yamaha_demo_tour




ISŠ Vysoké nad Jizerou - nejen jezdit, ale také umět opravit

Termín uzávěrky přihlášek na střední školy se blíží kosmickou rychlostí, a řada ostřílených mazáků z devátých tříd pravděpodobně v současné době řeší jedinou otázku: co dál? Pro ty, kteří by chtěli svůj profesní život spojit s motocykly máme dobrou zprávu. Integrovaná střední škola Vysoké nad Jizerou otevírá pro příští školní rok učební obor Mechanik opravář motorových vozidel – jednostopá vozidla.

Od chvíle, kdy byla budova ISŠ ve Vysokém nad Jizerou postavena, jí už ale prošlo mnoho žáků a studentů. Učební obory se zaměřením na opravy motorových vozidel tu mají již více než čtyřicetiletou tradici, a kvalitu výuky nejlépe dokládají úspěchy zdejších odchovanců v celostátních soutěžích.
V zájmu zvýšení atraktivity studia škola ve Vysokém před pár lety rozšířila nabídku o maturitní dvouleté nástavbové studium oboru Autotronik – jednostopá motorová vozidla, čtyřkolky a sněžné skútry, který umožňuje vyučeným mechanikům získat úplně střední vzdělání v čím dál více žádaném oboru servisování motocyklů. A protože se pilotní projekt osvědčil,  a první dvacítka maturantů už úspěšně zakončila studium, bude od školního roku 2011/2012 k dispozici tříletý učební obor stejného zaměření také v denní formě. Dvouletá nástavba pro vyučené automechaniky pokračuje souběžně dál.
ISŠ vysoké nad Jizerou se tak stává teprve druhou školou v ČR, kde budoucí opraváři motocyklů mohou získat odpovídající vzdělání. Příprava nového učebního oboru si vyžádala nemalé investice z fondů zřizovatele školy, kterým je Liberecký kraj. Aby bylo kde provádět odborný výcvik motocyklových mechaniků, museli ve Vysokém vybudovat novou dílnu a vybavit ji moderní technikou. Studenti se díky tomu mohou naučit například používat diagnostický přístroj, který je nezbytný pro komunikaci s řídící jednotkou moderních motocyklů. V inventáři dílny nechybí ani osciloskop, nebo zařízení na laserové měření rámů, a budoucí studenti se mohou těšit dokonce na přístroj pro diagnostiku tlumičů, srovnatelný s vybavením špičkových závodních týmů třídy MotoGP.
Aby se veškeré nákladné vybavení školního servisu nezkoušelo jen tak nasucho, mají žáci k dispozici celou řadu tréninkových modelů a samostatných motorů. Kromě toho si každý může v rámci výuky provést servis na vlastním motocyklu, nebo pracovat na některém ze strojů, které škola přijímá na servis od běžných zákazníků z ulice. A nejde jen nějakou standardní údržbu – zvládnou tu udělat třeba i generálku motoru. Vzhledem k zeměpisné poloze školy se na místní dílně objevují hlavně motokrosy a endura, u kterých dochází na výměnu pístu nebo opravu převodovky přeci jen častěji, takže nedostatkem příležitostí studenti opravdu netrpí. Postupně si totiž vybudovali důvěru klientů, a ti se do dílny ve Vysokém rádi vrací. A když si žáci chtějí trochu zaopravovat chvíli zase na jiném typu motorky, vyrazí na odbornou praxi do skutečného motoservisu.
Jestli je vaším odvěkým snem stát se mechanikem motocyklů, nebo po tom touží někdo z vašeho okolí, neváhejte navštívit internetové stránky Integrované střední školy Vysoké nad Jizerou, anebo ještě lépe, sjednejte si na telefonním čísle 481 593 900 prohlídku školního areálu.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (28x):



TOPlist