gbox_leden



Na Korsiku s Varanem

VRÁTIT SE ZPĚT KE ČLÁNKU

Vložení komentáře

Pokud chcete vložit komentář, tak se registrujte a přihlaste.
Komentáře
Hnilda (36) napsal 20.10.2018 v 12:07

Finč (89) napsal 17.12.2015 v 21:39

Díky 👍 Koukal jsem právě na Corsicaferries... Pojedem dvě auta + vlek, tak proto se ptám. Cena za moto je směšná

pagliaorba (64) napsal 08.12.2015 v 21:37

Finč - nejlevnější lístek koupíš na corsicaferries.cz . ...

Rozhodně ho nekupuj v přístavu, tam stojí lístek úplně nejvíc. Když ho koupíš přes internet v ČR, tak se klidně dostaneš na cenu 2E za zpáteční lístek na motorku + 35E za osobu. Běžná cena je kolem 50E. Vše záleží nejen na datumu, ale hlavně na dni, který si vybereš. Pátek až neděle jsou lístky 2x tak dražší, než třeba ve středu. Ale to vše jsem psal už níže. Nejlevnější zpáteční lístek v přístavu jen na motorku, stojí od 60E výše !!!

Takže přístav opravdu ne.

číčus (22) napsal 08.12.2015 v 10:07

Letos jsme je kupovali, a klidně je kup až na trajektu. Moby doporučuju. Cena +- všude stejná

Finč (89) napsal 08.12.2015 v 00:10

Chlapy kde koupím nejlevnější palubní lístky na trajekt na Korsiku? Díky

CharlitoCZ (2) napsal 30.11.2015 v 10:32

Tak ono je drahá a drahá, záleží jak to chceš pojmout, zas když někde jsem, tak si tam chci užít i jiné věci, než abych si v ešusu vařil jídlo. No a když ty peníze jsou a je dovolená, tak je rád utratím.

Ale celkově bych řekl, že týden je málo. Jinak ano, souhlasím s tím, že jet dolu po té jejich hlavní je blbost, ale to člověk neví, dokud tam není. Zpět jsme však jeli přes vnitrozemí, takže jsme viděli to i to. A u kaskád hodně lidí? Nevím, možná v srpnu, ale konec června byl super, krom jedné skupiny skokanů (což byl tuplem zážitek) jsme tam potkali jen jeden párek.

Nicméně záleží na volbě každého z nás. Příště bych tam jel spíš na tu GR20 a to ještě pomocí nějaké té cestovky, co převáží bagáž z A do B atd a ty jen mezitím jdeš.

maman (4) napsal 26.11.2015 v 11:59

pagliaorba, dík za tvoje komentáře. Pro mě jsou docela užitečné. Já Korsiku plánuji a po pročítání různých cestopisů jsem začal nabývat dojem, že je drahá až moc a začal jsem od plánů ustupovat. Teď vidím, že to asi nebude tak strašné a plány pokračují.
Jinak cestopis fajn.

Meduzac (0) napsal 24.11.2015 v 12:34

pagliaorba - Mám v plánu Korsiku příští rok, ale vypadá to, že na ni vyšetřím jen týden, protože nejen Korsikou živ je motorkář. Díky za tipy a rady. Vypadá to, že víš, o čem píšeš. Jen - neměl bys ještě nějaké další - co určitě nevynechat?

pagliaorba (64) napsal 22.11.2015 v 22:34

Chary - Pro pravdu se každý zlobí, tak už to bývá...

Ne, svět jsem opravdu nespasil, to ani náhodou. Stejně tak se mě nemusíš za nic omlouvat a končit komentáře.

Jenže ty se můžeš čertit jak chceš, ale ty jsi v dobrém okomentoval cestopis z Korsiky tím způsobem, že tě cesta s pobytem na ostrově ( a bez noclehů !!! ), stála 28 000Kč !!!

Ať se ti to líbí nebo ne, uvádíš tady lidi v omyl. Je třeba si uvědomit fakt, že tyto cestopisy a komentáře tady čtou i lidé, kteří tam ještě nebyli. Lidé, kteří se tam třeba chystají a třeba nemají peněz na rozdávání. Tím pádem váhají zda vyrazit, nebo ne. A tvůj komentář vyzněl tak, že je to pálka. Chytání za slova s tím nemá co dělat.

