globalmoto_duben_nolan




Jaro je tady. Připravte svou motorku na sezónu

Také jste se nemohli dočkat, až se počasí umoudří a přijde ideální doba na první pořádnou motovyjížďku? Dlouho očekávaná chvíle je tady a hlasité burácení motorů, které ze silnic slyšíme s každým dalším dnem častěji a intenzivněji, nám to jednoznačně potvrzuje. Pokud váš stroj stál po celou zimu v garáži, je potřeba jej na sezónu důkladně připravit. Přečtěte si, co všechno byste měli před první vyjížďkou zkontrolovat a na co se zaměřit.

PR články jsou placenou formou inzerce. Redakce nezodpovídá za obsah a platnost takto označených článků.

Navštivte servis a budete mít po starostech

Pokud chcete mít přípravu motocyklu na nadcházející sezónu bez starostí, navštivte osvědčený motoservis. Zkušení technici váš stroj prohlédnou, zkontrolují jeho technický stav a doporučí případné opravy nebo servisní zásahy. Řada servisů má navíc informace z první ruky o předepsaných servisních a svolávacích akcích, o kterých byste se jinak ani nedozvěděli. Pokud jste přece jen nedočkaví a na první vyjížďku chcete vyrazit ještě před návštěvou motoservisu, základní kontrolu a technickou prohlídku zvládnete i sami doma.

Dobijte baterii s dostatečným předstihem

Radost z plánované vyjížďky na motorce dokáže vybitá baterie pokazit, a to úplně zbytečně. Pokud jste navíc přes zimu nechali baterku připojenou a vůbec ji nedobíjeli, je velká pravděpodobnost, že nepůjde vůbec oživit. Baterie jsou náchylné na nízké teploty, a pokud se zcela vybijí, často jsou zralé na vyhození. S dostatečným předstihem baterii přeměřte a dobijte. Pokud naměříte velmi nízké napětí, které nepůjde nahoru ani po dobití kvalitní nabíječkou, musíte se poohlédnout po nové.

Nemůžete nastartovat? Zkontrolujte palivový systém

Řadě motorkářů se po zimě nedaří stroj vůbec nastartovat. Pokud není chyba ve slabé baterii, může být problém v palivovém systému. Na to upozorňuje i česká společnost AZ Pneu, která v Opavě provozuje profesionální motoservis a se závady v přívodu paliva po zimě má bohaté zkušenosti. Dodává, že pokud má motocykl kovovou nádrž, která je naplněná méně kvalitním benzínem s nižším oktanovým číslem, může docházet k usazování těžších frakcí na dně.
Z toho důvodu je dobré s motorkou před zprovozněním několikrát zahýbat ze strany na stranu a případně doplnit nádrž o nový vysokooktanový benzín, aby se usazené frakce promíchaly. Pokud máte motocykl s karburátorem, je namístě vypustit jeho plovákové komory a nechat je naplnit čerstvým benzínem. U motorek se systémem vstřikování nic takového samozřejmě řešit nemusíte, elektronika se zpravidla o vše sama postará.

Zkontrolujte brzy, oleje, filtry, řetěz… A mnoho dalšího

Každá mechanická část motocyklu je důležitým dílem skládačky, bez kterého nebude stroj nikdy správně fungovat. Proto je potřeba před zahájením sezóny důkladně zkontrolovat všechny mechanické části, ať už se jedná o brzdný systém, svíčky, filtry, řetězy, oleje, světla, lanka nebo chlazení. Nezapomeňte důkladně promazat řetěz a další součástky a vše očistěte od prachu a jiných nečistot, které se během zimního spánku na motorce usadily. Pokud jste věnovali dostatečné úsilí správnému zazimování motorky, s přípravou na jarní sezónu nebudete mít moc práce.
Bez kvalitních pneumatik na vyjížďku raději zapomeňte

Chcete si první jarní projížďku na svém stroji opravdu užít a vyhnout se nepříjemným komplikacím? Pak věnujte patřičné úsilí kontrole motopneumatik. Nahustěte je na výrobcem doporučované hodnoty a senzoricky je prohlédněte. Zaměřte se na hloubku dezénu a zkontrolujte i celistvost materiálu.

Drobné trhlinky a jiné deformace vás upozorní na to, že je nejvyšší čas pořídit nové pneu, které vás udrží na vozovce za jakéhokoliv počasí. Výběr na trhu je opravdu pestrý – stačí se podívat na nezávislé testy pneumatik a vybrat takové, které budou odpovídat vašemu stylu jízdy. Motopneumatiky všech velikostí od mnoha výrobců naleznete v rozsáhlé nabídce e-shopu AZ Pneu, která je doplněná také o nejnovější modely pro rok 2020.

Je vaše motorka připravena na letošní sezónu? Nezapomeňte, že byste na ni měli být vybaveni i vy. Zkontrolujte povinnou výbavu a pořiďte si opravnou sadu na pneu, která vám v případě defektu ulehčí spoustu starostí. V neposlední řadě se vybavte kvalitní přilbou, oblečením, rukavicemi a dalšími nezbytnými doplňky, se kterými budou krátké i dlouhé vyjížďky opravdovým zážitkem.

PR články jsou placenou formou inzerce. Redakce nezodpovídá za obsah a platnost takto označených článků.

Informace o redaktorovi

PR článek - (Odebírat články autora)

Související firma
  • AZ pneu PRO CZ

    E-shop AZ-pneu.cz je největší prodejce a přímý dovozce motopneu Michelin, Pirelli, Metzeler, Continental, Bridgestone, Dunlop a Mitas. Patříme k prodejcům s největšími skladovými zásobami, na našich skladech máme běžně okolo patnáctitisíc pneumatik. Kromě moto pneu nabízíme i osobní, off road, užitk...




TOPlist