europ_asistance_2024



Ardeny, Normandie 2023

Kapitoly článku

Po skromnější hostelové snídani jsem vyrazil kousek směr Bastogne. Dnešní plán: Bastogne, muzeum bitvy na Sommě 1916 ve městě Albert, katedrála v Amiens s cílem Saint-Valery-en-Caux, kde jsem měl spát. Ještě jsem se stavil v Lucemburském Lidlu pro pití. Vypadá to tam jako u nás, taková jistota na cestách. :-) Za pár minut jsem minul hranici do Belgie. Prostředí se téměř nezměnilo, jen možná byly domy více obloženy kamenem. Za nedlouho jsem už přijel na parkoviště Válečného Muzea Bastogne. Po malých problémech s placením vstupného telefonem jsem vytáhl cash a se sluchátky na hlavě jsem šel objevovat muzeum.

Skládá se ze tří částí, samotná bitva a co vše jí předcházelo od roku 1918, generace 45 a venkovní expozice, rozšířená virtuální realita pomoci aplikace.

Samotné muzeum je koncipováno jako příběh čtyř lidí, 13letého belgického chlapce, 24 leté učitelky, německého a amerického vojáka. Ti Vás provází celou expozicí a líčí události z jejich pohledu. Součástí expozice jsou 4 kino/dioramy.…..rozepsal bych se, ale bylo by to moc dlouhé :-) Celé je to skvěle uděláno! Doporučuju navštívit, chce to zažít!

 

Generace 45 je o hodně hezky vydařených kulisách, včetně pachu, vybombardované Bastoně a následně asi 30min filmu o těch co to zažili až po jejich děti a vnoučata, která vypráví příběh svých dědů a babiček. Už trochu slabší. Venkovní „expozice“ je o aplikaci, kterou máte v telefonu. Popojedete asi 4km do Ardenského lesa, kde byly opravdové pozice US pěšáků a na určených místech, skrze telefon a staženou aplikaci vidíte jak si hloubili „foxholy“, čekali na útok atd. Zajímavé.

 

Protože se výše uvedené i s jídlem protáhlo skoro na 4 hodiny, nestihl jsem ani Museum Somme 1916, které bylo po cestě, důvod sem ještě jet. :-) a ani katedrálu v Amiens. První „hroucení“ iteneráře. :-)

Vyrazil jsem tedy rovnou do cílového místa k oceánu do Francie. Cesta ubíhala docela dobře. Jen byl hrozně silný nárazový vítr, takže jsem měl někdy pocit, že jsem v pračce. Nepromok jsem si už nebral, ikdyž bylo 17-19st. a ledový vítr. Chyba! Na konci Belgie začalo trochu víc pršet, teplota klesla k 16st a já začal přemýšlet, že ho na sebe hodím. Než jsem se po asi půlhodině a nemožnosti někde pořádně z dálnice sjet rozmyslel, přestalo pršet, teplota stoupla na 21st., chvilkami na 22st., vysvitlo i slunce a já oschl a ohřál se. Díky osude!:-) Každopádně platit mýtné na francouzkých dálnicích i za motorku je nechutný a celkem je to raketa. Když jsem se blížil k cíli (asi 30km) a já již delší dobu zvyšoval můj rychlostí průměr, docházel mi brutálně benzín, protože jsem nechtěl tankovat na dálnici. Když mi počítač ukazoval dojezd 12km a já byl po sjezdu z dálnice na francouzkém venkově v sedm večer a pumpa široko daleko nikde, neměl jsem dobrý pocit. Začala se blížit jízda na výpary, pak se objevila cedule Carrefour vč. ikony čerpačky a šipka….tak jsem doufal, že to nebude 20km.:-) Nebylo. Dojel jsem s dojezdem asi 5km a jal se přikládat telefon k terminálu stojanu. Ale nic. Zkouším podruhý. Nic. Jen takové to, jak mobil zmerčí čtečku, vy držíte prst na otisku a jen čekáte pípnutí. Nepřišlo. Ani po restartu telefonu, ani po druhém restartu. A chtělo se mi hrozně ..cát!... nic. Šel jsem do prodejny, kde vyhrabali alespoň jednu prodavačku, která uměla trochu anglicky a ta mi řekla, že je to jen na plastikové karty. No, tu já neměl. Chyba! Poučení pro příště, bez plastikové karty mimo dálnici nenatankujete! Naštěstí tam přijel tankovat mladý francouz, který teda neuměl anglicky taky, ale nějak jsme se dohodli, že mi natankoval na svoji kartu a já mu dal cash. Byl jsem zachráněn. :-) Plný radosti jsem těch posledních asi 12km projel rychlostí, že by mě asi francouzká policie nepochválila.

Konečně jsem dorazil do cíle, městečko Saint-Valery-en-Caux. Po ubytování jsem vyrazil do centra, k oceánu. První jsem stihl jídlo a pivo a už jsem hltal mocnost oceánu, kanálu La Manche. Sice už docházelo světlo ale bylo ještě dobře vidět. Vysoké skalní útesy, šumění moře,racci, naprosto skvělá odměna po těžké cestě z Arden.

 

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (11x):


TOPlist