Pokud ti to přijde v pořádku ...

Chary (13) napsal 22.11.2015 v 22:32

Opravím se tedy: Cesta na korsiku, po Korsice a zpět mne vyšla na... A jestli jsi si všiml tak to byla reakce na ceny co tu řešíte, napsal jsem jen co mě to stálo a kdy jsem tam byl. Jinak Korsika je drahá (samozřejmě jak pro koho) ale i tak pěkná. Nenapsal jsem že jsem prolezl každej metr. Hlavně myslím, že tohle je část pod cestopisem aby se okomentoval cestopis a ne aby tu někdo dělal chytráka a dával dokonalý rady, takže nekažme cestopis...

Autorovi omluva že jsem sem napsal...

Chary (13) napsal 22.11.2015 v 21:55+1

Tak to se moc omlouvám že jsem okomentoval v dobrým jinej cestopis, ničím neargumetuju ty chytači za slova, vyvedl jsi mě z toho a ty osobně jsi zřejmě spasil svět. Konec komentářů.

pagliaorba (64) napsal 22.11.2015 v 20:20-1

Chary - Právě díky lidem jako jsi ty, je v ČR zakořeněná představa, že je Korsika drahá.

Ty tady argumentuješ tím, že jsi dal za Korsiku 28 000Kč a přitom tě tvůj vlastní cestopis usvědčuje, že to není pravda. Můžeme tady diskutovat o nákladech na dovolenou, ale tyto údaje musí být na základě faktů, ne demagogie.
Ty jsi polovinu "údajné" dovolené na Korsice strávil v Alpách a na cestách mimo Korsiku. Na samotném ostrově jsi byl pouze 5 dní !!!
Zahrnovat do nákladů na Korsice výjezd na Stelvio, pobyt na Gardě, den v Pise, výjezd lanovkou na Marmoladu ... atd, je nesmysl.

Takže bych to napsal tak, aby to pochopilo i malé dítě. Pod dovolenou na Korsice, si představuji nejkratší a co možná časově nejrychlejší přesun z ČR do Livorna, trajekt na Korsiku, samotný pobyt na ostrově a stejně rychlou cestu zpět na trase Livorno - ČR. Pak se dle mého názoru můžeme bavit o dovolené na Korsice a o nákladech na tuto cestu.

Pokud si pod pojmem dovolená na Korsice, někdo představuje týden po sedlech v Rakousku a Itálii, následně týden na Korsice a opět týden v Alpách, tak to se nemá cenu na toto téma vůbec bavit. Na to je třeba jinej oddíl ...

PS: Zpáteční lístek na trajekt v balíčku motorka + osoba + poplatky lze předem koupit přes internet do 50E. A lze si domluvit plavací termín v pracovní dny, mimo pátku. U aut je to problém, ale osoby, kola a motorky jsou naprosto bez problémů. Pak není nutné platit za motorku a osobu 190E. Tolik se platí za plně obsazenou Alhambru.

Chary (13) napsal 22.11.2015 v 18:44-1

Já když tam byl 2008, tak jen za trajekt "na blint" jsem dal 190E a celkově mě to vyšlo na 28 000Kč a to jsme spali pod širákem.
//www.chary.cz/cestopisy/korsica-tour-2008/

pagliaorba (64) napsal 21.11.2015 v 21:34+3

sekáčmagor - Tak pokud jedli oba dva celou dovolenou v místních restauracích a zapíjeli to množstvím Pietry za 7E, tak to možné je. Jinak je to naprostý nesmysl.

