neobvyklého a stává se poměrně často. Vůbec nejhorší je rotace nohy, kdy dochází na poranění křížových vazů, ale i menisku. Nemá cenu rozebírat, jak nepříjemné je to zranění a co všechno se potom musí u ortopeda podstoupit. Už z tohoto důvodu je dobré používat kolenní ortézy, kterých je na trhu celá řada a slouží zároveň jako chrániče nohou.

Jsou to jednak ortézy univerzální, a pak ty, které se „šijí“ pro daného jezdce na míru. Zde je jasné, že budou stát mnohem více, ovšem díky tomu budou na těle sedět jak „zadek“ na hrnci a plnit svou funkci na sto procent. Přeci jen, každý člověk je originál a jeho tělesné proporce jsou trošku jiné. Dokonce je velká pravděpodobnost, že vaše pravá noha bude trošku jinak tvarovaná než levá, málokdy jsou totiž obě dolní končetiny stejné. Pokud je pak jezdec po úrazu, budou rozdíly pochopitelně mnohem zásadnější a tam jsou ortézy na míru obzvlášť důležité.

Ortézy vyrábí celá řada značek a je na každém, které si vybere a jaké mu sednou nejlépe. Jednou ze značek, které vyrábí ortézy na míru, je Yami Brace a zejména mezi motorkáři má velkou zákaznickou základnu. Jmenujme například Marka Sukupa, Kristýnu Vítkovou, Jakuba Teřšáka, Miroslava Ševelu nebo Tomáše Bučence. Kromě motorkářů využívají ortézy sportovci nejrůznějších extrémních sportů jako je třeba snowboarding, lyžování, jetsurfing, kite, wakeboarding, nebo  čtyřkolky. Ve velké míře je používají také hokejisté a není tajemství, že se objevily v KHL u profi hokejistů. Už tohle napovídá, že jejich využití je opravdu široké a dokáže pokrýt obě sezony.

A jak probíhá měření a následná výroba? To jsme si vyzkoušeli na vlastní kůži a to doslova. Celé měření a výroba odlitku nohy trvá něco málo přes hodinu a je potřeba počítat s tím, že tento okamžik je vůbec nejdůležitější fází procesu. Nejprve se měří obě nohy a tým Yami Brace si zapisuje a fotí vše potřebné. Bezprostředně potom se nahřívá speciální hmota, kterou se obepne noha a celkem na fest zatáhne smršťovací potravinářskou fólií. Pak už je potřeba být trpělivý a nehybně čekat, než hmota dokonale ztvrdne. V tu chvíli je hotov první odlitek a jde se na druhý. Na základě měření a získaných odlitků se vyrábí kolenní ortézy, a ty jsou většinou hotové zhruba za tři až čtyři týdny. Vyrábí se z karbonu a titanu, což je záruka kvality a bytelné konstrukce. Uvnitř ortézy je polstrování a každý má na výběr, jakou barvu zvolí.

Když jsou ortézy hotové, doručí je Yami Brace zákazníkovi a vysvětlí mu používání a především správné upevnění, které je pro funkci hodně důležité. Kromě páru ortéz je předána celá řada náhradních dílů, přesněji řečeno šroubků, pásků nebo vymezovacích koleček mezi kolenem a kloubem ortézy. Pak už je na každém, jak bude chrániče používat a jak rychle si na ně zvykne. Souhlasím, ortézy na míru nejsou za hubičku, ale určitě eliminují zranění a tím pádem léčení a nebo dokonce operaci a následnou rekonvalescenci. Váha jedné ortézy je necelé kilo a liší se kus od kusu, protože u většího člověka je třeba více materiálu a naopak. Ortézy Yami Brace vyrábí bratislavská společnost TechSportPRO a za jeden pár si účtuje částku 1500 Eur.

Já už mám za sebou první svezení, kdy jsem ortézy vyzkoušel. Příjemně mě překvapilo, jak hezky mi sedly a jak dobře na noze drží. Každopádně je to oproti běžnému chrániči velký rozdíl a na fortelnou a poměrně velkou konstrukci, jsem si chvíli musel zvykat. Myslím, že se to dá přirovnat ke krčnímu chrániči, který při prvním použití působí nepřirozeně a chce si na něj zvykat. Každopádně otrézy eliminují zranění a zároveň fungují jako chrániče, a tím pádem je motivace se s nimi sžít. Nyní mě budou provázet celou další sezonou a teprve po více „motohodinách“ vám napíšu další zkušenosti.

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 18 Kč od 6 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
clever_fox přispěl 3 Kč
technick přispěl 3 Kč
zenhas přispěl 3 Kč
KALUP přispěl 3 Kč
Bogodar přispěl 3 Kč
jeliman přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):
Související firma
  • TechSportPRO s.r.o.

    Kolenní ortéza Yami Custom na míru pro motorické a extrémní sporty.




TOPlist