globalmoto_duben_nolan




Jak snížit spotřebu při jízdě na motorce? AZ pneu má tipy

Jízda na motorce je dobrodružství, které každému milovníkovi jedné stopy přináší radost a svobodu. S tímto koníčkem jsou ale také spojené náklady na údržbu, pojištění a v neposlední řadě na palivo. Rádi byste při jízdě ušetřili nějakou tu korunu na benzínu? AZ pneu pro vás má několik tipů, jak na to.

Správný tlak v pneumatikách

Tlak v pneumatikách je klíčový faktor pro optimalizaci spotřeby. Má ale také vliv na jízdní vlastnosti vašeho stroje. Pokud jsou pneumatiky podhuštěné, zvyšuje se valivý odpor a je to náročnější i pro motor. Naopak s přehuštěnými plášti se zhoršuje přilnavost a stabilita, což může vést k nebezpečným situacím. Udržujte proto doporučený tlak, který najdete v manuálu k motorce nebo na štítku na rámu. Kontrolujte ho pravidelně, nejlépe před každou jízdou, a používejte k tomu spolehlivý měřič.

Základem úspěchu je i plynulá jízda

Pro úsporu paliva je velmi důležitý i styl jízdy. Pokud jezdíte agresivně, prudce zrychlujete a brzdíte, zvyšujete spotřebu i přispíváte k časnějšímu opotřebení pneumatik a dalších součástí motorky.

Když budete jezdit plynule, předvídavě a s ohledem na provoz, palivo se bude spotřebovávat efektivně. Snažte se udržovat konstantní rychlost, využívat setrvačnost a včas řadit na vyšší rychlostní stupeň. Má vaše motorka tempomat? Používejte ho. Díky němu udržíte rovnoměrnou rychlost, což vám pomůže snížit spotřebu.

Nepodceňte pravidelnou údržbu motorky

Dalším faktorem, který ovlivňuje spotřebu paliva, je stav motoru a dalších součástek. Jeho zátěž, a tím i spotřeba, se zvyšuje, když je:

Dbejte proto na pravidelnou údržbu a výměnu opotřebovaných dílů, sezona nesezona. Prodloužíte tak životnost motoru, vylepšíte jeho výkon a snížíte emise.

Vyvarujte se nadbytečné zátěži a zlepšete aerodynamiku

Nenabádáme vás tím k drastickým dietám, nebo abyste rezignovali na ježdění ve dvou – spolujezdec na motorce nemusí být přítěž. Na mysli máme věci, které s sebou běžně vozíte, ale potřebujete je minimálně. Prohledejte tedy brašny, kufr a s klidem doma nechte všechno, co během jízdy nevyužijete. Určitě tam ale nenechávejte motolékárničku.

Spotřeba úměrně narůstá i s větším odporem vzduchu. Jestliže tedy brašny či kufr používáte, zvažte, zda je potřebujete na každou vyjížďku. Dále byste měli zaujímat co nejníže položenou polohu, která snižuje odpor a zlepšuje stabilitu. Zkrátka – snažte se splynout s motorkou, jak to jen jde. A nezapomeňte na vhodné moto oblečení, které by mělo být přiléhavé, bez zbytečných záhybů.

Jezděte na vhodných pneumatikách

Poslední, neméně důležitý tip, se týká volby pneumatik. Ty jsou totiž jediným spojením mezi motorkou a vozovkou, a proto byste měli vědět, jak vybrat pneumatiky vhodné pro váš typ motorky, povrch i styl jízdy.

  • Jezdíte hlavně po silnicích? Zvolte silniční pneumatiky, které vám poskytnou lepší přilnavost a nižší valivý odpor.
  • Potřebujete si poradit s pískem, štěrkem a blátem? Pak zřejmě sedláte krosovou motorku a jsou pro vás ideální off-road pneu.
  • Nebo jsou vaším druhým domovem okruhy? Obujte závodní moto pneumatiky.

Věříme, že vám tyto tipy pomohou dosáhnout nižší spotřeby při jízdě na motorce. Pokud potřebujete poradit s výběrem pneumatik na vaši mašinu, obraťte se na AZ pneu. Jakožto největší prodejce v ČR a specialista na moto pneu vám s výběrem rádi poradí a doporučí obutí vhodné právě pro vás.

Informace o redaktorovi

PR článek - (Odebírat články autora)

Související firma
  • AZ pneu PRO CZ

    E-shop AZ-pneu.cz je největší prodejce a přímý dovozce motopneu Michelin, Pirelli, Metzeler, Continental, Bridgestone, Dunlop a Mitas. Patříme k prodejcům s největšími skladovými zásobami, na našich skladech máme běžně okolo patnáctitisíc pneumatik. Kromě moto pneu nabízíme i osobní, off road, užitk...




TOPlist