Ubytování v kempech je na Korsice levné. Kemp La Rondinara (kde autor cestopisu bydlel u Bonifacia), patří k těm nejdražším na Korsice. Jeden den pro dva + stan + motorka tam v červnu stál 19,2E. To znamená nějakých 520Kč za den.
Co se týče potravin, tak kolem silnic ve stáncích a krámech, nebo přímo na promenádách, je to opravdu drahé. Nicméně v každém větším městě (na Korsické poměry), jsou supermarkety SPAR, Casino a další, kde jsou ceny asi jako v Rakousku. Něco je levnější, něco je dražší než u nás. Každopádně v průměru by se dalo říct, že velký rozdíl v tom není.
Dám krásný příklad místní cenové politiky. V Bonifaciu je přímo na začátku přístavu menší market, kde nakupují snad všichni turisti, co do Bonifacia přijedou. On se totiž nedá minout, protože kolem něj musí všichni projít od hlavního záchytného parkoviště. A tady jsou ceny naprosto šílené. Přitom 400m za tímto záchytným parkovištěm na druhou stranu, je podstatně větší Discont, kde jsou minimálně poloviční ceny. Tam nakupují místní a ti co to tam znají. Pivo Pietra, které na zahrádkách stojí 7 a více euro, v tomto Diskontu, stojí v paketu po 4ks 7E. Pak ještě někdy mají balení po 8 kusech a to je pak za 12E. Toto balení bohužel, bývá často vyprodané. Takže máš volbu, buď si sedneš na plastovou židličku v přístavu a dáš si jeden kousek za 190Kč, nebo si za ty stejné peníze dáš kousky 4, na dřevěné lavičce na hraně útesu vedle Bonifacia. A to připomínám, že jsou na Korsice místa, kde se za toto pivo platí 10E bez mrknutí oka.
V Porto Vecchiu je přímo u kruhového objezdu asi největší market na ostrově. Velikostně odpovídá těm u nás. A v něm je rybárna, kde koupíš 5 kusů místní ryby za cenu jedné v přístavu. Ano, v marketu je ryba na ledu a v přístavu ve kbelíku, nicméně pro běžného uživatele to nemá žádnou váhu. Ve stejném marketu se také dá za fufňu koupit veškeré kempingové vybavení. Ve spoustě položek za poloviční ceny než v ČR.
Co se restaurací týče, tak v každém městě bez problémů koupíš velice slušnou Pizzu od 8E. Nebo si dáš kompletní oběd, polévku a kousek kance v kaštanové omáčce, za krásných 95E...
Z toho tedy plyne, že dovolená na Korsice může být astronomicky drahá, nebo taky až překvapivě levná. Záleží na tom, jakou formu utrácení zvolíš. Ale to je to samé i v případě ČR. Týden v Praze můžeš prožít za 5 tisíc Kč, nebo taky za 50.
Každopádně motorkou 8 dní na Korsice za 20 tis. na osobu, je astronomická částka. Za to se tam dá těch 8 dní prožít letecky přímou linkou z Prahy.

djd (4) napsal 21.11.2015 v 19:31-1

Moc krásný, včetně fotek. Poctivá dovolená a poctivý cestopis. djd.

sekáčmagor (128) napsal 21.11.2015 v 18:11+1

To jako myslíš vážně že finanční náklady na jednu osobu za 8 dní na Korsice byly 20000kč?

Finč (89) napsal 21.11.2015 v 01:24+1

Po přečtení cestopisu jsem se bál otevřít složku s komentáři A taky jsem tu našel, co jsem čekal. Rozhodně dávám za čas a snahu něco vyplodit, přece jen cestopis není napsanej za 5 minut. Každopádně hlavně že jste si to užili vy dva

pagliaorba (64) napsal 20.11.2015 v 19:48

Angel1 - Díky, je to můj mazlík ... Ženě jsem nakukal, že by bylo dobré koupit skútr, aby se ušetřilo na benzínu . Procházelo to asi 3 měsíce, než její potrefený bratr prohlásil, že je to motorka a ne skútr. Chvilku bylo doma dusno, ale pak vychladla.

Bohužel, ale cestopis by nebyl, protože mám motorku až na čtvrtém místě priorit. Já tam jezdím hlavně do hor a na řeky, popřípadě s rodinou (mám ještě malé děti ), takže to bude muset na motorce ještě pár let počkat. Každopádně bych tam já osobně, táhl motorku na vleku za autem.

Tím pádem by nebylo fér, vypisovat tady cestopisy, když tam musím jezdit autem, popřípadě letadlem. Třeba na GR20 se tam jinak, než letadlem nemá cenu vydávat. Lezení po horách a motorka moc nejde dohromady. To vybavení prostě na motorku nenavěsím. Korsiku mám za ty roky prolezlou skrz na skrz, ale na spoustě míst jsem ještě podrobně nebyl. Jen na slezení všech dvoutisícovek potřebuješ čistých 20 výstupových dní, což znamená dalších minimálně 30 na přesuny a rozmary počasí. Když někde narazím na cestopis o Korsice, tak můžu maximálně něco doplnit, popřípadě napsat svůj názor. Pokud bys chtěl nějaké konkrétní info, rád sdělím co budu vědět.

Angel1 (5) napsal 20.11.2015 v 17:41

Cestopis fajn

Angel1 (5) napsal 20.11.2015 v 17:34

@pagliaorba _nějakej cestopis by nebyl? BTW pěkná motorka

Chary (13) napsal 20.11.2015 v 14:02

Pěkně jste to prošmejdili, taky jsem měl tu čest. Korsika stojí za to.

Kov (23) napsal 20.11.2015 v 11:33

Už jsem četl hodně cestopisů,kdy někdo projel svižně Korsiku a tvrdil jak je tam krásně a přitom viděl jen malinkatou část, nejlíp jen ze silnice a ze sedla motorky... Je to prostě o prioritách... Můj cestopis z Korsiky tu taky někde je. To jsme ještě neměli varadero,. tak jsme to odjeli na fazarovi.

miko (12) napsal 19.11.2015 v 21:56+1

Pěkné místo k pojezdění, ty fotky jsi měl trochu probrat, ta lepší polovina by úplně stačila.

valasek (153) napsal 19.11.2015 v 20:57+4

Pokud jde o fotky, někdy je určitě méně více. Tím spíš, když spousta z nich za moc nestojí. Každopádně je Korsika nádherný zážitek na který už nikdy nezapomenete. Takže držím palce do dalších společných km

pagliaorba (64) napsal 19.11.2015 v 19:19+6

Bože, proč ???
Toto je klasická ukázka dovolené na Korsice, jak podle manuálu. Vylodění v Bastii a okamžitý úprk dolů do Bonifacia ! Takto začíná dovolenou na Korsice 80% lidí, co tam jedou. Za ty dlouhé roky co na Korsiku jezdím, jsem nepřišel na to, proč tomu tak je. Jaký smysl má ujíždět těch 180km na jih v jedné velké koloně pokaždé, když se vylodí trajekt ??? Jak jste na tuto variantu vůbec přišli, že zrovna u Bonifacia je ten ostrovní ráj ??? Ano, Bonifacio je krásné městečko, jsou u něj překrásné pláže, ale to má snad čas, ne ?? Když už jste tam na motorce, proč nevyrazit třeba na hřeben hor nad Bastií, kde je překrásný rozhled po ostrově a nesjet dolů na druhou stranu pobřeží do St. Florent ? Nebo se ze sedla vrátit zpět do Bastie a teprve poté vyrazit na jih, když už je to taková nutnost ( jako že tím v ohledu přírodních krás Korsiky rozhodně není). Hodinu až dvě po vylodění trajektu je tato cesta skoro prázdná, protože těch 80% lidí z trajektu, se tam už zmastilo hodinu a více zpět a jsou už pěkný kus cesty na jih. Cesta z Bastie do Bonifacia po východním pobřeží je tou nejškaredější silnicí na celém ostrově. Já jí přirovnávám je "krásám" Jižní spojky v Praze. Asi takové má kouzlo, ale spíš horší. Cesta po západním pobřeží ze St. Florent přes Calvi, Porto, Propriano až do Bonifacia je naprosto fantastická už jen díky tvaru a profilu pobřeží. Navíc, když drtivá většina lidí co na Korsiku přijedou, se mastí právě po té nesmyslné a ošklivé "dálnici" na východě.
Další možností jak dojet z Bastie na jih, je cesta vnitrozemím přes St. Florent, Ponte Leciu, Corte, Vivario, Zicavo a Ospredale. Je to sice o nějakou tu hodinu delší, ale proti 4 hodinám poposkakování v koloně po východním pobřeží je tato varianta balzámem na duši. Horské scenérie jsou tady neopakovatelné.
Dalším omylem jsou kaskády Polischellu. Ty jsou suverénně nejhorší a nejškaredší na celém ostrově. Nic horšího na Korsice opravdu není. Ale jsou v každém průvodci, takže cajk. Dalším masovým úletem v každém druhém průvodci jsou kaskády dAitone a Pisci di Gallo. Trošku to rozepíšu. Kaskády Polischelu jsou totálně přeplněné, na tento teplý ostrov značně studené a krajinářsky nezajímavé. Není kolem nich téměř žádné místo, není vidět díky hustému lesu a úzké soutěsce na další kaskády a je tam hlava na hlavě. Kaskády d Aitone jsou pouze tři malé vany a tím to končí. Na rozdíl od kaskád Polischellu je z nich aspoň krásný výhled. Nicméně, nestojí ani za zpomalení, natož zastavení a návštěvu. A kaskády Pisci di Gallo jsou naprostý motorkářský omyl, protože bez kvalitní a hlavně objemné horolezecké výbavy, 60m lana a značných lezeckých zkušeností, se člověk nedostane přes druhou vanu. Na ní končí i ti nejodvážnější. Pro motorkáře jsou naprosto nedostupné díky nemožnosti dovézt si s sebou potřebné vybavení. Ovšem pro autíčkáře s dostatkem místa je to bomba. Je fascinující tam pozorovat ty zklamané obličeje motorkářů, když dojdou po stezce k říčce a nemohou dál. A to je jako všechno, koukají překvapeně kolem sebe ??? Bohužel, ale snad každý druhý cestopis z Korsiky obsahuje právě tyto tři kaskády a právě proto je u nich miliarda lidí za den. Proč, to jsem opět nikdy nepochopil, zvlášť, když máme internet. Přitom 100m vedle kaskád Polischellu (směrem k Solenzaře), jsou asi nejkrásnější kaskády na ostrově. Jmenují se Purcaraccia a člověka aby tam pohledal. Nádherné údolí, velké vany, perfektní skluzavky, krásně vyhřátá voda a překrásný výhled. Auto či motorku při návštěvě těchto kaskád přitom parkujete u kaskád Polischellu !!! Ještě o kousek blíž k Solenzaře jsou další nádherné kaskády Fiumicelli. Další fantastické a liduprázdné jsou na Korsice kaskády Travo, Tavignani či flákačsky labužnické kaskády Vecchiu.
Samozřejmě nic ve zlém, ale tohle je ten nejhorší možný scénář pro dovolenou na Korsice. Jak říká cestovatel Kolbaba, nebo horolezec Jaroš - místům, které jsou zvýrazněné v jakémkoli tištěném průvodci, se obloukem vyhni. A já s tím musím souhlasit. V případě Korsiky to platí dvojnásob.
Můžete mě umínuskovat, ale tady se nepletu.
Škoda, Korsika nabízí rozhodně víc ...

Rohal (61) napsal 19.11.2015 v 18:54

Chtěl jsem se také podívat na Korsiku ale dle cestopisu, fotek (nemyslím tím kvalitu) a cen mě nic na ní nenadchlo.
Takže příští rok zase Baklán pokud do toho nic nepřijenmého jako se mi to stalo letos nevleze.

viňák (0) napsal 19.11.2015 v 18:52

Vzal si to pěkně stručně parádní dovča, hezké fotky. Taky jezdíme s baťůžkem a moc si to užíváme. Je to fajn, když vidím jak to máme podobné. A je pravda, že ta bolest zadku je někdy šílená ale 5min. pauzička na čerpačce a frčíme dál Přeju mnoho šťastných kilometrů. Dávám za jedna

bisop (13) napsal 19.11.2015 v 17:00

Příští rok na Elbu

Well-Being (7) napsal 19.11.2015 v 14:40

To věřím, že jste byli řádně zmordovaní po dovolené. Děkuji za hezké počtení a za hezké fotky. Mnoho suchých kilometrů přeji.

vlasec. (4) napsal 19.11.2015 v 12:16

Předchozí
1 2
Následující


TOPlist